Κορονοϊός: Διπλάσια κρούσματα στην Αττική σε μια μέρα - Οι τρεις πηγές μολύνσεων
Η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική συνεχίζει να προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς, οι οποίοι θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν το lockdown🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό στην Αττική, που ξεκίνησαν να ισχύουν από το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, δεν φαίνεται να αποδίδουν μέχρι στιγμής, αφού στη σημερινή ενημέρωση ανακοινώθηκαν 416 κρούσματα κορονοϊού, από τα οποία τα 240 εντοπίζονται στην Αττική. Η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική συνεχίζει να προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς, οι οποίοι θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν το lockdown.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τρεις είναι οι πηγές μολύνσεων που προκαλούν πονοκέφαλο:
- τα εισαγόμενα που ήταν περισσότερα από 60,
- οι δομές φιλοξενίας προσφύγων μεταναστών,
- αλλά και οι περιοχές αυξημένης επιδημιολογικής επιβάρυνσης ανά την επικράτεια.
Η 16η έκθεση προόδου του Εθνικού Παρατηρητηρίου κορονοϊού επιβεβαιώνει ότι η Αττική είναι στο επίκεντρο της διασποράς του ιού στη χώρα, αφού όπως σημειώνεται, η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει συνεχιζόμενη επιδείνωση, με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων και του ημερήσιου αριθμού θανάτων. Ο δείκτης Rt για την επικράτεια αυξήθηκε σε 1, ενώ στην Αττική, για το υπό εξέταση διάστημα, υπολογίζεται άνω της μονάδας. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 324 κρούσματα από 281 στην προηγούμενη έκθεση.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έχει καταστήσει σαφές ότι αν αυτά τα μέτρα δεν αποδώσουν, μόνο τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε lockdown. O κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι μέχρι να βρεθούν εμβόλια και θεραπεία, θα πρέπει να συνηθίσουν και να προσαρμοστούν όλοι στα νέα δεδομένα: Μάσκα, αποστάσεις, τήρηση των κανόνων υγιεινής για όσο χρειαστεί.
Στην έξαρση του δεύτερου κύματος του ιού στη χώρα μας αναφέρθηκε και ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης. Η έκταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού παραμένει υψηλή και βρίσκεται σε σημαντική ένταση όσον αφορά τις νέες μολύνσεις, είπε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Τρίτης ο επίκουρος καθηγητής.
Οι διασωληνωμένοι που προς στιγμήν έδειξαν τις προηγούμενες ημέρες ότι είναι λιγότεροι – συγκεκριμένα όπως είπε ο καθηγητής, «υπήρξε μία μικρή κάμψη χθες» – ξεπέρασαν τους 70 και σήμερα έφτασαν τους 79. «Ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό στη χώρα μας, είναι σταθερά πάνω από πέντε κάθε μέρα» . Ερωτηθείς για το πώς κρίνει την κατάσταση της χώρας μας σε σχέση με άλλες χώρες αυτή τη στιγμή, είπε ότι στη φάση αυτή οι περισσότερες χώρες τα πάνε καλά και είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει σύγκριση. «Η Ελλάδα σε αυτή την φάση έχει ένα καλό προφίλ. Βέβαια, μην ξεχνιόμαστε, είμαστε στο δεύτερο κύμα και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί». Προς το παρόν πάντως, είπε ότι υπάρχει μία καλή ισορροπία και άφησε να εννοηθεί ότι ΟΙ υγειονομικές υπηρεσίες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, η ένταση της οποίας όπως προείπε, είναι σημαντική.
Αναφερόμενος στα εμβόλια, είπε ότι ίσως υπάρχουν αποτελεσματικά δεδομένα μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου από το εμβόλιο της Pfizer, οι δοκιμές του οποίου βρίσκονται πλέον σε φάση 3, ενώ αναφερόμενος στο εμβόλιο της Moderna, το οποίο θα χορηγείται σε δύο δόσεις, επισήμανε πως ενδεχομένως θα είναι διαθέσιμο ακόμα και μέσα στο 2020. Μάλιστα, αναφερόμενος σε εκτίμηση της εταιρείας, είπε πως υπάρχει η διαβεβαίωση ότι μπορεί να παραγάγει μέχρι και ένα δισ. δόσεις του εμβολίου μέχρι το τέλος του 2021.
Εν τω μεταξύ αύριο, Τετάρτη, θα διεξαχθεί η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, έχοντας πλέον διαφορετικά δεδομένα στα χέρια τους, ύστερα από τους τελευταίους αριθμούς της πανδημίας στη χώρα μας.
Δερμιτζάκης: H Ελλάδα είναι η χειρότερη μεταξύ 10 χωρών στον λόγο θανάτων προς ταυτοποιημένα κρούσματα
Ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στο Open TV είχε χτυπήσει καμπανάκι για την επιδιομιολογική εικόνα του κορονοϊού της χώρα μας. Με σημερινή του (29/09) ανάρτηση αναλύει ακόμα περισσότερο τους φόβους του, για την πραγματική εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα. «Η λογική ότι είμαστε από τους καλύτερους όχι μόνο δε βοηθάει στο να κάνουμε προσπάθεια, καθώς φέρνει εφησυχασμό, αλλά και δεν είναι πια αλήθεια».
Παραθέτοντας μάλιστα και ειδικό γράφημα, ουσιαστικά αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η χειρότερη μεταξύ 10 χωρών (με τις οποίες κάνει τη σύγκριση) στο λόγο θανάτων προς ταυτοποιημένα κρούσματα, ενώ σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού η Ελλάδα είναι τέταρτη χειρότερη από τις ίδιες 10 χώρες, παρά τα καλύτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής Δερμιτζάκης, προτείνει και λύσεις προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα συμφωνώντας μάλιστα σε πρόταση που έχει κάνει ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής του London School of Economics για αλλαγή στα πρόσωπα της επιστημονικής επιτροπής της χώρα μας. «Θα συμφωνήσω με τον Ηλία Μόσιαλο ότι πρέπει να δημιουργηθεί μία μικρή σε μέγεθος επιτροπή με μεγαλύτερη διεπιστημονικότητα και με μέλη με μεγάλη οπτική γωνία και εμπειρίες πέρα από τις καθαρά τεχνικές, που έχει η τρέχουσα επιτροπή. Η τρέχουσα επιτροπή μπορεί να συνεχίζει να συνεπικουρεί σε τεχνικά θέματα» αναφέρει.
Συνεχίζονται τα τεστ σε περιοχές της Αθήνας με μεγάλη κινητικότητα του ιού
Με το 75% των χθεσινών κρουσμάτων να καταγράφεται στην Αττική, κλιμάκια του ΕΟΔΥ συνεχίζουν για 5η ημέρα τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στις γειτονιές της Αθήνας. Τα εκατοντάδες καθημερινά κρούσματα πάντως, δεν φαίνεται να έχουν θορυβήσει όσους επιμένουν να συνωστίζονται σε πλατείες, αλλά και στις καντίνες που παραμένουν ανοιχτές.
Tα κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, έχουν πραγματοποιήσει περισσότερους από 2.600 ελέγχους τις τελευταίες 5 ημέρες σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις πλατείες Βάθη, Κυψέλης, Αμερικής και Κουμουνδούρου.
Πρόσβαση στην εξέταση, είχαν όλοι οι πολίτες αδιακρίτως και η εξέταση ήταν δωρεάν. Έχουν ανευρεθεί συνολικά 61 θετικοί πολίτες στον ιό, εκ των οποίων οι 34 είναι αλλοδαποί. Η δράση αυτή θα συνεχιστεί σε περιοχές της Αθήνας με μεγάλη κινητικότητα του ιού SARS-CoV-2.
Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19, περιλαμβάνει εντατικοποίηση των ελέγχων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, εκεί παρουσιάζεται σημαντικός επιπολασμός της νόσου.
Ο χάρτης της διασποράς
Σήμερα, 29/09/2020 δηλώθηκαν 416 επιπλέον κρούσματα. Από τα 355 εγχώρια κρούσματα, τα 55 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 συνδέονται με δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.
Αναλυτικότερα:
– 61 εισαγόμενα κρούσματα, εκ των οποίων 59 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
–240 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 19 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης , εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε.
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
• 5 κρούσματα στην Π.Ε Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
• 18 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε.
12 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
παρακολουθούμε στενά τρείς πηγές κρουσμάτων:
Α) εισαγόμενα (πάνω από 60 σήμερα).
Β) Δομές φιλοξενίας προσφύγων μεταναστών
Γ) Περιοχές αυξημένης επιδημιολογικής επιβάρυνσης ανά την επικράτεια.
2898 (16.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7479 (41.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 19 (24.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 207 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 388 θανάτους συνολικά στη χώρα. 143 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr