Φωτογραφίες ντοκουμέντο του Έθνους: Ο «πόλεμος» των ναρκέμπορων στο ΑΠΘ
Εδώ και δύο χρόνια η αυλή του Αριστοτελείου έχει γίνει «µήλον της Εριδος» µεταξύ των µαφιόζων, οι οποίοι δεν διστάζουν να βγάλουν ακόµα και όπλο (pics)🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Σε πιάτσα ναρκωτικών είχαν µετατρέψει την Πανεπιστηµιούπολη του ΑΠΘ οι έµποροι, οι οποίοι δεν δίσταζαν να βγάλουν ακόµα και όπλα και να συγκρουστούν µε αντίπαλες εγκληµατικές οµάδες ώστε να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία στη διακίνηση. Η ναρκοπιάτσα του ΑΠΘ µε τα σίγουρα κέρδη είχε γίνει «µήλον της Εριδος» µεταξύ των µαφιόζων, αφού τα «βαποράκια» και οι µικροδιακινητές έκαναν σχεδόν ανενόχλητοι τη δουλειά τους, µέχρι η Αστυνοµία να καταφέρει να ξηλώσει το κύκλωµα πριν από λίγες ηµέρες.
Από την προκαταρκτική έρευνα προέκυψε ότι οι «πιάτσες» της Πανεπιστηµιούπολης και της γειτονικής περιοχής της Ροτόντας τα τελευταία δύο χρόνια είχαν γίνει ακόµα και αιτία να συγκρουστούν δύο οµάδες για τον έλεγχο του εµπορίου χασίς, µε αποτέλεσµα να καταγραφούν πυροβολισµοί και τραυµατισµοί, τα τελευταία δύο χρόνια. Μέσα από εικόνες-ντοκουµέντα που περιλαµβάνονται στη δικογραφία φαίνεται η δράση των µελών του κυκλώµατος, που δεν δίσταζαν να βγάλουν ακόµη και όπλα.
Οι φωτογραφίες που παρουσιάζει σήµερα το «Έθνος της Κυριακής» σοκάρουν, αφού αποκαλύπτουν πώς οι έµποροι ναρκωτικών, µέρα µεσηµέρι, ακόµα και µπροστά στα µάτια περαστικών, πωλούσαν τις δόσεις των ναρκωτικών και έκαναν το αλισβερίσι τους µε νέα παιδιά και µεγαλύτερα άτοµα υπεράνω υποψίας. Νεαροί κρατούν σακούλες µε χασίς, ζυγαριές ακριβείας και χρηµατικά ποσά. Πλησιάζουν χωρίς κανένα µέτρο προφύλαξης νεαρά παιδιά που κάθονται στα παγκάκια και τους πωλούν τα ναρκωτικά.
Μετά αποµακρύνονται και περιµένουν τα επόµενα θύµατά τους. Σε κάποιες περιπτώσεις κάνουν και... ντελίβερι τα ναρκωτικά, αφού φαίνονται να πηγαίνουν σε σταθµευµένα αυτοκίνητα και µέσα από ένα ανοιχτό παράθυρο να δίνουν τα ναρκωτικά στους ενδιαφερόµενους. Τίποτε δεν θυµίζει στα πρόσωπα των παιδιών (κάποια µοιάζουν να µην είναι πάνω από 15-16 χρόνων), που φτάνουν στην περιοχή για να πάρουν ναρκωτικά, ότι είναι χρήστες ουσιών.
α µέλη του κυκλώµατος από την περιοχή της Κορυτσάς, που συνελήφθησαν πριν από λίγες µέρες και οδηγήθηκαν ενώπιον της ∆ικαιοσύνης, φέρονται ότι κατάφεραν να επικρατήσουν στον χώρο του πανεπιστηµίου τουλάχιστον από τις αρχές του 2017, ύστερα από άγριες συγκρούσεις και ένοπλες συµπλοκές µε άλλο δίκτυο συµπατριωτών τους, που πωλούσαν ναρκωτικά και κατάγονται από περιοχή της Βόρειας Αλβανίας, όπως αναφέρεται στη δικογραφία που σχηµάτισε η Υποδιεύθυνση Αντιµετώπισης Οργανωµένου Εγκλήµατος Θεσσαλονίκης,
Πυροβολισμοί και μαχαιρώματα
Με τη διακίνηση ναρκωτικών και τις κόντρες µεταξύ των µαφιόζικων κυκλωµάτων φαίνεται πως σχετίζονται και δύο παλιότερα περιστατικά µε πυροβολισµούς, µαχαιρώµατα και τραυµατισµούς. Στα τέλη του 2016, δίπλα στο µνηµείο της Ροτόντας, απέναντι από την παλιά Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, τρεις νεαροί Αλβανοί τραυµατίστηκαν από πυροβόλο όπλο και από µαχαίρι. Λίγους µήνες αργότερα, στις αρχές του 2017, στην ίδια περιοχή, ένας 24χρονος Αλβανός δέχτηκε πυροβολισµούς, µπροστά στα µάτια διερχόµενων πολιτών. Τον περασµένο Μάιο, η Αστυνοµία εξιχνίασε τις απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος των τριών πρώτων θυµάτων, ταυτοποιώντας ως δράστες πέντε οµοεθνείς τους.
Σε µία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που περιλαµβάνεται στη δικογραφία φαίνεται ένας από τους κατηγορουµένους να προτάσσει πιστόλι, απειλώντας έναν άλλον κατηγορούµενο από αφρικανική χώρα, ο οποίος προηγουµένως είχε κοντραριστεί µε άλλο µέλος του κυκλώµατος. Στην απολογία του ο κατηγορούµενος µε το όπλο ανέφερε ότι δεν ήταν πραγµατικό, αλλά ψεύτικο, και συγκεκριµένα ότι επρόκειτο για αποµίµηση πιστολιού-αναπτήρα που αγόρασε από γνωστό πολυκατάστηµα και ότι το έστρεψε εναντίον ενός ατόµου που τον εξαπάτησε, σύµφωνα µε τη δικηγόρο του.
Ακόµη δήλωσε ότι είναι χρήστης ναρκωτικών και µόλις απολογήθηκε αφέθηκε ελεύθερος µε περιοριστικούς όρους που επιβλήθηκαν από την ανακρίτρια. Οι αστυνοµικοί, από τα µέσα Σεπτεµβρίου 2018, εξακρίβωσαν µέσω διακριτικής παρακολούθησης τη συµµετοχή µεγάλου αριθµού αλλοδαπών, κυρίως καταγόµενων από την Αλβανία, στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και κυρίως χασίς, µέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστηµίου. Στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι αυτούς τους Αλβανούς βοηθούσε ένας µικρότερος αριθµός αλλοδαπών, αραβικής καταγωγής, για τη διακίνηση χασίς σε άτοµα που περνούσαν έξω από τα πανεπιστηµιακά τµήµατα και τις σχολές.
Στην υπόθεση εµπλέκονται συνολικά 77 άτοµα, µεταξύ των οποίων 50 Αλβανοί, 4 Αλγερινοί, 4 Σύροι, ένας Παλαιστίνιος, ένας Λίβυος και 17 αγνώστων στοιχείων ταυτότητας άνδρες που απεικονίζονται στις φωτογραφίες της Αστυνοµίας. Συνολικά 25 από τους 34 συλληφθέντες προφυλακίστηκαν µετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια.
Οι συγκεκριµένοι φέρονται ότι, από τον περασµένο Σεπτέµβριο, προέβαιναν σε διακίνηση ποσοτήτων χασίς εντός και πέριξ της Πανεπιστηµιούπολης του ΑΠΘ. Κατηγορούνται ότι µετέφεραν, αποθήκευαν και πωλούσαν ναρκωτικά σε τρίτους, στους αύλειους χώρους του πανεπιστηµίου και ιδίως στην Πλατεία Χηµείου, στο πάρκο γύρω από την τεχνητή λιµνούλα που βρίσκεται στο ύψος της Κτηνιατρικής Σχολής, πίσω από το τµήµα Πολιτικών Μηχανικών και σε παρακείµενους διαδρόµους που οδηγούν σε τµήµατα της Πολυτεχνικής Σχολής και του Παιδαγωγικού Τµήµατος του ΑΠΘ.
Η εξονυχιστική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιµετώπισης Οργανωµένου Εγκλήµατος ξεκίνησε τον περασµένο Σεπτέµβριο, όταν ζητήθηκε η συνδροµή της ΕΛ.ΑΣ. για την πάταξη του φαινοµένου διακίνησης ναρκωτικών µέσα στο ΑΠΘ και στην παρακείµενη περιοχή της Ροτόντας. Οι πληροφορίες µιλούσαν για την ύπαρξη οργανωµένου κυκλώµατος Αλβανών, καταγόµενων από την Κορυτσά Αλβανίας, και για απροκάλυπτη διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και για ένοπλες συµπλοκές µεταξύ των διακινητών που δηµιουργούσαν κλίµα ανασφάλειας στους διερχόµενους πολίτες, φοιτητές και εκπαιδευτικούς.
Έγγραφο στην εισαγγελία
Γι’ αυτόν τον λόγο, στις αρχές του περασµένου Οκτωβρίου, η Σύγκλητος του ΑΠΘ επικαιροποίησε προηγούµενη σχετική απόφασή της και έστειλε σχετικό έγγραφο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και τη Γενική Αστυνοµική ∆ιεύθυνση Θεσσαλονίκης ζητώντας συνεχή παρέµβαση και διενέργεια ελέγχων από τις αρµόδιες Αρχές, εντός της Πανεπιστηµιούπολης του ΑΠΘ, για την αντιµετώπιση του προβλήµατος.
Σύµφωνα µε τις πληροφορίες που τέθηκαν υπόψη της Αστυνοµίας, το παραπάνω κύκλωµα επικράτησε έναντι άλλου δικτύου διακίνησης, ενώ στις θέσεις των µελών που είχαν συλληφθεί ή προφυλακιστεί τοποθετήθηκαν άλλα άτοµα. Τα συγκεκριµένα άτοµα δραστηριοποιούνταν εντός του πανεπιστηµιακού χώρου, όπου είναι νοµοθετηµένο το πανεπιστηµιακό άσυλο και υπάρχει δυσκολία για την παρουσία µεγάλου αριθµού αστυνοµικών εντός του χώρου.
Ως αρχηγός παρουσιάζεται ένας 30χρονος Αλβανός, ο οποίος φέρεται ότι διηύθυνε την εγκληµατική οργάνωση που αποτελούνταν από δύο υποοµάδες, έχοντας ως βοηθούς άλλους συµπατριώτες του. Οι παραπάνω δρούσαν στους χώρους του ΑΠΘ διαθέτοντας περίπου δύο κιλά χασίς κάθε µέρα, σύµφωνα µε την Αστυνοµία. Επίσης άλλα 11 άτοµα κατηγορούνται ότι αγόρασαν ναρκωτικά από διάφορα µέλη του παραπάνω κυκλώµατος, αλλά δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.
Από την αστυνοµική έρευνα προέκυψε ο τρόπος δράσης του κυκλώµατος µέσα στο ΑΠΘ. Οι ναρκωτικές ουσίες έµπαιναν καθηµερινά από τον αύλειο χώρο πίσω από την Πολυτεχνική Σχολή, προερχόµενες από τις Φοιτητικές Εστίες. Τη µεταφορά είχαν αναλάβει δύο Αλβανοί, οι οποίοι αποτελούσαν τον στενό κύκλο του φερόµενου αρχηγού. Ο τελευταίος βρισκόταν καθηµερινά είτε στην είσοδο είτε στο κυλικείο των Φοιτητικών Εστιών αλλά και πίσω από την Πολυτεχνική Σχολή, συντονίζοντας την εισαγωγή των ναρκωτικών ουσιών, τον διαχωρισµό και τη διανοµή τους στα υπόλοιπα µέλη του κυκλώµατος.
Παράλληλα φέρεται ότι εισέπραττε τα χρήµατα από τους διακινητές τόσο της πρώτης υποοµάδας, που δραστηριοποιούνταν στην πλατεία Χηµείου, όσο και της δεύτερης υποοµάδας, που δραστηριοποιούνταν στο Πολυτεχνείο και στην τεχνητή λίµνη, απέναντι από την Κτηνιατρική Σχολή, ενώ σε ορισµένες περιπτώσεις ο ίδιος φέρεται ότι πωλούσε ποσότητες ναρκωτικών σε διερχόµενους αγοραστές, σύµφωνα µε το κατηγορητήριο.
Στις 11 ∆εκεµβρίου πραγµατοποιήθηκαν ευρεία αστυνοµική επιχείρηση και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε διαµερίσµατα, ξενοδοχεία όπου διέµεναν τα µέλη του κυκλώµατος, αλλά και στους χώρους τόσο του ΑΠΘ όσο και των Φοιτητικών Εστιών, όπου είχε διαπιστωθεί ότι πραγµατοποιούνταν παράνοµες δραστηριότητες. Οι αστυνοµικοί εντόπισαν και κατέσχεσαν πάνω από ‚ƒ κιλά χασίς (µεταξύ αυτών και περίπου τρία κιλά σε µορφή «σοκολάτας»), το συνολικό χρηµατικό ποσό των 14.245 ευρώ, 100 ρούβλια, ένα πιστόλι, ένα περίστροφο, δύο αυτοκίνητα και µία µοτοσικλέτα.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Εύβοια λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr