Συναγερμός και στην Ελλάδα: «Οι χειριστές drones αγνοούν τους κανόνες»
Το χάος που επικράτησε στο αεροδρόµιο «Γκάτγουικ» του Λονδίνου προκαλεί συναγερµό και στην Ελλάδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Οι πρωτοφανείς σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόµιο «Γκάτγουικ» του Λονδίνου, το οποίο έκλεισε λόγω του εντοπισµού άγνωστου αριθµού drones πάνω από τους διαδρόµους προσγείωσης και απογείωσης, επαναφέρει στην επικαιρότητα το ζήτηµα της ανεξέλεγκτης χρήσης των µη επανδρωµένων σκαφών στη χώρα µας.
Μπορεί να µην παγιδεύτηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και να µην αναβλήθηκαν όλες οι πτήσεις της ηµέρας, αλλά η εµφάνιση πριν από λίγες µέρες ενός drone κοντά στο αεροδρόµιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης προκάλεσε ερωτήµατα για τα µέτρα ασφαλείας που µπορούν να ληφθούν σε αυτές τις περιπτώσεις. Και αυτό δεν ήταν το µοναδικό περιστατικό. Τον Σεπτέµβριο του 2017, ένα drone προσγειώθηκε στον διάδροµο της αµερικανικής βάσης στη Σούδα, προκαλώντας αναστάτωση στις πτήσεις που ήταν προγραµµατισµένες για τα Χανιά.
∆ύσκολη η αστυνόµευση
Αν σε αυτές τις περιπτώσεις προστεθούν οι συλλήψεις για χρήση drones πάνω από το κτίριο της Βουλής ή ο τραυµατισµός µιας γυναίκας σε συναυλία που έγινε το καλοκαίρι στη Μυτιλήνη, τότε γίνεται σαφές ότι η αστυνόµευση είναι από δύσκολη έως αδύνατη και οι κίνδυνοι για τους πολίτες περισσότεροι από αυτούς που µπορεί να φανταστεί κάποιος.
«Μιλάµε για αντικείµενα αρκετών κιλών, τα οποία µπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζηµιές αν προσκρούσουν στην άτρακτο ενός αεροπλάνου ή αν µπουν στις τουρµπίνες. Σίγουρα µπορούν να προκαλέσουν µεγαλύτερη ζηµιά από αυτή που θα προκαλέσει ένα πουλί. Οι αρµόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ θεωρούν ότι τα drones είναι ο νούµερο ένα κίνδυνος για τα αεροπλάνα» λέει στο «Εθνος» ο CEO της εταιρείας GeoSense και διευθυντής της σχολής GeoSense UAS Academy, ∆ηµήτρης Ράµναλης, ο οποίος προσθέτει ότι λόγω του επιπλέον βάρους που µπορούν να σηκώσουν είναι δυνατό να χρησιµοποιηθούν εύκολα από κάποιον που θέλει να προκαλέσει µια µεγάλη καταστροφή. «Στο “Γκάτγουικ” φοβήθηκαν για τροµοκρατική ενέργεια και για το λόγο αυτό έκλεισαν το αεροδρόµιo» εξηγεί.
Το πρόβληµα στην Ελλάδα, λέει ο κ. Ράµναλης, είναι ότι οι περισσότεροι κάτοχοι drones έχουν άγνοια κινδύνου και δεν ακολουθούν τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. «Η χρήση drone είναι επικίνδυνη και σε κοινωνικές εκδηλώσεις. ∆εν έχει καµία σηµασία αν ο χειριστής του είναι αδειοδοτηµένος. Οι πτήσεις πάνω από κόσµο απαγορεύονται στην Ελλάδα. Οπως επίσης απαγορεύονται και οι πτήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκτός από ειδικές περιπτώσεις. Παρ’ όλα αυτά, βλέπουµε drones να ίπτανται πάνω από τους ανθρώπους σε γάµους, βαφτίσια, συναυλίες και αλλού». Το πόσο εκτεταµένη είναι η παράνοµη χρήση drones λόγω της άγνοιας που έχουν οι πολίτες για τους κανονισµούς µπορεί κάποιος να το διαπιστώσει µε µια µατιά στα χιλιάδες βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Facebook και το YouTube. Και όπως τονίζει ο κ. Ράµναλης, η Αστυνοµία δεν µπορεί προς το παρόν να περιορίσει το φαινόµενο. «Ακόµα και αν γίνει µια καταγγελία, η Αστυνοµία συνήθως δεν προλαβαίνει να εντοπίσει το drone. ∆εν είµαι σίγουρος αν έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να το κάνει. Συνεπώς, ούτε η ΥΠΑ µπορεί να επιβάλει κυρώσεις στον ιδιοκτήτη»
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Εύβοια λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr