Πλαστικός χειρουργός: Τα λάθη που οδηγούν σε εγκαύματα και καρκίνο - Η σωστή χρήση αντηλιακού
Ο πλαστικός χειρουργός δρ. Δημήτρης Γκρίτζαλης μιλάει στο ethnos.gr και δίνει συμβουλές για το πως θα εκμεταλλευτούμε τις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου και πως θα προστατευτούμε από τις υπεριώδεις ακτίνες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ο καύσωνας είναι προ των πυλών, το Σαββατοκύριακο προσφέρεται για επιδρομή στις παραλίες, ενώ οι πιο τυχεροί ετοιμάζονται για την αυγουστιάτικη άδεια τους. Ο ήλιος είναι πηγή ενέργειας αλλά και πηγή προβλημάτων ειδικά όταν έχουμε άγνοια των ευεργετικών αλλά και των βλαβερών συνεπειών του. Πόσες αλήθειες ξέρουμε για τον ήλιο; Είναι σωστές οι προφυλάξεις που λαμβάνουμε για το σώμα και τα παιδιά μας;
Απευθυνθήκαμε σε έναν από τους πιο γνωστούς πλαστικούς χειρουργούς για να μας δώσει τα... φώτα του. Ο δόκτωρ Δημήτρης Γκρίτζαλης μας τόνισε από την πρώτη στιγμή πως από την επικοινωνία που έχει με τους πελάτες του διαπιστώνει πως σε κρίσιμα σημεία υπάρχει λανθασμένη πληροφόρηση στους πολίτες και ειδικά στο ζήτημα της χρήσης των αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας. Το βασικότερο λάθος που κάνουμε και στο σώμα μας και στα παιδιά μας είναι στη χρονική στιγμή που τοποθετούμε το αντηλιακό και εξηγεί:
«Είναι απαράδεκτο να έχουμε ραχιτισμό»
«Η ηλιακή ακτινοβολία είναι ευλογία. Ναι, στον ήλιο, όχι στην κατάχρηση. Στο παρελθόν οι γιατροί στις ΗΠΑ έλεγαν ηλιόλουτρα και ποδόλουτρα. Οι καιροί βέβαια έχουν αλλάξει αλλά δεν πρέπει να ενοχοποιούμε τον ήλιο και να μην έχουμε καθόλου έκθεση στις ευεργετικές ιδιότητες του. Τα αντηλιακά είναι καλό να έχουν υψηλό δείκτη προστασίας αλλά δεν πρέπει να τοποθετούνται από το σπίτι ή το αυτοκίνητο πριν βγούμε στην παραλία και θα εξηγήσω το λόγο. Ολοι οι άνθρωποι και ειδικά τα παιδιά πρέπει να εκτίθενται καθημερινά στον ήλιο για 10-20 λεπτά. Είναι χρόνος επαρκής για την ενεργοποίηση των μελανοκυττάρων και την σύνθεση των ημερησίων αναγκών σε βιταμίνη D. Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να εκδηλώνεται με σπασμούς στη βρεφική ηλικία, ραχίτιδα και καθυστέρηση στην σωματική ανάπτυξη των παιδιών καθώς και με οστικά άλγη και μυαλγίες ανεξαρτήτως ηλικίας. Σημειώστε πως ο ραχιτισμός είχε εξαλειφθεί από την Ελλάδα, υπήρχε μόνο στις χώρες της βόρειας Ευρώπης αλλά πλέον με τον σύγχρονο τρόπο ζωής που βιώνει ο Έλληνας η ασθένεια έχει επιστρέψει. Το θεωρώ απαράδεκτο στην Ελλάδα του ήλιου να έχουμε τα παιδιά με προβλήματα ραχιτισμού».
Τα λάθη με το αντηλιακό
Σχετικά με τους δείκτες των αντηλιακών ο δρ. Δημήτρης Γκρίτζαλης είπε: «Το αντηλιακό με τον δείκτη προστασίας 30 και το αντηλιακό με τον δείκτη 50 κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά. Η διαφορά τους είναι στο χρόνο προστασίας του δέρματος. Το 30αρι διαρκεί περίπου μία ώρα. Το 50αρι έχει διάρκεια μιάμιση ώρα. Είναι λάθος να κάνουμε μία επάλειψη όλη την ημέρα. Πρέπει να τηρούμε με ευλάβεια τους χρόνους έτσι ώστε να ενεργοποιούνται οι ασπίδες του δέρματος και να αποσπάμε μόνο τα οφέλη του ήλιου. Να επαναλαμβάνουμε τις επαλείψεις κρατώντας τους χρόνους των αντηλιακών για να αποφύγουμε εγκαύματα, εξανθήματα και άλλες δυσάρεστες συνέπειες».
Ο ευαίσθητος τύπος δέρματος και ο Μπομπ Μάρλεϊ
Οπως μας εξηγεί ο δρ. Γκρίτζαλης όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν την ίδια συμπεριφορά και τις ίδιες αντιδράσεις στην ηλιακή ενέργεια και ένας από τους βασικούς παράγοντες είναι το είδος της ποιότητας δέρματος που έχουμε: «Υπάρχουν τέσσερα βασικά είδη δέρματος. Όσοι έχουν ανοικτόχρωμο κοκκινωπό με ανοικτόχρωμα μάτια είναι οι πιο ευάλωτοι. Ακολουθούν αυτοί που έχουν ανοικτόχρωμο δέρμα χωρίς ανοικτόχρωμα μάτια, μετά οι μελαχρινοί και στην τελευταία θέση είναι οι άνθρωποι με σκουρόχρωμο δέρμα που είναι πολύ ανθεκτικοί στον ήλιο. Προσέξτε όμως. Τίποτα δεν είναι κανόνας και για τους ανθρώπους με σκουρόχρωμο δέρμα. Σκεφτείτε πως ο Μπομπ Μάρλεϊ πέθανε από μελάνωμα στο νύχι που ήταν μία περίπτωση στο δισεκατομμύριο. Οι ακτίνες UVA και UVB μεταλλάσσουν το δέρμα και από άνθρωπο σε άνθρωπο προκαλούν και διαφορετικές αντιδράσεις.
Πότε μετατρέπονται σε καρκίνο
Οι πιο δύσκολες ημέρες είναι οι πρώτες των διακοπών όταν όλοι μας έχουμε μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο: «Οταν το δέρμα μας κοκκινίσει οφείλεται σε αλλεργία ή σε προγενέστερο έγκαυμα. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για αυτές τις περιοχές διότι κινδυνεύουμε να έχουμε μελαχρωματική βλάβη που είναι μόνιμη βλάβη στο δέρμα. Από εκεί ίσως πάμε σε πιο δύσκολες καταστάσεις καθώς τα κύτταρα αυτά μετατρέπονται σε καρκινικά».
Ο ψαράς με την ουλή
Λόγω της θητείας του στο τμήμα εγκαυμάτων του Θριασίου νοσοκομείου ο δρ.Δημήτρης Γκρίτζαλης έχει μεγάλη εμπειρία από σοβαρά περιστατικά και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους έχουν βεβαρημένο ιστορικό: «Απαγορευτική δια ροπάλου είναι η έκθεση στα σημεία του σώματος που έχουν υποστεί εγκαύματα από τον ήλιο κατά το παρελθόν ή φέρουν μοσχεύματα σε περιοχές που έχουν καεί και βρίσκονται σε ανάπλαση. Ήμουν στη μονάδα εγκαυμάτων. Στη μονάδα εγκαυμάτων είχε πέσει πολλές φορές στην αντίληψη μου αντηλιακό έγκαυμα στην πιο απλή μορφή του αλλά κάθε χρόνο συνέβαινε το ίδιο σημείο. Για παράδειγμα ένας ψαράς λόγω της εργασίας του καίγονταν στο ίδιο σημείο στην πλάτη. Από τα εγκαύματα το δέρμα του είχε δημιουργήσει μία ουλή η οποία είναι πηγή σοβαρών εξελίξεων ανά πάσα στιγμή. Επίσης οι δερματικές φλέβες που έχουμε, είτε είναι καλοήθειες, είτε είναι κακοήθειες όταν ερεθίζονται από την ηλιακή ενέργεια μπορεί να μεταπηδήσουν από το ένα στάδιο στο άλλο. Τίποτα δεν είναι στατικό και γι αυτό πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι».
Κινδυνεύουν επαγγελματίες και αθλητές
Ο δρ.Γκρίτζαλης απευθύνεται στους επαγγελματίες ή στους αθλητές που έχουν μεγάλη έκθεση στον ήλιο: «Τα άτομα αυτά εξοικειώνονται με τις συνθήκες εργασίας και έχουν μόνιμη έκθεση στον ήλιο και αυτό είναι βλαβερό. Τα άτομα αυτά έχουν 9 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κάποια σοβαρή βλάβη. Πρέπει να φορούν ρούχα, καπέλο και γυαλιά και αν χρειαστεί να είναι για ώρες στον ήλιο είναι απαραίτητη η χρήση της κρέμας στο πρόσωπο, στη μύτη, στους ώμους και στα χέρια. Μην αφήνουν το σώμα τους εκτεθειμένο επειδή δεν νιώθουν κάψιμο. Επίσης πρέπει να φροντίζουν για την ενυδάτωση του οργανισμού και άρα του δέρματος ώστε να υπάρχουν οι μέγιστες δυνατές άμυνες».
Η χαρτογράφηση και το υαλουρονικό
Οσο για τα προϊόντα ενυδάτωσης ο δρ Γκρίτζαλης λέει: «Υπάρχουν πολλά προϊόντα στην αγορά που υπόσχονται προστασία αλλά καλό είναι να υπάρχει συνεννόηση με κάποιο εξειδικευμένο γιατρό που θα γνωρίζει το ιστορικό και θα δώσει την καλύτερη δυνατή συμβουλή. Να φτιάξουμε την υποδομή μας στην ηλιακή ακτινοβολία και να χαρτογραφήσουμε τα σημεία του σώματος που θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα. Να κάνουμε ενυδάτωση με τη λήψη μεγάλης ποσότητας υγρών πολλές φορές μέσα στη μέρα. Ο οργανισμός αφομοιώνει τα υγρά. Η ενυδάτωση γίνεται και με κρέμες και με μεσοθεραπείες ενυδάτωσης. Εισαγάγουμε κάποιο υλικό που με την ενέσιμη χρήση υαλουρονικού οξέως βοηθάει τη δέσμευση νερού (1 μόριο κατακρατά 1.000 φορές το βάρος σε νερό). Το τρίτο και πιο σημαντικό βήμα είναι η προστασία με υψηλό δείκτη προστασία 50+ η οποία όταν είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο πρέπει να ανανεώνεται από 60 έως 90 λεπτά μέσα στην ημέρα».
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr