Παλαιό Ψυχικό: Η «μάχη» για ξενοδοχείο, το Προεδρικό διάταγμα του 1923 και το ΣτΕ
Το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ), που λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συζήτησε την υπόθεση λειτουργίας του ξενοδοχείου εντός του Παλαιού Ψυχικού στα μέσα του καλοκαιριού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Επί τέσσερα χρόνια μαίνεται ο πόλεμος μερίδας κατοίκων του Παλαιού Ψυχικού και του δημάρχου με επιχείρηση που άνοιξε μια μικρή μονάδα μέσα στο προάστιο αμιγούς κατοικίας.
Τόσο ο δήμος Παλαιού Ψυχικού όσο και οι δημότες επιδιώκουν να μπει στοπ στη λειτουργία της επιχείρησης και γι' αυτό έχει ξεκινήσει νομικός αγώνας. Την τελευταία μάχη, μάλιστα, την κέρδισε ο δήμος αλλά μένει μόνο να δοθεί άλλη μία στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η υπόθεση ξεκίνησε το 2016, όταν κάτοικος της περιοχής - με τη βοήθεια του νυν δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη - ο οποίος πρωτοστάτησε στην όλη κίνηση, έκανε καταγγελία τόσο στην Πολεοδομία όσο και στον ΕΟΤ για να ανασταλεί άμεσα η λειτουργία της επιχείρησης με το σκεπτικό της καταστρατήγησης νομοθετικά κατοχυρωμένης αποκλειστικής κατοικίας σε όλα τα οικοδομικά τετράγωνα του Παλαιού Ψυχικού, πλην όσων ορίζει σαφώς το Προεδρικό Διάταγμα του 1923. Στο μεταξύ, πάντως, ο επιχειρηματίας εξέδωσε άδεια επιχείρησης «επιπλωμένων ενοικιαζόμενων δωματίων κατηγορίας τεσσάρων κλειδιών» και στη συνέχεια άδεια εστιατορίου-κυλικείου, μέσα στο ξενοδοχείο.
Το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ), που λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συζήτησε την υπόθεση λειτουργίας του ξενοδοχείου εντός του Παλαιού Ψυχικού στα μέσα του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, άκουσε και εξέτασε τις ενστάσεις του επιχειρηματία κατά της έκθεσης αυτοψίας και της απόφασης σφράγισης λόγω της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης από κατοικία σε τουριστικό κατάλυμα. Με μία απόφαση που ο δήμος χαρακτηρίζει σταθμό, απέρριψε τις ενστάσεις του επιχειρηματία, τονίζοντας ότι αυτή η αλλαγή χρήσης «αντίκειται ευθέως στις κανονιστικές διατάξεις του από 28 Μαρτίου 1924 διατάγματος, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η εκ των υστέρων επιδείνωση των χρήσεων γης και των οικιστικών συνθηκών είτε αυτή γίνεται με νόμο είτε με κανονιστική πράξη».
«Συνεπώς, η χρήση γης όπως θεσπίστηκε αποτελεί ειδικό πολεοδομικό καθεστώς και επιτρέπει αποκλειστικώς μόνο κατοικίες», έκρινε το ΣΥΠΟΘΑ. Περαιτέρω, «δεν πρέπει να συγχέεται η ύπαρξη εμπορικών καταστημάτων που εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, σε ειδικώς και απαρεγκλίτως καθορισμένα σημεία, κατ’ εφαρμογήν και εντός του πλαισίου του ως ανωτέρω ειδικού πολεοδομικού καθεστώτος», αναφέρει η απόφαση.
Οσοι γνωρίζουν τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση - είτε γιατί θέλουν να μπει τέλος στη λειτουργία ξενοδοχείου σε αυτή την περιοχή κατοικίας είτε διότι επιθυμία τους είναι να αναπτύξουν και αυτοί τέτοιες δραστηριότητες, χαρακτηρίζουν σημαντικό ότι η απόφαση δέχεται ξεκάθαρα ότι στο Παλαιό Ψυχικό υπάρχει ειδικό πολεοδομικό καθεστώς, διαφορετικό της κατηγοριοποίησης των χρήσεων γης που ορίζει ο ισχύων νόμος. Επίσης, σημαντικό είναι ότι επαγγελματική δραστηριότητα επιτρέπεται ρητά και μόνο σε ειδικά και απαρεγκλίτως καθορισμένα σημεία, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την αποκλειστική κατοικία σε όλο το μήκος και το πλάτος του Παλαιού Ψυχικού.
Αυτό που απομένει, πάντως, είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να μπει τέλος στο θέμα.
Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά στο ΑΤΜ
Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr