Λέσβος: Ο φόβος της... Πολεοδομίας ακύρωσε εγκατάσταση προσφύγων σε ξενοδοχεία
ΜΚΟ σχεδίαζε να εγκαταστήσει πρόσφυγες σε έξι ξενοδοχεία σε Μόλυβο και Πέτρα. Ο δήμαρχος έστειλε το μήνυμα στους ιδιοκτήτες ότι θα τους ελέγξει πολεοδομικά και το σχέδιο ακυρώθηκε🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με φόβητρο την …Πολεοδομία, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου κατάφερε να ανατρέψει το σχέδιο ΜΚΟ για την εγκατάσταση εκατοντάδων προσφύγων σε ξενοδοχεία του Μολύβου και της Πέτρας. Ο δήμαρχος προειδοποίησε τους ξενοδόχους ότι θα τους ταράξει στη ...νομιμότητα και τους υποχρέωσε να υπαναχωρήσουν.
Η διαρροή του σχεδίου είχε προκαλέσει την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας σε μια περιοχή με έντονη τουριστική ανάπτυξη, ενώ πραγματοποιήθηκε πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας από κατοίκους έξω από ένα ξενοδοχείο όπου επρόκειτο να φιλοξενηθούν πρόσφυγες. Ωστόσο, αρκούσε μια απλή προειδοποιητική ανάρτηση του δημάρχου, Ταξιάρχη Βέρρου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να ακυρωθεί. Οι ξενοδόχοι είδαν πως απειλούνται με αυστηρούς ελέγχους σε θέματα δόμησης, βιολογικού, πυροπροστασίας κ.ά., κι έκαναν πίσω, με αποτέλεσμα το σχέδιο φιλοξενίας να παραπεμφθεί στις καλένδες.
«Ο Δήμος δεν μπορεί να παρέμβει, όπως είναι προφανές στην διαχείριση της ιδιωτικής περιουσίας. Θέλω όμως να ενημερώσω ότι υπάρχει η πρόθεση να διενεργηθούν- δειγματοληπτικά- έλεγχοι από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου σε οικοδομές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν δηλώνονται τα σωστά τετραγωνικά στον Δήμο», ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και αν - όλως τυχαίως-στο δείγμα υπάρξουν και ξενοδοχεία, θα ελεγχθούν και τα συστήματα βιολογικού, πυροπροστασίας, εσωτερικές διαρρυθμίσεις κλπ και γενικά καθετί, σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας τους από τον ΕΟΤ. Παρεκκλίσεις ή διαφορές από την οικοδομική άδεια - πράγματα σπανιότατα βέβαια στην Ελλάδα - επισύρουν και βαριά πρόστιμα και άμεσες κυρώσεις από τον ΕΟΤ. Επειδή δε είναι περιοχές που εποπτεύονται από την Αρχαιολογία, η τακτοποίηση τους είναι και δύσκολη και χρονοβόρα. Έχω όμως την βεβαιότητα ότι, όλα όσα ακούω είναι φαντασιώσεις και ότι τα πάντα λειτουργούν άψογα και δεν υπάρχει καμία παρέκκλιση πουθενά. Οπότε, δεν χρειάζεται να ανησυχεί ουδείς. Ένθεν, κακείθεν».
Η ανάρτηση χαρακτηρίστηκε ως απειλητική από την παράταξη της αντιπολίτευσης, με τον επικεφαλής της, Νικόλαο Χήρα, να κατηγορεί τον δήμαρχο για περίσσιο θράσος και εργαλειοποίηση της Υπηρεσίας Δόμησης. Από την πλευρά της η δημοτική Αρχή χαρακτήρισε την φιλοξενία προσφύγων σε Μόλυβο και Πέτρα ως «απονενοημένο διάβημα» που θα κατέστρεφε ότι απόμεινε στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής από την λαίλαπα του 2015-16, και διεμήνυσε πως θα χρησιμοποιούσε κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να το αποτρέψει. Παρά την πολιτική κόντρα, η προειδοποίηση βρήκε στόχο Με νέα του ανάρτηση, την Τετάρτη, ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως το μήνυμα που είχε στείλει ελήφθη από τους παραλήπτες, υπονοώντας πως το θέμα έληξε.
Όπως ανέφερε στο ethnos.gr η σύμβουλος του Δήμου Δυτικής Λέσβου σε θέματα πολιτισμού και ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας, Ραλλού Κράλλη Κωνσταντέλλη, το συγκεκριμένο σχέδιο είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία ενός τουριστικού πράκτορα και 6-7 ξενοδόχων (σε σύνολο 50) οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα που επιδεινώθηκαν περαιτέρω στη φετινή σεζόν της μειωμένης κίνησης λόγω πανδημίας. Για την υλοποίησή της μπήκε μπροστά μια ΜΚΟ, χωρίς τη γνώση και την συμμετοχή του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, της Ύπατης Αρμοστείας και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Επρόκειτο να φιλοξενηθούν για μικρό χρονικό διάστημα πρόσφυγες που έχουν λάβει απόφαση ασύλου και έχουν το δικαίωμα μετακίνησης. «Ήταν μια ατομική προσπάθεια, η οποία είχε ως στόχο την κερδοσκοπία μέσω της εκμετάλλευσης ανθρώπων. Ακούστηκαν ποσά ως και 1 εκατομμυρίου σε ένα ξενοδοχείο για φιλοξενία τριών μηνών. Από πού είναι αυτά τα λεφτά; Μιλάμε για μικρές μονάδες, κάποιες εκ των οποίων σε κακή κατάσταση και κλειστές τα τελευταία χρόνια», ανέφερε η κυρία Κράλλη και πρόσθεσε: «Η περιοχή του Μολύβου και της Πέτρας φιλοξένησε πρόσφυγες από τον Πόλεμο του Κόλπου, επί Μπους, και δεν το έμαθε κανένας. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν ήρθαν οι ΜΚΟ».
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr