Staramaki: Το καλαμάκι από σιτάρι διεκδικεί μερίδιο μετά την κατάργηση του πλαστικού
Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. στο Κιλκίς, που παρασκευάζει το οικολογικό καλαμάκι από στέλεχος σιταριού, αυξάνει την παραγωγή της και έχει στόχο να καταστήσει το staramaki βασικό εναλλακτικό προϊόν μετά την κατάργηση του πλαστικού, από το ερχόμενο καλοκαίρι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης από το ερχόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που παρουσίασε την Τρίτη ο Κωστής Χατζηδάκης, βρίσκει το εγχείρημα «Staramaki» σε στάδιο ανάπτυξης. Το φυσικό καλαμάκι που παρασκευάζεται από το στέλεχος του σιταριού από μια ομάδα νέων στο Κιλκίς, φιλοδοξεί να καλύψει μέρος του κενού που θα αφήσει στην αγορά η κατάργηση του πλαστικού.
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Σταραμάκι» (σ.σ. από το στάρι και το καλαμάκι), έχει σήμερα παραγωγική δυνατότητα 5.000 μονάδων την ημέρα και στοχεύει να την τετραπλασιάσει μέσα στους ερχόμενους μήνες, με την δημιουργία ημιαυτοματοποιημένης γραμμής παραγωγής, που θα δίνει τη δυνατότητα καθημερινής παραγωγής 20.000 μονάδων. Παράλληλα, επεκτείνει τη δραστηριότητά της σε άλλους νομούς, με συνεχή έρευνα και προσθήκη πειραματικής καλλιέργειας ειδικών ποικιλιών σιταριού, ενώ έχει ως όραμα την δημιουργία ενός συμπλέγματος ΚΟΙΝΣΕΠ που θα ακολουθήσουν την ίδια στρατηγική. Στόχος είναι το φυσικό καλαμάκι από σιτάρι να αποτελέσει βασικό εναλλακτικό προϊόν στην εποχή μετά την κατάργηση του πλαστικού.
«Τα εναλλακτικά προϊόντα μιας χρήσης που δυνητικά θα μπορούσαν να μπουν στην αγορά είναι το χάρτινο, το οποίο μουλιάζει, το βιοδιασπώμενο, το οποίο δεν είναι ένα «πράσινο» προϊόν όσο κι αν προβάλλεται ως τέτοιο, το καλαμάκι από μπαμπού, το οποίο δεν φύεται στην Ελλάδα, και αυτό από ασιατικά σιτηρά, τα οποία θα πρέπει να εισάγουμε. Το μακαρόνι δεν το θεωρούμε καν εναλλακτική λύση, καθώς είναι παρασκευασμένο για να τρώγεται, έχει καταναλωθεί ενέργεια για να παραχθεί, περιέχει γλουτένη και μουλιάζει», είπε στο ethnos.gr ο Στέφανος Καμπέρης, επικεφαλής της ΚΟΙΝΣΕΠ και εκ των πρωτεργατών του εγχειρήματος.
Με 11 μέλη και 9 εργαζόμενους σήμερα, η ΚΟΙΝΣΕΠ έχει διαθέσει μέχρι σήμερα 120.000 «σταραμάκια» σε προωθητικές ενέργειες, σε δήμους, ημερίδες καινοτομίας κ.α., ενώ έχει πουλήσει ποσότητες σε μεγάλη εταιρία καλλυντικών. Παράλληλα, διαθέτει δωρεάν προϊόν σε καφετέριες του Κιλκίς, με αντάλλαγμα το υπόλειμμα του καφέ, το οποίο αντί να πετιέται μετατρέπεται σε βιοκαύσιμο, χρήσιμο για τη λειτουργία της μονάδας. Το συγκεκριμένο εγχείρημα, που έχει ως τίτλο «Κάφσιμο» (από τις λέξεις καφές και καύσιμο) υπηρετεί στόχους κυκλικής οικονομίας και υλοποιείται σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Food Treasure και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.
Το τελευταίο διάστημα η ΚΟΙΝΣΕΠ διαθέτει προς πώληση το προωθητικό της πακέτο με 100 καλαμάκια και 100 αναδευτήρες, το οποίο μπορεί όποιος θέλει να ενισχύσει την προσπάθεια να προμηθευτεί μέσω της ιστοσελίδας της, έναντι 26 ευρώ.
Κεντρικό «στοίχημα» που πρέπει να πετύχει η ομάδα προκειμένου να καθιερώσει το σταραμάκι ως βασικό εναλλακτικό καλαμάκι μιας χρήσης είναι η δραστική μείωση του κόστους μονάδας. Επειδή όλη η διαδικασία (σπορά, καλλιέργεια, συγκομιδή, κοπή, διαλογή καθαρισμός, αποστείρωση, συσκευασία) γίνεται χειρωνακτικά, το κόστος μονάδας σήμερα βρίσκεται στα 13 με 14 λεπτά. «Αισιοδοξούμε να ρίξουμε το κόστος στο 50% στο επόμενο εξάμηνο και να το φτάσουμε στα 4 λεπτά σε βάθος διετίας και στο μισό λεπτό σε βάθος τετραετίας», ανέφερε ο κ.Καμπέρης και πρόσθεσε: «Το εργοστάσιό μας είναι η γη. Χρειαζόμαστε οικονομική ενίσχυση προκειμένου να ανταποκριθούμε, να μεγαλώσουμε και να αποτελέσουμε τη βάση για ένα cluster ΚΟΙΝΣΕΠ που θα παράγουν ανάλογο προϊόν για την αγορά».
Οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς σε καλαμάκια μιας χρήσης υπολογίστηκε το 2019 (χωρίς κορονοϊό και με πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες) στις 1,6 δισεκατομμύρια μονάδες ετησίως, ενώ στην ευρωπαϊκή αγορά κυμαίνονται μεταξύ 36 και 40 δισεκατομμυρίων.
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr