53 δικηγορικοί σύλλογοι της Ε.Ε. κάνουν προσφυγή για την προστασία τους λόγω κορονοϊού
Μιλούν για σοβαρότατες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους λόγω πανδημίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σε συλλογική προσφυγή για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων του δικηγορικού σώματος στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του COVID-19 προχώρησαν 53 δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας. Οι δικηγόροι μιλούν για σοβαρότατες παραβιάσεις των δικαιωμάτων που προβλέπονται από τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, τον οποίο η Ελλάδα κύρωσε με τον Ν. 4359/2016 (έχοντας κυρώσει και τον αρχικό Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη με τον Ν. 1426/1984). Είναι μια ιστορική προσφυγή για τις διεκδικήσεις του σώματος των δικηγόρων. Την προσφυγή συνυπογράφουν ο Πρόεδρος της Ολομελείας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Βερβεσός, καθώς και η Δικηγόρος Αθηνών Ηλέκτρα – Λήδα Κούτρα, η οποία τη συνέταξε και εκπροσωπεί τους Συλλόγους στην Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ενώ στο έργο της την συνεπικουρούν οι δικηγόροι Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και Βασίλης Σωτηρόπουλος, μέλη του Δ.Σ. Αθηνών.
«Η οριζόντια δυσμενής μεταχείριση των δικηγόρων και η αγνόηση των Συλλογικών τους οργάνων είναι φαινόμενα που συναντά κανείς σε χώρες με άλλο πολίτευμα. Μια χώρα που δε σέβεται τους δικηγόρους της, δε σέβεται ούτε το Κράτος Δικαίου ούτε τη Δημοκρατία», τόνισε στο ethnos.gr η Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα. «Θα πρέπει η Κυβέρνηση να επανεξετάσει άμεσα τη στάση της απέναντι στους Έλληνες Δικηγόρους. Οφείλει να σέβεται τόσο εμάς, όσο και την έννομη τάξη. Όχι μόνο στη θεωρία, αλλά στην πράξη».
Τι λένε οι δικηγόροι
Οι δικηγόροι εξηγούν ότι ως μια σοβαρά πληττόμενη κοινωνική και επαγγελματική ομάδα, βίωσαν τη βαθύτατη περιφρόνηση της νομοθετικής και εκτελεστικής λειτουργίας, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Η ορθή απόφαση για το κλείσιμο των Δικαστηρίων της χώρας για την προστασία της δημόσιας υγείας στις αρχές του Μαρτίου του 2020 δεν συνοδεύθηκε από αντισταθμιστικά μέτρα για την προστασία της αξιοπρέπειας και των στοιχειωδών κοινωνικών δικαιωμάτων των δικηγόρων.
Παρά τις αρχικές κυβερνητικές δεσμεύσεις για στήριξη του κλάδου των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, πολύ σύντομα αποδείχθηκε ότι το Κράτος περιέπαιξε το δικηγορικό σώμα, με το μεγάλο φιάσκο της “τηλεκπαίδευσης” και την τελική άρνηση ένταξης στις πληττόμενες κατηγορίες που ενισχύθηκαν οικονομικά. Στη συλλογική προσφυγή που υποβλήθηκε στην Εκτελεστική Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Στρασβούργο, οι προσφεύγοντες επικαλούνται παραβιάσεις από την Ελλάδα μιας σειράς δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
Συγκεκριμένα, οι δικηγορικοί σύλλογοι επικαλούνται αρχικά την απαγόρευση διάκρισης που προβλέπεται στο στοιχείο “Ε” του Χάρτη, καταδεικνύοντας την δυσμενή μεταχείριση που επιφύλαξε η Ελλάδα στους δικηγόρους σε σχέση με άλλες εργασιακές ομάδες. Τονίζεται ο ρόλος των δικηγόρων ως Υπερασπιστών Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, κατά τα σχετικά διεθνή πρότυπα και τις εγγυήσεις που ισχύουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης και η σοβαρή υποβάθμιση του ρόλου τους με τον αποκλεισμό τους από τα μέτρα ενίσχυσης που ελήφθησαν για άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.
Η προσφυγή επικαλείται την υποχρέωση του Κράτους, βάσει του άρθρου 30 του Χάρτη για λήψη θετικών μέτρων ώστε να αποτρέπεται η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Αναδεικνύει την παράλειψη της Ελλάδας να φροντίσει ώστε οι δικηγόροι να επωφεληθούν χωρίς διακρίσεις από τα μέτρα για την προστασία της υγείας που λήφθηκαν, κατά το άρθρο 11 του Χάρτη. Υπογραμμίζει την παραβίαση του άρθρου 13 του Χάρτη που κατοχυρώνει την υποχρέωση παροχής κοινωνικών βοηθημάτων. Στηλιτεύει την περιφρόνηση της υποχρέωσης κοινωνικής, νομικής και οικονομικής προστασίας των οικογενειών των δικηγόρων, κατά παράβαση του άρθρου 16 του Χάρτη και των παιδιών των δικηγόρων κατά το άρθρο 17 του Χάρτη. Αποκαλύπτει ότι η εξαίρεση των δικηγόρων από το δικαίωμα έκπτωσης μισθωμάτων κατοικίας, δικαίωμα το οποίο έχουν οι αυτοαπασχολούμενοι που έλαβαν το ειδικό βοήθημα, παραβιάζει το άρθρο 32 παρ. 2 του Χάρτη.
Αίτημα της προσφυγής, εκτός από την διαπίστωση των παραβάσεων είναι να ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων από την Ελλάδα να λάβει επειγόντως άμεσα μέτρα για την τήρηση των υποχρεώσεών της σύμφωνα με τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr