Χαλκιδική: Ερχονται μαζικά λουκέτα και απολύσεις λόγω των έκτακτων μέτρων κορονοϊού
Πρόωρη «ταφόπλακα» στον τουρισμό βάζουν τα έκτακτα μέτρα κατά του κορονοϊού σύμφωνα με φορείς της Χαλκιδικής - Τι καταγγέλλουν, μέσω του ethnos.gr, φορείς της περιοχής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ένα καλοκαίρι, που ξεκίνησε και εξελίχθηκε με πολλά προβλήματα, τελειώνει πρόωρα λόγω των νέων μέτρων κατά του κορονοϊού. Σε αυτήν την επωδό συγκλίνουν οι αναφορές στο ethnοs.gr των εκπροσώπων φορέων του τουριστικότερου νομού της Βόρειας Ελλάδας, της Χαλκιδικής, μετά την επιβολή των αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού.
Με βάση τις εκτιμήσεις δημάρχων και ανθρώπων της αγοράς, από τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου, η Χαλκιδική αναμένεται να μετατραπεί σε... κρανίου τόπο. Μετά την ανακοίνωση των μέτρων την Τετάρτη, αν και βρισκόμαστε ακόμα στον Αύγουστο, οι ακυρώσεις των κρατήσεων στα καταλύματα είναι συνεχείς και όσοι συνεχίζουν να κάνουν τις διακοπές τους στον πιο τουριστικό νομό της Βόρειας Ελλάδας, ετοιμάζονται να τις ολοκληρώσουν πρόωρα.
Ο ήδη χαμηλός φετινός τζίρος στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης αναμένεται να... εξαφανιστεί, με απολύτως ορατό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν σειρά λουκέτων και μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Την ίδια στιγμή δήμαρχοι τουριστικών περιοχών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν απειροελάχιστα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στις περιοχές τους, κάνουν λόγο για άδικη μεταχείριση από την Πολιτεία σε βάρος τους, αφού, όπως τονίζουν, πληρώνουν τη... νύφη για τα πάρτι και τη διασπορά του ιού που αυτά προκάλεσαν σε άλλες περιοχές της Χαλκιδικής.
Ζητούν από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας τα επιδημιολογικά στοιχεία για τις περιοχές τους, ώστε να αποδειχθεί αν δικαιολογείται η γενικευμένη επιβολή πολύ αυστηρών μέτρων σε ολόκληρο το νομό με τις τεράστιες αποστάσεις και τις μεγάλες ιδιομορφίες ανά περιοχή.
«Η ελπίδα πέθανε»
Για σειρά λουκέτων σε επιχειρήσεις και μαζικές απολύσεις σε ολόκληρο το νομό κάνει ο λόγο στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, σημειώνοντας ότι οι όποιες ελπίδες είχαν δημιουργηθεί, έσβησαν πρόωρα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, με την πρώτη ανακοίνωση το μεσημέρι της Τετάρτης του μηνύματος από το 112 στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών για προσοχή και επιφυλακή, ξεκίνησαν οι ακυρώσεις δωματίων, στις υποδοχές των ξενοδοχείων έγινε ένας μικρός... χαμός από πελάτες που αποφάσισαν να ολοκληρώσουν πρόωρα τις διακοπές τους, ενώ οι κεντρικοί άξονες του νομού γέμισαν από αυτοκίνητα τουριστών και επισκεπτών που άρχισαν να εγκαταλείπουν τη Χαλκιδική.
«Με την πρώτη ανακοίνωση για τα μέτρα στα κινητά μας τηλέφωνα ουσιαστικά έληξε η φετινή τουριστική σαιζόν για τη Χαλκιδική. Στις υποδοχές των ξενοδοχείων ξεκίνησε ένας πανικός από ανθρώπους που ήθελαν να φύγουν και τα τηλέφωνα δε σταμάτησαν να χτυπάνε για ακυρώσεις κρατήσεων δωματίων. Ενδεχομένως και από την ερχόμενη εβδομάδα είναι δεδομένο ότι θα αρχίσουν να κλείνουν επιχειρήσεις και να απολύονται πολύ πρόωρα εργαζόμενοι. Από τη Δευτέρα η πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων αναμένεται να κινηθεί πολύ χαμηλά, σε μονοψήφια νούμερα. Ποιος θα κάνει διακοπές με τα παιδιά του στη Χαλκιδική μετά από έναν τέτοιο πανικό; Ακόμα χειρότερα αναμένεται να είναι τα πράγματα στην εστίαση και τη διασκέδαση. Πάνω από δύο ζευγάρια δεν μπορούν να καθίσουν σε μία ταβέρνα και είναι δεδομένο ότι οι νέοι δε θα επιλέξουν να διασκεδάσου στη Χαλκιδική με τέτοιες συνθήκες. Επίσης, για να κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα, θα πρέπει να φοράμε τη μάσκα, μέχρι να φτάσουμε στην ξαπλώστρα και να τη βάλουμε πάλι, μόλις φύγουμε από αυτήν. Ποιος τουρίστας θα έρθει, όταν φοράμε μάσκα όλοι στους δρόμους; Δυστυχώς, για τη φετινή χρονιά η ελπίδα μας πέθανε. Νομίζω ότι είναι υπερβολικά τα μέτρα σε έναν ολόκληρο νομό με 4, 3 και 1 κρούσμα ημερησίως το τελευταίο διάστημα», τονίζει ο κ. Κουφίδης.
«Έχουμε αίσθημα πικρίας»
Για αίσθημα πικρίας των κατοίκων της περιοχής του, αφού, όπως υποστηρίζει, πληρώνουν αυτά που συμβαίνουν σε άλλες περιοχές, κάνει λόγο στο ethnos.gr ο δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ολόκληρο το καλοκαίρι στην περιοχή του δεν έγινε κανένα πάρτι, ενώ ο ίδιος γνωρίζει για μόλις δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Σιθωνία ολόκληρο το καλοκαίρι.
«Στη Σιθωνία ολόκληρο το καλοκαίρι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό, την εστίαση και τη διασκέδαση τήρησαν με υποδειγματικό τρόπο τα μέτρα. Δεν έγινε κανένα πάρτι και παντού τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες αποστάσεις. Ακόμα και ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στις Παναγίες μας ήταν υποδειγματικός, αφού υπήρχαν ανά τρία μέτρα άνθρωποι. Εμείς τι φταίμε να πληρώνουμε, αν έγιναν πάρτι και εντοπίστηκαν κρούσματα σε άλλες περιοχές της Χαλκιδικής; Είναι τεράστιο το αίσθημα πικρίας, όταν ξέρεις ότι έχει πειθαρχήσει και τελικά πληρώνεις τη... νύφη. Δυστυχώς, το καλοκαίρι τελειώνει πρόωρα. Λέμε ναι στα μέτρα και στις προφυλάξεις, γιατί πάνω απ' όλα είναι η ανθρώπινη ζωή, αλλά όχι κι έτσι. Θα συμφωνήσουμε μόνο, αν έχουν επιδημιολογικά στοιχεία για εκτεταμένη διασπορά στην περιοχή μας, αλλά προσωπικά γνωρίζω για μόλις δύο κρούσματα στη Σιθωνία σε ολόκληρο το καλοκαίρι», υποστηρίζει στο ethnos.gr ο κ. Ντέμπλας.
Για μόλις ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα που υπέπεσε στην αντίληψή του στην περιοχή του ολόκληρο το καλοκαίρι κάνει λόγο και ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος.
«Ζητούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα για την περιοχή μας που έχουν στα χέρια; τους οι αρμόδιοι, ώστε να μας διαλυθούν και οι απορίες, αναφορικά με την επιβολή αυστηρών μέτρων σε ολόκληρο το νομό και όχι σε τοπικό επίπεδο. Στο Δήμο Αριστοτέλη ολόκληρο το καλοκαίρι δεν έγινε καμία μεγάλη εκδήλωση, συναυλία ή πάρτι. Προσωπικά γνωρίζω μόλις ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε ολόκληρη την περιοχή μας. Η Χαλκιδική είναι μια τεράστια γεωγραφική ενότητα, με τεράστιες αποστάσεις και ιδιομορφίες», σημειώνει ο δήμαρχος Αριστοτέλη.
Ποια μέτρα ισχύουν σε Χαλκιδική και Μύκονο από την Παρασκευή, 21 Αυγούστου
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr