Τραγωδία στο Λουτράκι: Έχασαν τη ζωή τους ψάχνοντας τις «λίρες των Γερμανών»
Ο ερευνητής και πολιτικός µηχανικός Πάνος Δευτεραίος εξηγεί πώς το κυνήγι του θησαυρού σε υπόγειες στοές στη θέση Καρµπουνάρι, τις οποίες είχαν σκάψει Γερµανοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου, αποδείχθηκε µοιραίο για τέσσερις κατοίκους της περιοχής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
«Το κυνήγι του χαµένου θησαυρού είναι εθισµός. Είναι αρρώστια. Δεν έχει να κάνει απλά µε τη ροπή κάποιων προς τον εύκολο πλουτισµό». Η φράση ανήκει σε αξιωµατικό της Αστυνοµίας, µε γνώση της περιοχής του Ισθµού της Κορίνθου που είναι γεµάτη από καταφύγια που φτιάχτηκαν από τους Γερµανούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου. Ο Ισθµός ήταν στρατηγικής σηµασίας πέρασµα, µε τους στρατιώτες να τα κατασκευάζουν για να προστατευθούν από βοµβαρδισµούς αλλά και για την αποθήκευση πυροµαχικών. Οταν η Κατοχή έλαβε τέλος και τα γερµανικά στρατεύµατα αποχώρησαν οριστικά, οι µύθοι ότι έµειναν πίσω στα καταφύγια κρυµµένοι θησαυροί και λίρες των κατακτητών κατέκλυσαν την Κόρινθο.
Οι ιστορίες πέρασαν από γενιά σε γενιά και «επιβίωσαν» µέχρι σήµερα. Οι αστυνοµικοί που υπηρετούν στην Κόρινθο το γνωρίζουν αυτό από πρώτο χέρι, καθώς ποτέ δεν έπαψαν να λαµβάνουν κλήσεις κτηνοτρόφων που βρίσκουν σε αγροτικές περιοχές µεγάλες τρύπες από σκαπτικά µηχανήµατα. Εναν µύθο που προερχόταν από τον παππού του γνώριζε και ο 72χρονος συνταξιούχος, ο οποίος βρέθηκε πριν από µία εβδοµάδα νεκρός µαζί µε τρεις συντοπίτες του σε καταφύγιο βάθους 20 µέτρων, στη θέση Καρµπουνάρι στο Λουτράκι. Οπως λένε στο «Εθνος της Κυριακής» αστυνοµικές πηγές, ο 72χρονος µοιράστηκε την «πληροφορία» µε τους ανθρώπους που εµπιστευόταν, µε «αντάλλαγµα» να τον βοηθήσουν στις ανασκαφές για να βρει τον θησαυρό και να τον µοιραστούν.
«Ξέρω πού βρίσκονται οι λίρες των Γερµανών» ήταν η χαρακτηριστική του φράση. Οι τρεις άνδρες που είπαν το «ναι» για να τον βοηθήσουν ήταν ένας 35χρονος ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων, ένας 37χρονος υπάλληλός του και ένας 49χρονος ξενοδόχος. Το «στρατηγείο» των τεσσάρων ανδρών ήταν το συνεργείο αυτοκινήτων στο Λουτράκι. Εκεί ο 72χρονος συνταξιούχος αποκάλυψε σε ποιο ακριβώς σηµείο βρίσκεται ο θησαυρός µε τις λίρες. Στόχος τους ήταν να κάνουν τις ανασκαφές βράδυ για να µη γίνουν αντιληπτοί από άλλους συντοπίτες τους, οι οποίοι είτε θα µπορούσαν να τους καταγγείλουν στην Αστυνοµία είτε να τους πάρουν τον θησαυρό. Η µυστικότητα της «επιχείρησης» αποδείχθηκε µοιραία. Το βράδυ της περασµένης Κυριακής οι τέσσερις άνδρες πήραν τα σύνεργά τους και µετέβησαν στο καταφύγιο.
Για να µην κινήσουν υποψίες από τον θόρυβο της γεννήτριας που είχαν µαζί τους για να λειτουργήσουν τα σκαπτικά µηχανήµατα, αποφάσισαν να µην αφήσουν το µηχάνηµα στην επιφάνεια. Ετσι άρχισαν να σκάβουν έχοντας δίπλα τους τη γεννήτρια βενζίνης, η οποία εκπέµπει µονοξείδιο του άνθρακα που είναι δηλητηριώδες σε κλειστούς χώρους. Και αυτό διότι µειώνει το οξυγόνο, πολλώ δε µάλλον όταν δουλεύει σε καταφύγιο όπου ο αέρας είναι ούτως ή άλλως περιορισµένος. Ετσι, χωρίς να το αντιλαµβάνονται, οι τέσσερις άνδρες άρχισαν να εισπνέουν το αέριο από την εξάτµιση της γεννήτριας, το οποίο σταδιακά και χωρίς να το καταλαβαίνουν εκτιµάται ότι τους δηµιούργησε αρχικά µια τάση µέθης, στη συνέχεια λιποθυµία και στο τέλος προκάλεσε τον θάνατό τους. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι ο θάνατός τους ήταν ασφυκτικός. Ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι η Αστυνοµία αναζητά τουλάχιστον ακόµα ένα άτοµο, το οποίο φέρεται να βρισκόταν έξω από το καταφύγιο την ώρα των εργασιών και το οποίο εξαφανίστηκε όταν κατάλαβε τι είχε συµβεί. Η Ασφάλεια έχει κάνει ήδη αίτηµα στον εισαγγελέα για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, προκειµένου µέσα από τα σήµατα των κινητών τηλεφώνων που εξέπεµπαν το µοιραίο βράδυ στην περιοχή να εντοπιστούν οι άνδρες που φυλούσαν τσίλιες και τράπηκαν σε φυγή αντί να ειδοποιήσουν τις Αρχές. Παράλληλα, θα εξεταστούν οι κλήσεις και τα µηνύµατα από τα κινητά τηλέφωνα των τεσσάρων ανδρών που βρήκαν τραγικό θάνατο.
Ηξερε η σύζυγος
Ο 35χρονος ιδιοκτήτης του συνεργείου αυτοκινήτων είχε πει στη σύζυγό του ότι θα πάει στο καταφύγιο. Αλλωστε αυτή δεν θα ήταν η πρώτη φορά, καθώς το ίδιο είχε κάνει µε τους υπόλοιπους τρεις άνδρες αρκετές φορές, στην προσπάθειά τους να σκάψουν βαθιά και να βρουν το κουτί µε τις λίρες. Η γυναίκα του άρχισε να ανησυχεί γιατί δεν επέστρεψε πίσω στο σπίτι την ώρα που της είχε πει. Ετσι αποφάσισε να πάρει τα δύο της παιδιά, ηλικίας πέντε και έξι ετών, τα οποία δεν είχε κάπου να τα αφήσει, και να πάει µέσα στη νύχτα να δει τι έχει συµβεί. Η άτυχη γυναίκα κατάλαβε ότι ο σύζυγός της είχε χαθεί µέσα στο βαθύ άνοιγµα. Το ίδιο και οι φίλοι του. Ηταν το πρόσωπο που ειδοποίησε τις Αρχές, ενώ όπως είπε στους αστυνοµικούς, είχε πάει αρκετές φορές στο παρελθόν στο καταφύγιο για να δώσει νερό και φαγητό στους τέσσερις άνδρες που έσκαβαν. Οι εργασίες εκεί είχαν ξεκινήσει περίπου έναν µε ενάµιση µήνα πριν από το τραγικό συµβάν. Από τα µέχρι στιγµής στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι o 35χρονος ιδιοκτήτης συνεργείου, πατέρας δύο παιδιών, ήταν ο µόνος που είχε µιλήσει στο οικογενειακό του περιβάλλον για τον θησαυρό.
Αστυνοµικές πηγές εξηγούν ότι «από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί προκύπτει ότι οι άτυχοι άνδρες είχαν παθιαστεί µε το κυνήγι του θησαυρού. Εκαναν συστηµατικά ανασκαφές και η ζέση µε την οποία λειτούργησαν δείχνει ότι πραγµατικά πίστευαν και µάλιστα πολύ στην ύπαρξή του. Κατά καιρούς αυτό το κυνήγι του χαµένου θησαυρού, που θυµίζει Ιντιάνα Τζόουνς, προκαλεί εθισµό σε κάποιους κατοίκους. Γίνεται αρρώστια που εγκυµονεί κινδύνους. Στην Κόρινθο υπάρχουν ακόµα και κάτοικοι που ψάχνουν πιο παλιούς θησαυρούς, όπως του Χουσεΐν Κιαµήλ Μπέη. Πριν από περίπου δέκα χρόνια, µάλιστα, µια οµάδα είχε καταφέρει να πάρει επίσηµη άδεια από το κράτος για να κάνει νόµιµες ανασκαφές για την ανακάλυψη θησαυρού, υπό αστυνοµική επιτήρηση».
Μονοξείδιο του άνθρακα
Τα ευρήµατα στο σηµείο της τραγωδίας αποκαλύπτουν την επικινδυνότητα του εγχειρήµατος των τεσσάρων ανδρών στο καταφύγιο του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου. Ο ερευνητής και πολιτικός µηχανικός Πάνος Δευτεραίος βρέθηκε εκεί λίγες ηµέρες µετά το περιστατικό. Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», εξηγεί ότι «το συγκεκριµένο καταφύγιο ήταν ηµιτελές και αυτό το έκανε ακόµα πιο επικίνδυνο. Είχε δύο διαφορετικές εισόδους. Οι τέσσερις άνδρες έκαναν εργασίες στη µία εξ αυτών. Πιθανότατα οι Γερµανοί ήθελαν να ενώσουν τις υπόγειες στοές και δεν πρόλαβαν να το κάνουν. Είναι φανερό από όλα όσα είδα ότι κάποιοι έσκαβαν σε προγενέστερο χρόνο και σε δεύτερο σηµείο, στη δεύτερη είσοδο. Οι σκαµµένες στοές φανερώνουν ότι γίνονταν εργασίες για καιρό. Βρήκα σκαψίµατα στις στοές που ήταν φρέσκα». Ο Πάνος Δευτεραίος έκανε µέτρηση του µονοξειδίου του άνθρακα στο καταφύγιο και διαπίστωσε ότι οι τιµές ήταν αυξηµένες, παρότι είχαν περάσει πάρα πολλές ώρες.
«Υπήρχε ακόµα καυσαέριο στην ατµόσφαιρα. ∆εν µπορώ να γνωρίζω γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν βγήκαν έξω. Γενικότερα στην περιοχή γίνονται ανασκαφές. Στον δρόµο για το καταφύγιο συνάντησα διάφορα άλλα σκαµµένα σηµεία. Εγώ και η οµάδα µου έχουµε προτείνει στους τοπικούς φορείς να αξιοποιηθεί η περιοχή, προκειµένου να µπορεί το κοινό να επισκέπτεται τα καταφύγια µε ασφάλεια. Οι Γερµανοί είχαν φτιάξει για την προστασία της διώρυγας ένα ολόκληρο συγκρότηµα από πολυβολεία και οχυρωµατικά έργα, τα οποία αξίζουν να τα επισκεφθεί το κοινό. Η πρωτοβουλία µας δεν προχωρά γιατί κάποιες εκτάσεις ανήκουν σε ιδιώτες και έχουν σύνθετο ιδιοκτησιακό καθεστώς».
Δείτε και το ρεπορτάζ του OPEN TV
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr