ΣτΕ: «Ναι» στο ναυπηγείο στο Πέραμα
Θετική ήταν η απάντηση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην αίτηση ακύρωσης του ΟΛΠ, με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η από 19.6.2018 απόφαση της Διεύθυνσης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της περιφέρειας Αττικής, με την οποία απερρίφθη αίτημά του για την εγκατάσταση ναυπηγείου στην περιοχή της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η επταμελής σύνθεση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 766/2020 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του ΟΛΠ και αφού ακύρωσε την σχετική απόφαση, ανέπεμψε την υπόθεση στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας για νέα κρίση. Στο σκεπτικό των δικαστών αναφέρεται ότι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς δεν έλαβαν υπόψη τους, πλέον των άλλων, ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την κατασκευή εγκαταστάσεων που παράγουν κατά την λειτουργίας τους υψηλούς ήχους (οχλούσες εγκαταστάσεις).
Το αίτημα που είχε υποβάλλει ο ΟΛΠ για την δημιουργία ναυπηγείου απορρίφθηκε από την περιφέρεια Αττικής με το σκεπτικό ότι επίμαχη δραστηριότητα κατατάσσεται στην υψηλή όχληση και σύμφωνα με την νομοθεσία (νόμοι 3325/2005 και 4155/2013), «δεν επιτρέπεται η ίδρυση νέας δραστηριότητας υψηλής όχλησης εντός των ορίων της περιφέρειας Αττικής». Ωστόσο, οι σύμβουλοι Επικρατείας ερμηνεύοντας τις νομοθετικές διατάξεις, σχετικά με τις χρήσεις γης στην περιοχή του Περάματος και της Αττικής γενικότερα, έκριναν ότι σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος, είναι επιτρεπτή η λειτουργία ναυπηγείου στην περιοχή της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος και απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν στην απόφασή τους, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, δεν έλαβαν υπόψη τους, πλέον των άλλων, ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων που παράγουν υψηλούς ήχους στον περιβάλλοντα χώρο τους (οχλούσες εγκαταστάσεις), ενώ η ερμηνεία όρων της σύμβασης παραχώρησης ως προς το επιτρεπτό της εγκατάστασης ναυπηγείου από την πλευρά του ΟΛΠ, στην περιοχή του Περάματος «εκφεύγει της αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Βιομηχανίας της περιφέρειας Αττικής, της Επιτροπής Εξέτασης Ενδικοφανών Προσφυγών».
Σημειώνεται, ότι παρέμβαση υπέρ του Δημοσίου είχαν κάνει στο ΣτΕ ο Σύνδεσμός Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας, η Ένωση Βιοτεχνών Εργοδοτών Μηχανουργών Πειραιά, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ναυπηγείων και Εργοδοτών Ναυπηγών Περάματος και διαφορές Ανώνυμες Εταιρείες της περιοχής και πέριξ του περάματος οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο της ναυπήγησης, κ.λπ.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr