Νέα εισαγγελική έρευνα στην Πυροσβεστική: Στο μικροσκόπιο το Ταμείο Αλληλοβοήθειας
Η μήνυση του πυροσβέστη, Γιάννη Τσιλίκα, η οποία αποκαλύπτεται από το ethnos.gr, έρχεται σε μία περίοδο που η Δικαιοσύνη διερευνά και άλλες καταγγελίες για υποθέσεις της Πυροσβεστικής, κυρίως όσον αφορά στη διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ο πυροσβέστης και συνδικαλιστής, Γιάννης Τσιλίκας, με την οποία ζητά από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων του Λογαριασμού Αλληλοβοήθειας Προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος.
Το Ταμείο ιδρύθηκε μετά τη φονική πυρκαγιά στην Ηλεία το 2007, με σκοπό να παρέχεται οικονομική βοήθεια στους πυροσβέστες που αντιμετωπίζουν κάποιο πολύ σοβαρό πρόβλημα, με οικονομικές επιπτώσεις που δεν καλύπτονται επαρκώς από το Δημόσιο.
Η μήνυση του πυροσβέστη, Γιάννη Τσιλίκα, η οποία αποκαλύπτεται από το ethnos.gr, έρχεται σε μία περίοδο που η Δικαιοσύνη διερευνά και άλλες καταγγελίες για υποθέσεις της Πυροσβεστικής, κυρίως όσον αφορά στη διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι. Μάλιστα, η Δικαιοσύνη δεν είναι η πρώτη φορά που εξετάζει καταγγελίες για τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας κάποιου δημόσιου οργανισμού. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, έπειτα από μακρόχρονη έρευνα στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων υπουργείου Πολιτισμού, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.
Η νέα εξέλιξη είναι ότι στον Εισαγγελέα απευθύνθηκε και ο πυροσβέστης, Γιάννης Τσιλίκας, ζητώντας να διερευνηθούν οι κινήσεις του λογαριασμού του αντίστοιχου Ταμείου της Πυροσβεστικής.
Η μηνυτήρια αναφορά του υποβλήθηκε στις 10 Ιουνίου 2020 και την περασμένη Παρασκευή (11 Σεπτεμβρίου 2020) κλήθηκε να καταθέσει στη Δικαιοσύνη. Μάλιστα, προσκόμισε έγγραφα από αποφάσεις της Επιτροπής Λογαριασμού Αλληλοβοήθειας για να εξεταστούν κατά την έρευνα.
Στο υπόμνημα πιάνεται το νήμα από την αρχή. Αναφέρεται ότι κατά το χρόνο σύστασης του Λογαριασμού Αλληλοβοήθειας συγκεντρώθηκε από υπαλλήλους της Πυροσβεστικής το ποσό των 415.000 ευρώ, μέσω παρακράτησης από τη μισθοδοσία του ποσού των 50 ευρώ, με αρχική πρόθεση να δοθούν τα χρήματα αυτά ως βοήθημα στους πυρόπληκτους της φονικής πυρκαγιάς του 2007 στην Ηλεία. Το ποσό αυτό χρησιμοποιήθηκε ως κεφάλαιο για την ίδρυση του Λογαριασμού. Στο υπόμνημα, ωστόσο, τίθενται θέματα διαφάνειας σε σχέση με «το που πήγαν τα λεφτά».
Γι’ αυτό ο συνδικαλιστής, Γιάννης Τσιλίκας, θυμίζει στην Εισαγγελία την αναφορά του πρώην αρχηγού Π.Σ. Βασίλη Ματθαιόπουλου προς τον πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο, με αφορμή την υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι.
«Κάτσε εκεί, βρες κάνα από το Αρχηγείο ή κάνα φίλο σου, πέντε αράδες πέντε λέξεις πέντε αυτά και δώστο. Εισαγγελείς; Κάποιοι μπορεί να πάρουν την πίτα και συ θα πάρεις την π…, έτσι είναι το παιχνίδι στην Ελλάδα, το 2007 στον Πύργο φάγανε και τα λεφτά που είχε μαζέψει ο κόσμος, και μοίρασαν και τις αποζημιώσεις μετά σε Εισαγγελείς και δικηγόρους, δεν ακούς, στο είπα από την πρώτη μέρα Μήτσο, και με χιούμορ και ωραία…»
Ο συνδικαλιστής σημειώνει ότι «από τα ανωτέρω λεγόμενα του πρώην αρχηγού του Π.Σ. οι μέτοχοι του Λογαριασμού Αλληλοβοήθειας δικαιολογημένα θορυβήθηκαν και ανέμεναν κάποια εξέλιξη από τη φυσική και πολιτική ηγεσία. Δύο μήνες μετά, όμως, ουδεμία ενημέρωση ή έστω διάψευση έχει λάβει χώρα και ούτε έχει διαταχθεί κάποιος οικονομικός έλεγχος ή Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Εύλογα γεννιούνται τα ερωτήματα, αφενός γιατί ο πρώην αρχηγός Β. Ματθαιόπουλος που φαίνεται ότι τελεί εν γνώσει του, κατά τα λεγόμενά του, ότι φάγανε τα λεφτά που είχε μαζέψει ο κόσμος το 2007 στον Πύργο, δεν κατήγγειλε το γεγονός αυτό απευθυνόμενος ο ίδιος στις εισαγγελικές Αρχές, αφετέρου γιατί ουδείς από όσους διετέλεσαν Πρόεδροι ή μέλη της Επιτροπής Διαχείρισης του Λογαριασμού αυτού από το 2010 μέχρι σήμερα δεν αντέδρασαν στα λεγόμενα του Ματθαιόπουλου;»
Απορρίψεις αιτημάτων
Ο πυροσβέστης και συνδικαλιστής αναφέρει στη μήνυσή του ότι ως μέτοχος του Λογαριασμού Αλληλοβοήθειας υπέβαλε για πρώτη φορά στον υπηρεσιακό του βίο αίτηση, προκειμένου να του χορηγηθεί οικονομική βοήθεια λόγω χρόνιας πάθησης της μητέρας του και λόγω επέμβασης που έκανε για αφαίρεση χοληδόχου κύστης, για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτούνταν υπέρογκες οικονομικές δαπάνες που δεν καλύπτονταν επαρκώς από το Δημόσιο. Η αίτησή του απορρίφθηκε.
Προσθέτει ότι έχει γίνει δέκτης διαμαρτυριών από συναδέλφους του που αιτήθηκαν, όπως και εκείνος χρηματική ενίσχυση και ουδέποτε έλαβαν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό ή έλαβαν π.χ. ποσό 500-700 ευρώ έναντι νόμιμων δαπανών 5.000-7.000 ευρώ, μολονότι αποδείκνυαν με νόμιμα δικαιολογητικά και παραστατικά τόσο τις δαπάνες που είχαν προβεί για θέματα υγείας (π.χ. καρκίνος), μη καλυπτόμενες από το Δημόσιο, όσο και την οικονομική τους κατάσταση.
Παράλληλα, ο κ. Τσιλίκας υπέβαλε αίτημα προς τη διοίκηση ζητώντας ως μέτοχος και συνδικαλιστής να ενημερωθεί για το αποθεματικό του Ταμείου, για τα πρόσωπα, τα ιδρύματα ή τις εταιρίες που μπορεί να έχουν κάνει δωρεές στο Ταμείο, για τον αριθμό των μελών του Ταμείου, ενώ ρωτούσε εάν έχουν γίνει δικαιούχοι μέλη που διετέλεσαν πρόεδροι και μέλη της επιτροπής χορήγησης ποσών, όπως και για ποιο λόγο δεν υπάρχει ενημέρωση ή ανάρτηση των καταβληθέντων ποσών σχεδόν για μία δεκαετία (τηρώντας το νόμο περί προσωπικών δεδομένων, αφού δεν θα αναγράφονταν ονόματα δικαιούχων).
Τον περασμένο Μάιο του απάντησαν από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής ότι για να ικανοποιηθεί το αίτημά του πρέπει «η υπόθεση να σχετίζεται με υπόθεση του εκκρεμή ή περαιωμένη και ότι η επίκληση της ιδιότητας του μετόχου και του συνδικαλιστή δεν αρκεί για την ικανοποίηση του αιτήματος».
Στο υπόμνημα που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Δικαιοσύνη αναγράφεται:
«Αξιωματικοί με μηνιαίες αποδοχές άνω των 2.000 Ευρώ λαμβάνουν μεγαλύτερου ύψους χρηματικά ποσά ως οικονομική βοήθεια από Πυροσβέστες με μηνιαίες αποδοχές ύψους 1.000 Ευρώ. Όπως προκύπτει από τα προσκομιζόμενα έγγραφα, χωρίς όμως η παρούσα καταγραφή και αναφορά να συνεπάγεται κάτι το επιλήψιμο, αφού δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τα προβλήματα υγείας οιουδήποτε ως προσωπικά του δεδομένα, παρατηρώ ότι Αντιπύραρχοι λαμβάνουν 16.000 Ευρώ, 10.000, 8.000 Ευρώ, 3.000 Ευρώ, Πύραρχος 5.000 Ευρώ, Πυραγός 15.000 Ευρώ, Υποπυραγοί 4.000 και 6.000 Ευρώ και ταυτόχρονα παρατηρώ ότι οι αιτήσεις των χαμηλόβαθμων υπαλλήλων (Πυροσβέστες, Αρχιπυροσβέστες) που έχουν κάνει αιτήσεις για οικονομική βοήθεια είτε έχουν απορριφθεί είτε έχουν λάβει χρηματικά βοήθεια επί το πλείστον από 2.000 Ευρώ και κάτω».
Ο πυροσβέστης ζητά από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει τη διάθεση χρηματικών ποσών προς τους μετόχους-δικαιούχους, τη διαχείριση του Λογαριασμού Αλληλοβοήθειας, τη λογιστική παρακολούθηση και εν γένει την κίνηση του λογαριασμού αυτού.
Τα ποσά
Όσον αφορά στα ποσά που διαχειρίζεται το Ταμείο, σημειώνεται στο υπόμνημα:
«Εάν υποθέσουμε ότι οι μέτοχοι του εν λόγω Λογαριασμού ήταν και είναι ο ελάχιστος αριθμός των 5.000 υπαλλήλων του Π.Σ. (εκ του συνόλου των 12000 περίπου υπαλλήλων), τότε ετησίως στο Ταμείο, μόνο από τις εισφορές των υπαλλήλων (χωρίς να συμπεριληφθούν επώνυμες δωρεές, τραπεζικοί τόκοι κλπ) που παρακρατούνται υποχρεωτικά από τη μισθοδοσία τους, εισφέρεται το ελάχιστο συνολικό ποσό των 180.000 ευρώ. Εάν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας ότι ο εν λόγω λογαριασμός έχει συσταθεί και λειτουργεί από 1.1.2010, ήτοι 10 έτη, τότε στο Ταμείο αυτό έχουν κατατεθεί χρήματα ελάχιστου ύψους 1.800.000 ευρώ, πλέον των 415.000 ευρώ που αποτέλεσε το αρχικό κεφάλαιο και πόρο του, δηλαδή αναφερόμαστε σε διαχείριση και λογιστική παρακολούθηση του ελάχιστου ποσού των 2.215.000 ευρώ σε διάρκεια 10 ετών. Ουδείς όμως από τους μετόχους και δικαιούχους γνωρίζει πόσοι ήταν ή σήμερα είναι οι μέτοχοι, πόσα χρηματικά ποσά έχουν ανά έτος διατεθεί σε μετόχους-δικαιούχους για την οικονομική ενίσχυση, ποιο είναι ανά έτος το αποθεματικό του εν λόγω λογαριασμού και εάν το Ταμείο έχει ενισχυθεί οικονομικά ή όχι από επώνυμες δωρεές κατά τη διάρκεια των ετών αυτών. Οι περισσότεροι δε μέτοχοι που έχουν αιτηθεί οικονομικής βοήθειας και αυτή έχει απορριφθεί δεν γνωρίζουν καν το λόγο απόρριψης».
Αναλυτικότερα, όσον αφορά στους πόρους του Λογαριασμού Αλληλοβοήθειας αναφέρεται: «Πόροι του λογαριασμού αποτελούν το συγκεντρωθέν από εισφορές των υπαλλήλων της Πυροσβεστικής και δωρεές ποσό 415.000 ευρώ (ποσό που υπήρχε από την ίδρυση του Ταμείου) β) η μηνιαία προαιρετική εισφορά των μετόχων ύψους 3 ευρώ γ) δωρεές, κληρονομιές ή άλλες χαριστικές πράξεις υπέρ του σκοπού του λογαριασμού δ) τόκοι καταθέσεων. Η διάθεση των χρηματικών ποσών ανατίθεται σε επιτροπή με διετή θητεία που ορίζεται με απόφαση του αρχηγού του Π.Σ., η λογιστική παρακολούθηση και η εν γένει κίνηση του λογαριασμού αυτού ανατίθεται σε Ταμειακή Επιτροπή».
Σχετικά με τον σκοπό του λογαριασμού ο νόμος προβλέπει: «Σκοπός του είναι η παροχή οικονομικής βοήθειας στου μετόχους που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας, με δυσβάστακτες οικονομικές επιπτώσεις που δεν καλύπτονται επαρκώς από το Δημόσιο ή άλλο ασφαλιστικό φορέα, οι οποίες οφείλονται σε α) θάνατο μετόχου β) ανικανότητα λόγω τραυματισμού ή πάθησης του μετόχου γ) σε βαριά νόσο του ίδιου ή μέλους της οικογένειάς του, για τη θεραπεία της οποίας απαιτείται μεταφορά στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό ή η αντιμετώπισή της απαιτεί πρόσθετες δαπάνες, πέραν εκείνων που καλύπτονται από του ασφαλιστικούς φορείς δ) θεομηνίες, σεισμός ή άλλο σοβαρό ατύχημα ε) σε χρόνια πάθηση του ίδιου ή μέλους της οικογένειάς του».
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr