Διακοπές 2020: Δίκλινα στα ελληνικά νησιά από 40 ευρώ - Τι ισχύει για Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη
Σε κρατήσεις και πληρότητες της τελευταίας στιγμής εναποθέτουν τις ελπίδες τους για τη φετινή σεζόν ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Μπορεί ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, στην 28η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, να επισήμανε «θα βγούμε νικητές και από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια», ωστόσο, οι επιχειρηματίες του τουρισμού μιλώντας στο ethnos.gr λένε ότι όλα είναι ρευστά, ο κόσμος είναι κουμπωμένος, και όπως χαρακτηριστικά τονίζουν «είμαστε κινούμενη άμμος».
Οι κρατήσεις στα συστήματα των ξενοδοχειακών μονάδων στα ελληνικά νησιά είναι εικονικές, οι ακυρώσεις διαδέχονται η μία μετά την άλλη, και οι τιμές στα δωμάτια, σε κάποιες περιπτώσεις έχουν μειωθεί σε ποσοστό 30%- 40% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε δημοφιλείς, παγκοσμίως, προορισμούς, όπως για παράδειγμα, η Μύκονος, οι τιμές για τον Αύγουστο παραμένουν στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά. Τιμές για όλα τα βαλάντια, για όλα τα πορτοφόλια ανάλογα την κατηγορία του καταλύματος, ανάλογα τις παροχές και την πολιτική της κάθε επιχείρησης.
Στην έρευνα που πραγματοποίησε το ethnos.gr, ενημερώνεται ότι στα καταλύματα ισχύει ο νόμος προσφοράς και ζήτησης. Οι επιχειρηματίες και οι φορείς έχουν εστιάσει τις ελπίδες τους στην ελληνική αγορά.
Σαντορίνη – Τιμές μείον 30%-40%
Με πληρότητες που για τον Ιούλιο φτάνουν μόλις το 10%-20% οι ξενοδόχοι του δημοφιλούς σ’ όλον τον κόσμο νησιού, επικεντρώνονται αφενός στην ελληνική αγορά αφετέρου και σε χώρες από την Ευρώπη. «Δεν υπάρχει προοπτική για φέτος» αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι οι τιμές στα ξενοδοχεία έχουν μειωθεί κατά 30%-40% σε σχέση με πέρυσι. Για τον Ιούλιο, σε ένα ξενοδοχείο χαμηλής κατηγορίας, για παράδειγμα 2 αστέρων, οι τιμές για το δίκλινο με πρωινό ξεκινούν από τα 80 ευρώ και φτάνουν τα 500 ευρώ σε σουίτα με πισίνα και θέα την Καλντέρα, όταν η αντίστοιχη τιμή πέρυσι ήταν στα 800 ευρώ.
Για τον Αύγουστο, οι τιμές θα ξεκινούν από τα 100 ευρώ (αντί των 150 ευρώ που ίσχυε πέρυσι) και θα φτάνουν τα 600 ευρώ (αντί των 1000 ευρώ). Το αεροδρόμιο της Σαντορίνης που ανοίγει, όπως και όλα τα περιφερειακά της χώρας, την 1η Ιουλίου, ετοιμάζεται να υποδεχτεί πτήσεις από Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Τσεχία.
Μύκονος – Μετά τις 15 Ιουλίου η κίνηση
«Είμαστε της τελευταίας στιγμής και μετά τις 15 Ιουλίου θα ξεκινήσει να φαίνεται μια σοβαρή κίνηση» αναφέρει η πρόεδρος των ξενοδόχων Μυκόνου Μαρία Κουσαθανά. Οι πληρότητες στο νησί των ανέμων για τον Ιούλιο, όπως ενημερώνει το ethnos.gr είναι στο 20% ενώ σ’ ότι αφορά τον Αύγουστο, ξεκαθαρίζει ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου δεν θα ρίξουν τις τιμές τους. Ετσι οι τιμές, σε ένα ξενοδοχείο 2 και 3 αστέρων, θα ξεκινούν από τα 180 – 200 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και θα φτάνουν και τα 1.000 – 2.000 ευρώ, ανάλογα πάντα τις παροχές του ξενοδοχειακού καταλύματος. Το αεροδρόμιο της Μυκόνου, ετοιμάζεται να υποδεχτεί πτήσεις από Μπαχρέιν, Ευρώπη, στις 3 Ιουλίου υπάρχει απευθείας πτήσεις από Λονδίνο, «ωστόσο, η κατάσταση είναι ρευστή» εξηγεί η κα. Κουσαθανά.
Πάρος – Δωμάτια από 50 ευρώ
Ξενοδοχείο αναφοράς δεν έχει οριστεί ακόμη στο κυκλαδίτικο νησί, και οι ξενοδόχοι της Πάρου εξακολουθούν να είναι ανάστατοι με τη σχετική ΚΥΑ και τα δωμάτια καραντίνας στα ξενοδοχεία. Οι κρατήσεις κυμαίνονται σε μονοψήφιο ποσοστό και όπως ενημερώνει το ethnos.gr η πρόεδρος των ξενοδόχων της Πάρου Μάνια Αμπατζή, οι εκτιμήσεις για φέτος είναι να υπάρχει πληρότητα της τάξεως του 30% - 35% σε σχέση με πέρυσι, μια μείωση δηλαδή που φτάνει και το 65%.
Οι τιμές είναι σε όλα τα επίπεδα, ανάλογα τον τύπου του ξενοδοχείου και τις παροχές, δημιουργούνται προσφορές όπως για παράδειγμα στο φαγητό, τις μετακινήσεις κτλ., υπάρχει όμως και το πρόβλημα της ρευστότητας, «προσπαθούμε να κρατήσουμε μια ισορροπία στις τιμές μας, για να μην καταστραφούμε και εμείς» αναφέρει η κα. Αμπατζή. Στο κυκλαδίτικο νησί, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, θα βρείτε δίκλινα δωμάτια που κυμαίνονται από 50 ευρώ σε 2 και 3 αστέρων ξενοδοχεία και φτάνουν τα 100 ευρώ, ανάλογα πάντα τις παροχές.
Νάξος – Οι Ελληνες θα σώσουν την παρτίδα
Ως έναν κακό Απρίλιο χαρακτηρίζει τον φετινό Ιούλιο ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νάξου και αντιδήμαρχος Τουρισμού Βαγγέλης Κατσαράς, με τις ακυρώσεις να διαδέχονται η μία μετά την άλλη, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, να μεταφέρονται σε διαφορετικές ημερομηνίες. Στο σύνολο των 150 ξενοδοχείων του νησιού, το 10% δεν θα ανοίξει φέτος, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Κατσαράς, προσφορές και έμμεσες εκπτώσεις στους τιμοκαταλόγους των ξενοδοχείων υπάρχουν, όπως για παράδειγμα, στις πέντε νύχτες συν δυο δώρο. Οι τιμές για τον Αύγουστο θα κυμαίνονται μεταξύ 50 – 150 ευρώ, ανάλογα τα αστέρια και τις παροχές του ξενοδοχείου.
Κως – Προσφορές και ειδικά πακέτα
Με την πρώτη πτήση της TUI Γερμανίας να προσγειώνεται στο αεροδρόμιο «Ιπποκράτης» στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας 29 Ιουνίου, παρουσία του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, του υφυπουργού Τουρισμού Μάνου Κόνσολα και φορέων του νησιού, η Κως, η οποία, κατά κύριο λόγο δουλεύει με πτήσεις τσάρτερ από Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Πολωνία, δύσκολα μπορεί να καλύψει το φετινό κενό με τον εσωτερικό τουρισμό.
«Οταν δεχόμαστε 1.200.000 τουρίστες από το εξωτερικό, μόλις το 5%-10% της τουριστικής κίνησης του νησιού αφορά τον εσωτερικό τουρισμό» αναφέρει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω Κωνσταντίνα Σβίνου εξηγώντας, ότι οι Ελληνες ήταν, ανέκαθεν, καλοδεχούμενοι στο νησί, δίχως ωστόσο να μπορούν να το υποστηρίξουν σε επίπεδα τουρισμού και οικονομίας. Θα υπάρξουν ειδικές προσφορές και πακέτα για τους Ελληνες, με τιμές που ξεκινούν από 50 ευρώ και θα φτάνουν τα 150 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου ενώ όπως πληροφορεί το ethnos.gr η κα. Σβίνου, γίνονται συζητήσεις μεταξύ Ενωσης Ξενοδόχων Κω και Aegean για την προώθηση ειδικών πακέτων.
Σ’ ότι αφορά την εικόνα για τη φετινή σεζόν στο νησί του Ιπποκράτη, «οι εκτιμήσεις λένε ότι θα είναι στο 30% των περσινών αφίξεων» επισημαίνει η πρόεδρος των ξενοδόχων Κω.
Υδρα – Μιαούλεια και κρατήσεις της τελευταίας στιγμής
Με λιτές εκδηλώσεις και με περιορισμένο αριθμό πολιτών γιορτάζονται, αυτές τις ημέρες (25-28 Ιουνίου) στο γραφικό νησί της Υδρας, τα «Μιαούλεια 2020», η επέτειος των 185 χρόνων από το θάνατο του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη. Και εκεί, με τις πληρότητες να κινούνται στο 20% για τον Ιούλιο, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν στο 80%-85%, οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες του νησιού ελπίζουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
«Είμαστε κινούμενη άμμος» είπε χαρακτηριστικά στο ethnos.gr η πρόεδρος των ξενοδόχων Υδρας, Μαρία Κλαδάκη, εκτιμώντας ότι η σεζόν θα κλείσει με ένα 20%-30%, «ευελπιστούμε να πάει στο 40%» προσθέτει. Ο Αύγουστος κινείται με περισσότερες πληρότητες, έναντι του Ιουλίου, με κρατήσεις που έχουν μετακυλίσει από το Μάιο μήνα, οι δε τιμές ξεκινούν από τα 60 ευρώ και φτάνουν τα 200 ευρώ, ανάλογα τα αστέρια και τις παροχές του κάθε ξενοδοχείου.
Ζάκυνθος – Συγκρατημένη αισιοδοξία
Στο «φιόρο του Λεβάντε», στη Ζάκυνθο, όπου το 55%-60% των τουριστών προέρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία, και μόλις το 25%-30% από Ελλάδα, επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καταλυμάτων Ζακύνθου Ανδρέας Κοτσώνης, η εικόνα στο νησί, προς το παρόν, είναι «παγωμένη», ωστόσο με το άνοιγμα των διεθνών πτήσεων από 1η Ιουλίου, και όσο θα περνάει ο καιρός, ευελπιστεί ότι η κατάσταση θα αντιστραφεί.
Οι 800 επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων στο νησί, δίνουν, μεταξύ άλλων, βάσει στον ελληνικό τουρισμό, και με τιμές που ξεκινούν από τα 40 ευρώ το δίκλινο και 50 ευρώ σε καταλύματα που υπάρχει και κοινόχρηστη πισίνα, πάντα ανάλογα τα ‘κλειδιά’ του καταλύματος. Στο νησί έχουν οριστεί δυο ξενοδοχεία αναφοράς ενώ σ’ ότι αφορά τις διεθνείς πτήσεις ξεκινούν με Ουγγαρία, Τσεχία, Μπολόνια από Ιταλία, Πολωνία, γίνονται προσπάθειες για σύνδεση με Αγγλία από 4 Ιουλίου κτλ. Ο κ. Κοτσώνης έθιξε και την ανάγκη που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στήριξης από την πολιτεία. «Εχουν κλείσει οι στρόφιγγες, χρειαζόμαστε ενίσχυση από τις τράπεζες, δεν έχουμε καμιά βοήθεια» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καταλυμάτων Ζακύνθου.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr