Κορονοϊός: 193 κρούσματα μέσα σε μια βδομάδα στη χώρα μας - Οι προειδοποιήσεις Σύψα
Ανησυχία προκαλούν τα κρούσματα κορονοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τους ειδικούς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μπορεί η κατάσταση να δείχνει ελεγχόμενη, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας δεν επιτρέπει εφησυχασμό ούτε από τους ειδικούς αλλά ούτε και από τους πολίτες. Μάλιστα, αυτό το διαφορετικό καλοκαίρι πρέπει όλοι να δείξουν προσοχή τόσο στα νησιά όσο και στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου τα κρούσματα προκαλούν ανησυχία. Είναι τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα είχαμε συνολικά 193 κρούσματα. Πιο συγκεκριμένα:
- Σάββατο 25 Ιουλίου: 31
- Παρασκευή 24 Ιουλίου: 26
- Πέμπτη 23 Ιουλίου: 33
- Τετάρτη 22 Ιουλίου: 32
- Τρίτη 21 Ιουλίου: 36
- Δευτέρα 20 Ιουλίου: 11
- Κυριακή 19 Ιουλίου: 24
Οι αριθμός των θανάτων από κορονοϊό παραμένει στους 201. Οι 66 (32,8%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 96% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω.
Το Σάββατο ανακοινώθηκαν 31 κρούσματα στην Ελλάδα. Αναλυτικά τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής της επιδημιολογικής έκθεσης για το Σάββατο, 25 Ιουλίου:
- οκτώ κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- τρία εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- εννέα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής.
- τέσσερα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,
- δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου,
- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου,
- δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Σάμου
Προειδοποιεί ο Σύψας: Μεγάλη ανησυχία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Mεγάλη ανησυχία για τα κρούσματα κορονοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εκφράζει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, τονίζοντας ότι υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.
«Φαίνεται ότι συνολικά ελέγχουμε την κατάσταση όσον αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα. Υπάρχει, όμως, μεγάλη ανησυχία για τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε διασπορά του ιού στην κοινότητα», ανέφερε ο Νίκος Σύψας στο MEGA. Σχολιάζοντας τα φαινόμενα συνωστισμού, ο κ. Σύψας επισήμανε ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται από ένα άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό σε δύο ή σε τρία. Όταν, όμως, υπάρχει συνωστισμός σε κλειστό χώρο, παρατηρείται το φαινόμενο της υπερμετάδοσης, όπου ένα άτομο μπορεί να τον μεταδώσει σε 100 άτομα.
Η «ασπίδα» λειτουργεί συμπληρωματικά της μάσκας
Παράλληλα, ανέφερε ότι η «ασπίδα» που χρησιμοποιείται πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα λειτουργεί συμπληρωματικά της μάσκας, η οποία προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και είναι πιο αποτελεσματική. Το χειρότερο δυνατό σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Σύψα, είναι ένα δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας εκτιμά ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς ως χώρα τα πηγαίνουμε πολύ καλά μέχρι τώρα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Για τους ηλικιωμένους, υπενθύμισε πως πλήττονται από ανεύθυνες συμπεριφορές νέων ανθρώπων. Το ευτυχές, όπως είπε, είναι ότι άτομα ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένοι προφυλάσσονται. «Προφυλαχτείτε, μείνετε μακριά, κρατάτε τις αποστάσεις», ήταν το μήνυμά του.
Ποιες κατηγορίες επιχειρήσεων θα μείνουν κλειστές έως το τέλος Αυγούστου
Παρατείνεται η ισχύς της κοινής απόφασης των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών για την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της χώρας.
Σύμφωνα με την απόφαση, όσες επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν μέχρι και σήμερα 26 Ιουλίου 2020, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19 δεν θα λειτουργήσουν έως και την 31η Αυγούστου 2020.
Πρόκειται για τις ακόλουθες δραστηριότητες:
1. Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), με εξαίρεση:
α) τις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΚΑΔ 88.10.10) και
γ) τις υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες (ΚΑΔ 88.10.13),
δ) τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες (ΚΑΔ 88.10.14) και
ε) τις υπηρεσίες που παρέχονται σε εγκαταστάσεις ορφανοτροφείων [ΚΑΔ 8810].
2. Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού (ΚΑΔ 92.00.11.00).
3. Υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης (ΚΑΔ 92.00.11.02).
4. Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού η φαγητού) (ΚΑΔ 93.29.19.04).
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr