Μεγάλος Περίπατος Αθήνας: Πώς θα είναι η νέα Βασιλίσσης Ολγας
Η Βασιλίσσης Όλγας είναι η απόδειξη ότι ένα όραμα δεκαετιών μπορεί να γίνει πράξη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης παρουσίασε την τελική μορφή της πεζοδρόμησης της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας. Η κεντρική αθηναϊκή λεωφόρος αποτελεί τον πυρήνα του σχεδίου ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας και θα ολοκληρωθεί με την υλοποίηση του Μεγάλου Περιπάτου της πόλης. Η μελέτη του έργου είναι ώριμη και με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την τελική έγκριση προβλέπεται η έναρξη των έργων εντός του 2021.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η τελική εικόνα της λεωφόρου με την ανάπλαση της Βασιλίσσης Όλγας και προμετωπίδα των αλλαγών που γίνονται στην πόλη, θα είναι απεικόνιση μελέτης που εκπονήθηκε την περίοδο 2011-2014, σύμφωνα με το πρόγραμμα Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων της (ΕΑΧΑ). Η πεζοδρόμηση, έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και ενοποιεί το Ολυμπιείο με το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο αλλά, κυρίως, ολοκληρώνει τη μεγάλη αρχαιολογική διαδρομή από τον Κεραμεικό μέχρι τον λόφο του Αρδηττού και το Παναθηναϊκό Στάδιο, κάνοντας πράξη το όραμα για ένα ενιαίο «αρχαιολογικό πάρκο» στην Αθήνα.
Ολόκληρη η περιοχή του πεζόδρομου της Βασιλίσσης Όλγας θα αποτελεί έναν πνεύμονα πρασίνου στην καρδιά της πόλης καθώς θα εμπλουτιστεί με 150 δέντρα, πάνω από 5.500 θάμνους και 3.500 πολυετή φυτά. Θα απελευθερωθούν περισσότερα από 4.000 τ.μ. πολύτιμου, δημόσιου χώρου ενώ διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη μετακίνηση ΑμεΑ με ιδιαίτερη μέριμνα για άτομα με προβλήματα στην όραση σε ειδικές λωρίδες με σήμανση.
Ο φωτισμός θα προσομοιάζει με αυτόν της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ενώ δεξιά κι αριστερά από τον άξονα της πύλης του Αδριανού, φωτιστικά θα αναδεικνύουν το μνημείο και τον χώρο έως το ναό του Ολυμπίου Διός.
«Η Βασιλίσσης Όλγας είναι ο πνεύμονας του Μεγάλου Περιπάτου. Με την ανάπλασή της, μετατρέπεται από ένα δρόμο διέλευσης σε τόπο προορισμού», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, και πρόσθεσε. «Γίνεται ο άξονας μιας περιοχής που φωτίζεται, αποκτά ελεύθερο χώρο με πράσινο, φέρνει ισορροπία στις μετακινήσεις αλλά επιτυγχάνει και κάτι σπουδαίο. Δημιουργεί μία ιστορική διαδρομή που αναδεικνύει τα μνημεία και μετατρέπει την επίσκεψη σε εμπειρία. Αυτό αλλάζει στην Αθήνα. Αυτή είναι η επόμενη μέρα της Αθήνας. Όλη η πόλη, μία ξεχωριστή εμπειρία, στην καθημερινότητά της. Κάθε γωνιά της, προορισμός. Η Βασιλίσσης Όλγας είναι η απόδειξη ότι ένα όραμα δεκαετιών μπορεί να γίνει πράξη».
Τι καινούργιο φέρνει η ανάπλαση της Βασιλίσσης Όλγας
- Ανάμεσα στον αρχαιολογικό χώρο και στη νεοκλασική γεωμετρία του Ζαππείου, πραγματοποιούνται παρεμβάσεις που αντιστοιχούν σε σύγχρονες κατασκευές με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. Τοποθετούνται μαρμάρινοι πάγκοι και χαμηλές κυλινδρικές κατασκευές που σχηματίζουν τον άξονα της διαδρομής από την Βασ. Όλγας, την Διονυσίου Αρεοπαγίτου και τον λόφο του Αρδηττού.
- Οι λεωφ. Β. Αμαλίας και Β. Κωνσταντίνου, στην συμβολή τους με την Β. Όλγας, αλλάζουν μορφή με πλούσιες φυτεύσεις, για να προκύψει η εικόνα ενός ενιαίου χώρου.
- Οι δύο είσοδοι από την Β. Όλγας προς τους κήπους του Ζαππείου, διαμορφώνονται με πράσινο και επιστρώσεις επιφανειών
- Η διαμόρφωση των φυτευτικών επιφανειών σε όλο το μήκος του πεζοδρόμου γίνεται με τρόπο ώστε να αναδειχθούν τα υφιστάμενα μεγάλα δέντρα, όπως τα κυπαρίσσια και οι ελιές που βρίσκονται στην κεντρική νησίδα της Λεωφόρου. Δημιουργούνται νέες επιφάνειες με φυτά της αττικής χλωρίδας, συμβατά με την υπάρχουσα βλάστηση, με σκοπό να δοθεί έμφαση στον φυσικό χαρακτήρα της διαδρομής.
- Χρησιμοποιούνται σχιστολιθικές πλάκες, ως βασικό υλικό, οι οποίες εμπλουτίζονται από μαρμάρινες λωρίδες ή λωρίδες από επιμελημένο σκυρόδεμα, για την ανάδειξη της διαδρομής και των βασικών σημείων της, όπως η Πύλη του Αδριανού, το άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τον άξονα του Ζαππείου.
Με τις παρεμβάσεις στην Βασιλίσσης Όλγας θα διατηρηθούν:
- Οι γραμμές ανόδου και καθόδου του Τραμ από και προς το Σύνταγμα. Η λωρίδα καθόδου, που θα χρησιμοποιείται επίσης για την είσοδο και έξοδο Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων προς και από τον Όμιλο Αντισφαιρίσεως Αθηνών και για τη διέλευση οχημάτων κοινής ωφέλειας.
- Μια λωρίδα εισόδου των Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων προς το χώρο στάθμευσης της «Αίγλης» στο Ζάππειο. Η έξοδός τους θα γίνεται από το μικρό δρομάκι που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του γυμναστηρίου του Φωκιανού.
- Η στάση του Τραμ στην κατεύθυνση προς το Σύνταγμα που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αρδηττού, θα μετακινηθεί στον πεζόδρομο της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, απέναντι από τη στάση της αντίθετης κατεύθυνσης, μπροστά από την είσοδο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr