Θεσσαλονικείς «Μάρκο Πόλο» στην Covid 19 εποχή - Γυρίζουν τη γη με τροχόσπιτο
Ζευγάρι Ελλήνων εξερευνητών αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό του με τελικό προορισμό το Τόκιο. Ο κορονοϊός τους...πρόλαβε στο Μαρόκο από όπου και άρχισε το μακρύ και δύσκολο ταξίδι της επιστροφής. Στόχος τους πλέον να συμβάλλουν στην τόνωση του τουρισμού, μέσω της δημιουργίας camper stops.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στο Μαρόκο άκουσαν πρώτη φορά για τον κορονοϊό, στην Πορτογαλία έμαθαν για την πανδημία, στην Γαλλία άρχισαν να ανησυχούν και στη Γερμανία μπήκαν δέκα λεπτά πριν το lock down. Πέρασαν την καραντίνα γύρω από την Στουτγάρδη, χάρη στην ασφάλεια που τους πρόσφερε ο…Δίας, το πλήρως εξοπλισμένο τροχόσπιτό τους και εδώ και λίγες μέρες επέστρεψαν στην Ελλάδα. Ο φωτογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός από τη Θεσσαλονίκη, Κώστας Λάλας και η σύντροφός του, επίσης φωτογράφος, Κατερίνα Θάνου, πήραν το περασμένο καλοκαίρι μια μεγάλη απόφαση: να γυρίσουν τη γη με ένα τροχόσπιτο, κυνηγώντας την περιπέτεια και φωτογραφίζοντας τον κόσμο.
Λίγους μήνες πριν, ξεκίνησαν για το Τόκιο, για να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Εκτιμώντας ότι μέσω Τουρκίας, Ιράν, Πακιστάν…το ταξίδι θα ήταν δύσκολο, έκαναν έναν άλλο σχεδιασμό, που τους πρόσφερε μεγαλύτερη ασφάλεια. Διέσχισαν τα Βαλκάνια, πέρασαν στη Σικελία, από εκεί στο Μαρόκο, όπου και έμαθαν πως ένας φονικός ιός απειλούσε την υγεία όλων των ανθρώπων. Παράλληλα, ενημερώθηκαν πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβάλλονται και αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ευρώπη. Ο σχεδιασμός τους ήταν να διασχίσουν κάποιες χώρες της Αφρικής και από εκεί να περάσουν στην Ισπανία, στη Γαλλία, στη Σκανδιναβία και μέσω της Ρωσίας να φτάσουν στη Νότια Κορέα από όπου θα έφταναν στην Ιαπωνία.
Ακολούθησε ένας αγώνας δρόμου για να γυρίσουν. Οδηγούσαν εναλλάξ, non stop για να προλάβουν. Μόλις περνούσαν μία χώρα, πίσω τους έκλειναν τα σύνορα. «Στις 29 Φεβρουαρίου περάσαμε από το Μαρόκο στην Ισπανία, στις 15 Μαρτίου αποχαιρετήσαμε την Πορτογαλία, δέκα λεπτά πριν αλλάξει η μέρα και επιβληθεί το lock down μπήκαμε στη Γερμανία», περιέγραψε στο «Έθνος της Κυριακής», ο Κώστας Λάλας. Η έδρα της εταιρίας τους είναι στη Στουτγάρδη -το τροχόσπιτο έχει γερμανικές πινακίδες- και έτσι η καθολική απαγόρευση τους βρήκε κοντά στο Έσλινγκεν, μια πόλη που μέτρησε μεγάλο αριθμό θυμάτων από τον κορονοϊό. Όλες τις μέρες βρισκόταν στο τροχόσπιτο, είχαν προμήθειες, δεν κυκλοφορούσαν και δεν συγχρωτίζονταν με άλλους. Χάρη στην βοήθεια των υπαλλήλων της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο, -«τους ευχαριστούμε από καρδιάς γιατί βοήθησαν εμάς και αρκετούς άλλους»- επέστρεψαν πριν μερικές μέρες στην Ελλάδα και συνεχίζουν από εδώ, όσα δεν μπόρεσαν να κάνουν στο μεγάλο ταξίδι.
«Κι αφού δεν μπορέσαμε να συστήσουμε το εξωτερικό στην Ελλάδα, ας συστήσουμε την Ελλάδα στο εξωτερικό. Τώρα που αίρονται οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις, πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, ώστε να προσελκύσουμε τουρίστες», μας λέει ο Κ. Λάλας. Το καλοκαίρι του 2019 το ζευγάρι αποφάσισε να κλείσει το σπίτι του και να αγοράσει ένα πλήρως εξοπλισμένο τροχόσπιτο. Ο Δίας, όπως το ονόμασαν έχει αυτονομία ρεύματος για τρεις μέρες, καλοριφέρ, θερμοσίφωνα αερίου, μπάνιο και κινείται με πετρέλαιο. Η διαμονή είναι σχετικά άνετη και η εμπειρία να γυρίζουν τον κόσμο και να διανυκτερεύουν, όπου τους βρει η νύχτα, μοναδική. Όσους μοιράζονται το ίδιο πάθος μαζί τους θέλουν να φέρουν στην Ελλάδα, αυτούς που αγαπούν τα τροχόσπιτα και περνούν αρκετούς μήνες το χρόνο σε αυτά. «Είμαι διατεθειμένος να παίξω καράτε με όλους στα υπουργεία (σ.σ. το λέει χαριτολογώντας) για να δημιουργηθούν camper stop. Σταθμοί που θα προσφέρουν ασφάλεια και εξοπλισμό στα τροχόσπιτα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 120.000 Γερμανοί που πηγαίνουν για να ξεχειμωνιάσουν στην Ισπανία με τα τροχόσπιτά τους. Ανάλογα μεγάλοι είναι οι αριθμοί για τους Βρετανούς, τους Ολλανδούς και τους Γάλλους. Είναι στην κουλτούρα τους αυτός ο τρόπος ζωής, ας έρθουν στην Ελλάδα», δηλώνει ο Κ. Λάλας.
Σύμφωνα με στοιχεία, στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 10.000 τροχόσπιτα όταν σε όλη τη Ευρώπη ο αριθμός τους ξεπερνά τα 3.800.000. «Πρέπει να οργανώσουμε χώρους στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα σταθμεύουν τα βαν και τα τροχόσπιτα Δεν χρειάζονται πολλά, μόνο μια νομοθετική ρύθμιση για τα camper stop και διαφήμιση για να ξέρουν οι λάτρεις αυτού του τρόπου ζωής ότι εδώ θα μπορούν να περάσουν τον χειμώνα ή το καλοκαίρι, πάντως αρκετούς μήνες το χρόνο άνετα», προσθέτει. Ο Κώστας Λάλας εργάστηκε για χρόνια στο Ντουμπάι -είχε πρόσβαση ως και στα παλάτια του Εμιράτου- και στη Γερμανία, ενώ και η Κατερίνα Θάνου ταξιδεύει τα τελευταία 10 χρόνια απαθανατίζοντας στο φακό της μοναδικούς προορισμούς.
«Είμαστε αυτοί οι περίεργοι άνθρωποι που πάντα επιλέγουν να ακολουθούν τα όνειρά τους, κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες. Κάθε νέα ιδέα που έρχεται στο μυαλό μας είναι ο επόμενος προορισμός μας», αναφέρει ο Θεσσαλονικιός φωτογράφος, προσθέτοντας ότι οι εμπειρίες τους, φωτογραφίες και βίντεο από τα ταξίδια τους υπάρχουν στη σελίδα τους, Van Life Travelers. Για τα επόμενα 2 χρόνια ωστόσο θα μείνουν στην Ελλάδα και στόχος τους είναι να κοινοποιήσουν, όσο και όπου μπορούν, την κουλτούρα της διαβίωσης σε ένα βαν ή τροχόσπιτο.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr