Υγειονομική βόμβα για το Θερμαϊκό τα μύδια που σαπίζουν στις καλλιέργειες
Ο κορονοϊός προκαλεί τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην τοπική οικονομία και τον τουρισμό - Κινδυνεύουν να γεμίσουν οι ακτές της Πιερίας μέσα στο καλοκαίρι με φυτοπλαγκτόν και Ερυθρά παλίρροια - Κινδυνεύει να καταστραφεί από το 50% μέχρι το 70% της παραγωγής μυδιών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε υγειονομική βόμβα για ολόκληρη τη βορειοδυτική πλευρά του Θερμαϊκού κόλπου, με ανεξέλεγκτες αρνητικές συνέπειες για την τοπική οικονομία, αλλά και τον τουρισμό της περιοχής, εξελίσσεται η αδυναμία διοχέτευσης της παραγωγής μυδιών, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η πανδημία προκάλεσε τεράστια μείωση της ζήτησης μυδιών από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, χώρες που κυρίως εξάγονται τα όστρακα, ενώ η εγχώρια ζήτηση είναι αδύνατο να απορροφήσει περισσότερο από ένα μικρό μέρος της παραγωγής.
Ακόμα και να αυξηθεί η ζήτηση για εξαγωγές μυδιών το επόμενο διάστημα, είναι αδύνατο να γίνουν αυτές σε μεγάλες ποσότητες, διότι ο κορονοϊός και η καραντίνα μίκρυναν κατά πολύ το χρονικό διάστημα για τις μεταφορές. Η παραγωγή των μυδιών και οι εξαγωγές ξεκινούν στην πλειοψηφία τους από τον Μάιο και ολοκληρώνονται στο τέλος Ιουλίου, μια και ο Αύγουστος, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών εντός του θαλασσινού νερού, θεωρείται νεκρός μήνας για τους παραγωγούς. Φέτος οι εξαγωγές, λόγω του κορονοϊού, ξεκίνησαν μόλις πριν από μία εβδομάδα. Σε περίπτωση που η παραγωγή δε συλλεχθεί μέχρι τον Αύγουστο, κάτι που θεωρείται το πλέον πιθανό σενάριο, το αποτέλεσμα θα είναι, σύμφωνα με το βιολόγο και μεταδιδακτορικό ερευνητή του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ, Κωνσταντίνο Κουκάρα, ένας τεράστιος όγκος μυδιών να σαπίσει και να πεθάνει στον τόπο της καλλιέργειάς τους και να πέσει στη θάλασσα και τον πυθμένα του Θερμαϊκού.
Ο κ. Κουκάρας σημειώνει στο ethnos.gr ότι με βάση το αισιόδοξο σενάριο φέτος θα καταστραφεί το 50% της παραγωγής, ωστόσο, τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο η καταστροφή να φτάσει στο 60%-70% της παραγωγής. Να σημειωθεί ότι με τον κλάδο της μυδοκαλλιέργειας στο Θερμαϊκό κόλπο απασχολούνται περίπου 2.500 άτομα, ενώ, αν προστεθεί και ο αριθμός των εργαζομένων στα συναφή επαγγέλματα, οι απασχολούμενοι φτάνουν τις 5.000. Στο Θερμαϊκό κόλπο καλλιεργείται το 85%-90% της ελληνικής παραγωγής μυδιών και η ποσότητα της παραγωγής φτάνει τους 40.000 τόνους ετησίως.
Μάλιστα, η κατάσταση θα έχει αρνητικές συνΟ κοπειες και στην παραγωγή του 2021, με ορατό τον κίνδυνο να καταστραφεί μέχρι και το 80% αυτής. Αυτό διότι κατά τον κ. Κουκάρα, εφόσον οι καλλιεργητές δε θα μπορέσουν να συλλέξουν τα παλιά μύδια, δε θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν σωστή διαχείριση του γόνου την επόμενη χρονιά.
Τεράστιος κίνδυνος για τον τουρισμό
Κατά τον κ. Κουκάρα, εκτός από το πολύ μεγάλο πλήγμα στην τοπική οικονομία, τεράστιος είναι ο κίνδυνος να δεχθεί μη αντιμετωπίσιμο χτύπημα ο τουρισμός της Πιερίας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αν πεθάνει το 50% των μυδιών και πέσει στον πυθμένα της θάλασσας, θα υπάρξει μεγάλη συσσώρευση βιομάζας και θα αναπτυχθούν ιοί και βακτήρια. «Στο πιο αισιόδοξο σενάριο θα πρόκειται για τοπικό φαινόμενο μερικών ημερών. Στο κακό σενάριο θα επηρεάσει όλο το Θερμαϊκό κόλπο, με αποτέλεσμα να φύγουν τα ψάρια και να έχουμε πολύ άσχημες επιπτώσεις στον τουρισμό. Λόγω των ρευμάτων θα εμφανιστεί στη θάλασσα στις τουριστικές περιοχές της Πιερίας τοξικό φυτοπλαγκτόν ή το φαινόμενο της Ερυθράς παλίρροιας και η θάλασσα θα γίνει αποκρουστική για τους λουόμενους. Οι τελευταίοι μπορεί να μην κινδυνεύουν από κάτι, αλλά ποιος θα θέλει να κάνει μπάνιο στο τέλος Ιουλίου και τον Αύγουστο σε μία κίτρινη ή κόκκινη θάλασσα; Δυστυχώς, το πρόβλημα μπορεί να εξελιχθεί σε μία υγειονομική βόμβα για το Θερμαϊκό και το μόνο που θα μπορούμε να κάνουμε, θα είναι να ευχόμαστε να μην επικρατήσει πολύ ζέστη. Η επιστήμη δεν έχει όπλα, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε μία ανοιχτή θάλασσα. Είναι αδύνατον ακόμα και να προβλέψουμε το μέγεθος των αρνητικών επιπτώσεων», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κουκάρας.
Αναγκαία η άμεση επέμβαση της Πολιτείας
Για το θέμα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έστειλε επιστολή στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, στον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρο Καράογλου και στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. «Πρέπει να καταλάβουν η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς του κλάδου ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε με τις τρεις – τέσσερις χώρες που εξάγουμε σήμερα τα μύδια και ότι πρέπει να αναζητήσουμε νέα δίκτυα συνεργασιών και νέες χώρες για εξαγωγές. Δυστυχώς, δεν είμαστε γι’ αυτό έτοιμοι σε αυτήν τη φάση. Επίσης, η Πολιτεία πρέπει να ενισχύσει τους μυδοκαλλιεργητές, ώστε να μην αφήσουν τα μύδια τους να σαπίσουν και να πέσουν στη θάλασσα και τον πυθμένα, αλλά να τα πάνε για ανακύκλωση στο πλαίσιο μίας κυκλικής οικονομίας. Αν βγουν έγκαιρα οι ποσότητες, δε θα έχουμε οικολογικό ζήτημα», τονίζει ο κ. Κουκάρας.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr