Δίκη Χρυσής Αυγής: Ξεκίνησε η συνεδρίαση με «απολογία» της εισαγγελέως
«Μένω πιστή στην πρόταση μου. Έπραξα κατά συνείδηση», υποστήριξε η Αδαμαντία Οικονόμου απευθυνόμενη στους...συνηγόρους υπεράσπισης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα η τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου «απολογήθηκε», προς τους...συνηγόρους υπεράσπισης.
Η εισαγγελική λειτουργός ένιωσε την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις στους συνηγόρους των κατηγορουμένων σχετικά με ότι δεν πρότεινε κανένα ελαφρυντικό, πλην μιας ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται από το ίδιο το άρθρο για το οποίο καταδικάστηκαν.
«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πιστή στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Οικονόμου.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αντιδράσεις των συνηγόρων, η εισαγγελέας της έδρας άλλαξε την πρόταση της, προτείνοντας την ελαφρυντική περίσταση του άρθρου 187 παρ 6, σε όλους του κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν κατηγορούνται για άλλο κακούργημα.
Η αναγνώριση ελαφρυντικών φέρνει μείωση ποινών
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το Open, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο ποινής και άρα μπορεί να απομακρύνει από το ενδεχόμενο της φυλάκισης. Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, θα πρέπει η απόφαση να εκτελεστεί και οι κατηγορούμενοι να είναι παρόντες και να συλληφθούν, ακόμη και αν λίγα λεπτά αργότερα το δικαστήριο αναστείλει την εκτέλεση της ποινής. Πολλοί είναι οι δικηγόροι που έχουν ζητήσει από τους κατηγορούμενους εντολείς τους να είναι παρόντες την Παρασκευή στο δικαστήριο.
Yπενθυμίζεται ότι για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει πέντε έως 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση προβλέπονται 5-10 χρόνια. Με την αναγνώριση των ελαφρυντικών το ύψος των ποινών μειώνεται στην πρώτη περίπτωση από 2 έως 8 έτη και στη δεύτερη από 1 έως 5 χρόνια. Κάτι τέτοιο θα παίξει στη συνέχεια και συγκεκριμένα και για το αίτημα των κατηγορουμένων επί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής. Αυτό αναμένεται να ζητηθεί γιατί κανένας εξ αυτών δεν θέλει να οδηγηθεί στις φυλακές.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr