Πατέρας Τζόνσον: Τα φασολάκια, το ψιλό ψαράκι και η θέα στο Αιγαίο
Θαμώνες ταβέρνας στην παραλία Πάλτση τον είδαν να απολαμβάνει κρασί και παραδοσιακή ελληνική κουζίνα - Αντιδράσεις από Βρετανούς που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα, που του ζητούν να δείχνει περισσότερο σεβασμό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Στην παραλία Πάλτση στην περιοχή της Αργαλαστής Πηλίου βρέθηκε την Κυριακή ο Στάνλεϊ Τζόνσον, πατέρας του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προκάλεσε αντιδράσεις με την επιλογή του να ταξιδέψει στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας, παρακάμπτοντας τις ταξιδιωτικές οδηγίες της κυβέρνησης του γιου του.
Θαμώνες της ταβέρνας «Κώστας» τον είδαν να απολαμβάνει κρασί και παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και τον απαθανάτισαν με τα κινητά τους τηλέφωνα. Όπως είπαν στο ethnos.gr, το τραπέζι στο οποίο καθόταν ήταν στρωμένο για δύο, αλλά δεν εμφανίστηκε ο συνδαιτημόνας του, τουλάχιστον όσο ήταν εκεί η συγκεκριμένη παρέα. Ο Τζόνσον ζήτησε φασολάκια και ψιλό ψαράκι, ενώ ήταν συνεχώς απορροφημένος στο κινητό του είτε διαβάζοντας κάτι στην οθόνη είτε μιλώντας στο τηλέφωνο. Κάποια στιγμή σηκώθηκε από το τραπέζι και κατευθύνθηκε προς την παραλία, συνεχίζοντας να μιλάει στο τηλέφωνό του. Ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού φαινόταν εξοικειωμένος με τη συγκεκριμένη ταβέρνα, καθώς μιλούσε με οικειότητα στο προσωπικό, ενώ έκανε και μια μικρή «αυτοψία» στον χώρο της κουζίνας.
Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη παραλία βρίσκεται στην περιοχή της Αργαλαστής, στην έξω πλευρά της χερσονήσου της Μαγνησίας, με θέα το Αιγαίο, ενώ το σπίτι της οικογένειας στο Χόρτο «βλέπει» στον Παγασητικό Κόλπο.
Persona non grata για τους Βρετανούς της Ελλάδας
«Ο Στάνλεϊ Τζόνσον είναι στο Πήλιο! Αν τον συναντήσετε κάπου, βεβαιωθείτε ότι θα ντρέπεται δεόντως, σε περίπτωση που δεν τηρεί τα πρωτόκολλα του COVID». Βρετανοί πολίτες, που ζουν μόνιμα στο Πήλιο, υποδύονται τους πράκτορες της …MI6, αναζητώντας αυτές τις μέρες τον πατέρα του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου στα σοκάκια και στις ταβέρνες του γραφικού Χόρτου στο Πήλιο, εκεί όπου ο πατριάρχης της οικογένειας διατηρεί το ησυχαστήριό του, τη «Villa Irene».
Ο ίδιος ο Τζόνσον, πάντως, φαίνεται πως δεν αξιοποίησε τις γνώσεις που απέκτησε σε νεαρή ηλικία, όταν πέρασε από ειδική εκπαίδευση ως μυστικός πράκτορας, ώστε να κρατήσει κρυφή τη μικρή «απόδρασή» του στο «σπίτι στον ήλιο», που απέκτησε το 2005 με θέα τον Παγασητικό. Αντίθετα, δημοσιοποίησε ο ίδιος την άφιξή του στην Ελλάδα, μέσω Βουλγαρίας, στα κοινωνικά δίκτυα, παρακάμπτοντας την απαγόρευση των απευθείας πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στην πατρίδα του. Το βράδυ της Πέμπτης είχε εντοπιστεί να απολαμβάνει ατάραχος τους τοπικούς μεζέδες στο αγαπημένο του ταβερνάκι.
Ο λόγος που επικαλέστηκε ο ίδιος στη Daily Mail, ότι ήρθε προκειμένου να προετοιμάσει την κατοικία του σε Covid-free ενόψει της τουριστικής σεζόν, δεν έπεισε τους συμπατριώτες του, στην Αγγλία και εδώ.
Ο 63χρονος Κρίστοφερ Γουίκς, πρώην αξιωματικός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, που μετά τη συνταξιοδότησή του επέλεξε να μείνει μόνιμα στον Πλατανιά του Πηλίου, δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη και τον κατακεραύνωσε μέσω των social media.
«Πιστεύω ότι πρέπει να δείχνει περισσότερο σεβασμό προς την Ελλάδα και τους κατοίκους του Πηλίου, κι όχι να έρθει εδώ μέσω τρίτης χώρας για να αποφύγει την ταξιδιωτική απαγόρευση. Δεν πιστεύω ότι πρωταρχικός σκοπός του είναι να προετοιμάσει το σπίτι του για ενοικίαση. Θα μπορούσε να απασχολήσει μια τοπική εταιρία για να το κάνει αυτό. Έχει έρθει για διακοπές», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, και κάλεσε όποιον τον δει να κρατήσει αποστάσεις.
Ακολούθησε ένας καταιγισμός επικριτικών σχολίων από διαδικτυακούς του φίλους -Βρετανούς και μη- ορισμένοι εκ των οποίων διαμένουν επίσης στην Ελλάδα. «Εδώ και πολλά χρόνια απασχολεί μια γυναίκα για να φροντίζει το σπίτι του, η οποία είναι απολύτως ικανή να το κάνει ασφαλές για τον κορονοϊό (corona-save), σχολίασε μια χρήστης για να προσθέσει: «Ξεχωριστοί κανόνες για κάποιους. Ήθελε διακοπές, πήρε διακοπές. Αίσχος».
«Ένας κανόνας για τους πλούσιους και τους ισχυρούς», παρατήρησε μια άλλη διαδικτυακή φίλη. Από τα σχόλια δεν λείπουν και κάποια υβριστικά, ενώ Βρετανός πολίτης αναρωτιέται πώς μπορεί να του ρίξει μια ….μπουνιά από μακριά.
Στην πραγματικότητα ο πατέρας του βρετανού πρωθυπουργού δεν παρανόμησε, καθώς το ελληνικό κράτος δεν έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για τους Βρετανούς πολίτες, αλλά απαγορεύει μόνο τις απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία. Ωστόσο, οι αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν σχετίζονται κυρίως με την ηθική διάσταση του ζητήματος, καθώς ο 79χρονος αγνόησε τις συστάσεις της βρετανικής κυβέρνησης -δηλαδή του γιου του- προς τους Βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν μη απαραίτητα ταξίδια στο εξωτερικό.
«Εφάρμοσε τους ελληνικούς κανόνες, αλλά όχι τους βρετανικούς. Οπότε εξακολουθεί να είναι λάθος», σχολίασε συμπατριώτης του, ο οποίος παράλληλα έθεσε και μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τις διαδικασίες που ακολούθησε. Μεταξύ άλλων, διερωτήθηκε αν ο Στάνλεϊ Τζόνσον συμπλήρωσε σωστά την σχετική ψηφιακή φόρμα. «Αρχικά σκέφτηκα ότι δεν θα ήταν τόσο χαζός να λέει ψέματα και ταυτόχρονα να το δημοσιεύει στα social media. Αλλά μετά σκέφτομαι τις πράξεις του γιου του και δεν είμαι σίγουρος γι΄ αυτό…», σχολίασε σκωπτικά, συμπληρώνοντας πως «το να κρατά κανείς αποστάσεις είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορείς να δώσεις».
Περιγράφοντας την υποδοχή του, ο ίδιος δήλωσε πως οι Έλληνες χάρηκαν πολύ που τον είδαν να φτάνει στη χώρα, παρόλο που έχουν πάρει τον κορονοϊό πολύ σοβαρά και προσπαθούν να σταματήσουν τις μαζικές αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Όλοι ήθελαν να μάθουν από πού ήρθα και τι έκανα. Στη συνέχεια, μέτρησαν τη θερμοκρασία μου. Πρέπει να εισαγάγουμε αυτές τις αερογέφυρες το συντομότερο δυνατόν. Απ' ό,τι έχω δει, η άφιξη των Βρετανών δεν θα αποτελέσει κίνδυνο για τους Έλληνες, γιατί είναι πολύ προσεκτικοί εδώ», είπε στη Daily Mail.
«Υποθέτω ότι ζει στη χώρα της φαντασίας. Τα σιχάθηκα όλα αυτά. Αν τον έβλεπα στην προκυμαία του Χόρτου τις επόμενες μέρες να κάθεται σε ταβέρνα θα τον απέφευγα σαν την πανούκλα!», έγραψε ο Κρίστοφερ Γουίκς.
Ο συνταξιούχος αστυνομικός και κάτοικος Πηλίου, φανατικός πολέμιος του Brexit και αρθρογράφος σε πολιτικές εφημερίδες της χώρας του, είναι αυτός που στις 5 Ιανουαρίου του 2019 εντόπισε τον Μπόρις Τζόνσον και τη νεαρή σύντροφό του, Κάρι Σίμοντς, στην ταβέρνα «Αφροδίτη» στο Λαύκο Πηλίου. Είχε πρόσφατα παραιτηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών και ετοιμαζόταν για την κούρσα που θα τον οδηγούσε στη Ντάουνινγκ Στριτ. Η τυχαία συνάντηση και ο μικρός τους διάλογος, όπως τον δημοσιοποίησε ο ίδιος τότε στα κοινωνικά δίκτυα, αποκάλυψε την κρυφή «απόδραση» του Τζόνσον στην Ελλάδα. Τα νέα έφτασαν στο Λονδίνο και έγιναν πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα στα Βρετανικά ταμπλόιντ.
Το αγαπημένο του «σπίτι στον ήλιο» και η ταβέρνα της Μάρθας
Το βράδυ της Πέμπτης ο Στάνλεϊ Τζόνσον απαθανατίστηκε να κάθεται μόνος του στην αγαπημένη ταβέρνα της οικογένειας στο Χόρτο και να απολαμβάνει ένα ποτήρι κρασί, απορροφημένος στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου. Ίσως διάβαζε τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου που σχολίαζαν με όχι κολακευτικά λόγια την «απόδρασή» του στην Ελλάδα.
Ο ίδιος είναι συνεπής στο ετήσιο ραντεβού του με το Πήλιο, όπως και ο γιος του, Μπόρις, με εξαίρεση το περσινό καλοκαίρι, όταν δεν εμφανίστηκε, λόγω των αυξημένων νέων υποχρεώσεών του.
Η πολυπληθής οικογένεια έρχεται τμηματικά, με διαφορετική σύνθεση, και περνά το μεγαλύτερο διάστημα μέσα στο ησυχαστήριο της βίλας «Irene», με τον ελαιώνα που εξασφαλίζει ιδιωτικότητα. Απολαμβάνει το μπάνιο στην πισίνα και στην σχεδόν ιδιωτική παραλία κοντά στο σπίτι, ή μικρές «αποδράσεις» με καραβάκι στο ήσυχο Τρίκερι. Συνήθως ο «πατριάρχης» της οικογένειας πηγαίνει νωρίς τον Ιούνιο -φέτος δεν το έκανε λόγω κορονοϊού- και ο Μπόρις αργότερα τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, ενώ όποτε δεν είναι εκεί η οικογένεια η βίλα μισθώνεται σε Βρετανούς διπλωμάτες, αξιωματούχους και στελέχη επιχειρήσεων, σε τιμές που υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ την εβδομάδα.
Σταθερό σημείο αναφοράς είναι το Martha’s Café-restaurant στο Χόρτο, όπου οι Johnsons τιμούν ανελλιπώς την παραδοσιακή πηλιορείτικη κουζίνα. Γνωρίζουν την ιδιοκτήτριά του, Μάρθα Τζελέπη, με το μικρό της όνομα και συχνά την εμπιστεύονται όταν τους προτείνει να δοκιμάσουν κάτι από τις ντόπιες σπεσιαλιτέ: αρνάκι κλέφτικο σε λαδόκολλα με πατάτες, τοματοκεφτέδες, πηλιορείτικο σπεντζοφάι, αλλά και …«small shoes», όπως τους μετέφρασαν τα παπουτσάκια, τα οποία συνοδεύουν συνήθως με ντόπιο χύμα κρασί από παραγωγό της Αργαλαστής.
Η βίλα «Ειρήνη», που φέρει το όνομα της μητέρας του Στάνλεϊ και παππού του Μπόρις Τζόνσον, κτίστηκε το 2005 από την ελληνοιταλίδα αρχιτέκτονα και φίλη της οικογένειας Ντόνα Κορνέτη. Η σύγχρονη πέτρινη βίλα, εναρμονισμένη με την τοπική αρχιτεκτονική, με τα τέσσερα υπνοδωμάτια, την πισίνα και την απαράμιλλη θέα στη θάλασσα, είναι το «σπίτι στον ήλιο» που ποθούσε πάντα ο Τζόνσον. Όπως γράφει ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του, είχε επιλέξει αρχικά ως ησυχαστήριο την Τοσκάνη της Ιταλίας, αλλά ο εργολάβος αποδείχτηκε αφερέγγυος και στράφηκε στην Ελλάδα. Και δεν το μετάνιωσε ποτέ
Ζωή σαν μυθιστόρημα
Το πραγματικά εντυπωσιακό βιογραφικό του πολυμήχανου Στάνλεϊ Τζόνσον αδικεί τον τίτλο του απλού «πατέρα του Μπόρις». Παρόλο που δεν έφτασε ως το ανώτατο αξίωμα της χώρας, όπως ο γιος του, έχει καταγράψει πολιτική καριέρα ως βουλευτής και ευρωβουλευτής, αλλά αυτή είναι μόνο μια μικρή πτυχή μιας περιπετειώδους πορείας, που μοιάζει με μυθιστόρημα.
Παρά την πλούσια ξανθιά και ατίθαση κώμη του ίδιου και του γιου του, η οικογένεια έχει ρίζες στην οθωμανική αυτοκρατορία. Ο παππούς του, Αλί Κεμάλ Μπέης, ήταν ανώτερος αξιωματούχος του σουλτάνου και εκτελέστηκε από τους Νεότουρκους το 1922. Ο γιος του Αλί, Οσμάν, άλλαξε το όνομα σε Τζόνσον, χρησιμοποιώντας το όνομα της Αγγλίδας μητέρας του.
Ο Στάνλεϊ γεννήθηκε το 1940 στην Κορνουάλη και δέχτηκε κλασική ελληνική παιδεία, ενώ από μικρός έδειξε την κλίση του προς τα γράμματα. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει συνολικά 26 βιβλία, μεταξύ των οποίων το Marburg Virus, το 1982, το οποίο ο ίδιος θεωρεί ως προφητικό για την επιδημία του κορονοϊού που θα ακολουθούσε 38 χρόνια αργότερα! Μάλιστα, τον ερχόμενο μήνα το μυθιστόρημα επανεκδίδεται με τίτλο «Virus».
Στη διάρκεια των σπουδών του εκπαιδεύτηκε ως μυστικός πράκτορας και περιηγήθηκε με μοτοσικλέτα στην Ασία στα χνάρια του Μάρκο Πόλο. Αργότερα, εργάστηκε στη Νέα Υόρκη και στις Βρυξέλλες ως στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, της ΕΟΚ και διεθνών χρηματοοικονομικών κολοσσών, ταξίδεψε σε κάθε γωνιά του πλανήτη για δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και ζώων υπό εξαφάνιση, βραβεύτηκε από την Greenpeace και το WWF, εκλέχτηκε στο βρετανικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και απέκτησε έξι παιδιά από δύο γάμους.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr