Δίκη Χρυσής Αυγής: Πώς δρούσε το ναζιστικό μόρφωμα από το 1987
Η Σοφία Φασουλάκη ξετυλίγει το κουβάρι της Χρυσής Αυγής πιάνοντας το νήμα από το 1987 και τον αντιεισαγγελέα Χαράλαμπο Βουρλιώτη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
17 Σεπτεμβρίου 2013. Ο Γιώργος Ρουπακιάς, μετά από επικοινωνία μελών της Χρυσής Αυγής από την τοπική της Νίκαιας και ανταλλαγή μηνυμάτων (σ.σ όλοι τώρα στην τοπική) φθάνει έξω από μία καφετέρια στο Κερατσίνι. Μαζί του και άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής. Ο στόχος είναι... κινούμενος. Και δεν είναι άλλος από τον 34χρονο Παύλο Φύσσα, τον ράπερ, τον διαφορετικό και σίγουρα όχι «φίλο» των Χρυσαυγιτών. Με γρήγορες κινήσεις, τού καρφώνει 4 μαχαιριές. Λίγα λεπτά αργότερα, όταν φθάνει η αστυνομία, τούς λέει: Είμαι δικός σας...
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, σε μία σειρά περιστατικών που λάμβαναν χώρα, όταν η Χρυσή Αυγή «θέριευε». Ο κόσμος ήταν θυμωμένος, τα μνημόνια έρχονταν το ένα πίσω από το άλλο και ο χώρος για την ανάπτυξη φαινομένων μίσους, ολοένα και μεγάλωνε. Η Χρυσή Αυγή, πολιτική ηγεσία, υποστηρικτές και μέλη, αισθάνονταν έτοιμοι να κατακτήσουν την... εξουσία. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ανέκοψε τη... φόρα, αφού η τότε πολιτική ηγεσία κατάλαβε ότι η κατάσταση ξέφευγε. Ο τέως υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας συγκέντρωσε όλες τις δικογραφίες όπου φαίνονταν εμπλοκή μελών της Χρυσής Αυγής και ζήτησε την διενέργεια έρευνας από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Ο αντεισαγγελέας Χαράλαμπος Βουρλιώτης, σε ένα πόρισμα 10 σελίδων, κατέγραψε τι συνέβαινε κατά την κρίση του, από τη δεκαετία του 1980, όταν η Χρυσή Αυγή ήταν μία ολιγάριθμη όπως ανέφερε ομάδα ιδεολογικής επιμόρφωσης ναζιστών και στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε πολιτικό σχηματισμό.
Το πόρισμα Βουρλιώτη
«Από αυτό το χρόνο, διαχωρίστηκε και το επιχειρησιακό από το πολιτικό τμήμα της οργάνωσης, με το πρώτο να αναλαμβάνει δράση εκτός γραφείων, δηλαδή τις βίαιες επιθέσεις εναντίον όσων η οργάνωση θεωρούσε εχθρούς». Στο επίμαχο πόρισμα, ο εισαγγελικός λειτουργός μίλησε για την ενός ανδρός αρχή, αλλά και για τις απόψεις της Χρυσής Αυγής. «Όσοι δεν ανήκουν στη λαϊκή κοινότητα της φυλής, είναι υπάνθρωποι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι ξένοι μετανάστες, οι Ρομά, όπως και όσοι διαφωνούν με τις ιδέες τους, ακόμη δε και άτομα με νοητικά ή κινητικά προβλήματα. Η βία είναι το μήνυμα και όχι το μέσον επίτευξης των όποιων επιδιώξεων τους. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οργάνωσης είναι η στρατιωτική δομή, η απόλυτη ιεραρχία, η τυφλή υπακοή στις εντολές των ιεραρχικά ανωτέρων, συνωμοτική και με προκαθορισμένους κανόνες δράση, η οποία εκδηλώνεται με αιφνιδιαστικές, βίαιες και μαζικές επιθέσεις από τα νεότερα ηλικιακά μέλη». Σε αυτό το πόρισμα διαβάσαμε για πρώτη φορά περί των ταγμάτων εφόδου, που αποτελούνται από άτομα με ιδιαίτερα σωματικά προσόντα. Μάθαμε για τους πυρηνάρχες, οι οποίοι αναφέρονται στον βουλευτή της περιοχής και αυτός με τη σειρά του στον αρχηγό. Σύμφωνα με τον κ. Βουρλιώτη η Χρυσή Αυγή δρούσε με αυτόν τον τρόπο από το 1987.
Οι προφυλακίσεις για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δεν άργησαν. Ηταν ξημερώματα Σαββάτου, λίγες ημέρες μετά από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όταν η αντιτρομοκρατική άρχισε να συλλαμβάνει βουλευτές της Χρυσής Αυγής και να τους οδηγεί ενώπιον του ανακριτή. Η πρώτη «φουρνιά» δεν προφυλακίστηκε. Ο Νϊκος Μιχαλολιάκος και Χρήστος Παππάς πήραν τον δρόμο για τη φυλακή, ενώ στη συνέχεια η δικογραφία, λόγω της σοβαρότητάς της, χρεώθηκε σε εφέτη ανακριτή. Εκεί, συνελέγη όλο το υλικό από τα κινητά και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των κατηγορουμένων, ελήφθησαν καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά και πρώην μελών της Χρυσής Αυγής που επωνύμως την κατήγγειλαν και θέλησαν να αυτο-καθαρθούν.
Το βούλευμα και η πρώτη διαφωνία
Μετά από ανάκριση 6 μηνών, ο εισαγγελέας Ντογιάκος στην πολυσέλιδη πρόταση του μίλησε για μία οργάνωση που φοράει τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, αλλά επί της ουσίας διαπράττει εγκληματικές ενέργειες. Με την άποψη του συμφώνησαν οι δύο από τους 3 δικαστές του συμβουλίου, με τον τρίτο να διαφωνεί για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, επικαλούμενος την συνθήκη του Παλέρμο και υποστηρίζοντας ότι για να στοιχειοθετηθεί αυτή τη κατηγορία πρέπει να προκύπτει οικονομικό όφελος, το οποίο όμως δεν προκύπτει σε αυτή την περίπτωση.
«Δεν είμαστε ναζιστές αλλά εθνικιστές» είπε απολογούμενος ο Νίκος Μιχαλολιάκος, αρνούμενος κάθε λέξη του παραπεμπτικού βουλεύματος. Μετά από 453 συνεδριάσεις, 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας και πολλές αποχωρήσεις πρωτοκλασσάτων στελεχών από την Χρυσή Αυγή, η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, έκανε την πρόταση της προς το δικαστήριο. Σύμφωνα με αυτήν, δεν υφίσταται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και πως οι ενέργειες που περιγράφονται στο βούλευμα είναι μεμονωμένα περιστατικά: δεν αποδείχθηκε είπε, κεντρικός σχεδιασμός των επιθέσεων, ενώ για την δολοφονία Φύσσα, ζήτησε μόνο την ενοχή του Γιώργου Ρουπακιά. «Δεν υπήρχε καμία εντολή για Φύσσα. Αν υπήρχε σχέδιο θα είχε λάβει και αυτός μήνυμα. Έδρασε μόνος του χωρίς να τον συνδράμει κανείς. Δεν ήταν συντεταγμένοι...»
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr