Δίκη Χρυσής Αυγής: Πώς δόθηκε η «μάχη των ελαφρυντικών» - Τη Δευτέρα οι ποινές
Τη Δευτέρα αναμένεται τελικά η απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών στη δίκη της Χρυσής Αυγής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Ενδιαφέρον παρουσιάζoυν όσα συμβαίνουν εντός της αίθουσας του δικαστηρίου στη δίκης της Χρυσής Αυγής, όπου τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, αναμένεται να γίνουν γνωστές οι αποφάσεις για τα ελαφρυντικά των κατηγορουμένων, που ως γνωστόν κρίθηκαν ένοχοι στην ιστορική απόφασης της 7ης Οκτωβρίου. Η «μάχη των ελαφρυντικών» στη δίκη της Χρυσής Αυγής περιείχε τα πάντα. Νομικές ερμηνείες και επιχειρήματα, ηθικές αξιολογήσεις, βολές κατά προσώπων και κοινωνικών ομάδων, ειρωνικές εκφράσεις.
Εκατοντάδες ήταν τα επιχειρήματα που ανέπτυξαν οι συνήγοροι υπεράσπισης για να στοιχειοθετήσουν τα αιτήματα τους για ελαφρυντικά είτε για το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, είτε για αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, είτε της ειλικρινούς μεταμέλειας, είτε του «μη εύλογου χρόνου της δίκης» που αναφέρεται σε βλάβη εξαιτίας μεγάλης χρονικής διάρκειας της δίκης.
Επί έντεκα ώρες αμέσως μετά την απόφαση επί της ενοχής, οι συνήγοροι ανέπτυξαν τις θέσεις τους προβάλλοντας ό,τι έκριναν πως θα ευνοήσει τους εντολείς τους στην μείωση της ποινής. Η πρόταση της Εισαγγελέως επί των ελαφρυντικών, που ουσιαστικά απέκλεισε την διευθυντική ομάδα από κάθε εύνοια στον καταλογισμό της ποινής -πρότεινε ελαφρυντικό για όσους δεν αντιμετωπίζουν και επιμέρους κακούργημα - πυροδότησε στις δευτερολογίες έναν νέο πιο έντονο και μαχητικό γύρο αγορεύσεων συνολικής διάρκειας περίπου 12 ωρών .
Οι συνήγοροι, ανάλογα με το προσωπικό ύφος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ο καθένας, σκιαγράφησαν τους εντολείς τους στο δικαστήριο τονίζοντας τα στοιχεία της προσωπικότητας και της ζωής τους που έκριναν πως θα έχουν θετικό αποτέλεσμα.
Η υπεράσπιση με τις αγορεύσεις φαίνεται να κινήθηκε γενικά σε δύο άξονες. Ο πρώτος σχετίζεται με την εξατομικευμένη παράθεση στοιχείων για την επίτευξη της αναγνώρισης του σύννομου βίου και άλλων ελαφρυντικών. Ο δεύτερος διαμορφώθηκε είτε στη βάση των ήδη εκφρασμένων θέσεων κατηγορουμένων περί πολιτικής δίωξης είτε στη βάση την «περιρρέουσα» ατμόσφαιρα της δίκης πριν από την έκδοση της απόφασης επί της ενοχής. Τη Δευτέρα, όπως όλα δείχνουν παρόντες στο δικαστήριο θα είναι και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με πρώτο τον ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό, ο οποίος δήλωσε ότι θα είναι παρών, προκειμένου να μιλήσει για όλα.
Η διήμερη μάχη που έγινε για τα ελαφρυντικά καταδεικνύει πόσα σημαντικά είναι για την ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων αφού και την ποινή τους μπορεί να μειώσουν αλλά και να απομακρύνουν το ενδεχόμενο φυλάκισης. Κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων οι συνήγοροι των κατηγορουμένων υποστήριξαν ότι το δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση επί της ενοχής, υπό καθεστώς πολιορκίας και πως δεν κέρδισε η Δημοκρατία όπως όλοι λένε, αλλά αντίθετα έχασε η Δικαιοσύνη.
Ζητώ σύννομο βίο διότι…
Οι ισχυρισμοί συνηγόρων για τους λόγους που αιτήθηκαν -κυρίως το ελαφρυντικό του σύννομου βίου- έτυχαν εκτός δικαστηρίου πολλών σχολίων κυρίως με περιπαικτική διάθεση. Ωστόσο το ζήτημα δεν στερείται νομικού ενδιαφέροντος, ειδικά αν το δικαστήριο αναγνωρίσει σε κατηγορούμενους το συγκεκριμένο ελαφρυντικό. Ενώ ήδη εξελίσσεται η διαμόρφωση μίας πάγιας νομολογίας για την νομική οριοθέτηση του «σύννομου» έναντι του «έντιμου» βίου που ίσχυε με τον παλαιότερο Ποινικό Κώδικα. Είναι απολύτως βέβαιο πως θα τύχει μεγάλης προσοχής η οποιαδήποτε αιτιολόγηση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σε περίπτωση που αναγνωρίσει το συγκεκριμένο ελαφρυντικό.
Μπορεί να εκπλήσσουν, να προκαλούν μειδιάματα και να γίνονται hashtang σε κοινωνικά δίκτυα τα «ελαφρυντικά της Χρυσής Αυγής», όμως σε μία δικαστική απόφαση που υποχρεωτικά αιτιολογεί την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικού, όλα έχουν αξία και στον παρόντα αλλά στον μέλλοντα χρόνο καθώς κάθε δικαστική κρίση συντελεί στην διαμόρφωση δικαίου .
Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων παρείχε στο δικαστήριο όσα πιο πολλά κριτήρια μπορούσε θέτοντας υπόψη των δικαστών στοιχεία της προσωπικότητας των κατηγορουμένων με πληροφορίες και ηθικού περιεχομένου και κοινωνικής προσφοράς ( που τονίζονταν επί του προγενέστερου «πρότερου εντίμου» βίου) .
Σε αυτό το πλαίσιο ακούστηκαν οι πληροφορίες περί «εθελοντισμού», «αγάπης για τα ζώα», «γάμου και οικογένειας», «γάμου με την ίδια γυναίκα δύο φορές» ακόμη και «επικείμενου γάμου τον Δεκέμβριο διότι δεν περίμενε πως θα τύχει τέτοια σκληρής μεταχείρισης». Ακούστηκαν όμως και εκφράσεις όπως «ποιος έχει το σύννομο; ο Γεωργιανός;» που αφορά γνωστή υπόθεση δολοφονίας ή αναφορές σε «εγώ έχω κάνει ένα παιδί, δεν υιοθέτησα μαυράκι» και άλλες.
Αντίστοιχα προβλήθηκε ιδιαίτερα η βουλευτική ιδιότητα ως προς την «αποδοχή μέρους της κοινωνίας στο πρόσωπο του κατηγορουμένου», ως προς την προσφορά κατηγορουμένων βουλευτών σε κοινωνικό αλλά και «εθνικό επίπεδο».
Οι ακραίες τοποθετήσεις, οι βολές για την απόφαση και η αναγγελία των επόμενων κινήσεων
Οι αγορεύσεις κινήθηκαν όμως και σε έναν δεύτερο άξονα που περιείχε δεικτικές εκφράσεις, έντονη πολιτική κριτική, ειρωνικές εκφράσεις, ακόμη και έμμεσες αιτιάσεις για την κρίση του δικαστηρίου. Από πολλές τοποθετήσεις δεν έλειψαν οι προαναγγελίες προσφυγών, με ήρεμους αλλά και υψηλούς τόνους, εναντίον της απόφασης .
Κορυφαίο από αυτά τα θέματα που τέθηκαν στο δικαστήριο είναι «η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας» εξαιτίας των δηλώσεων πολιτικών προσώπων που προηγήθηκαν της απόφασης καθώς και της κινητοποίησης με το σύνθημα «δεν είναι αθώοι». Υπονοήθηκε επίσης εκ μέρους κατηγορούμενου, πως δεν είναι εκτός του σχεδιασμού της επόμενης ημέρας και μία προσφυγή για κακοδικία: «δεν θα πληρώσει το κράτος , θα πληρώσετε εσείς».
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο αυτών των τοποθετήσεων υπήρξαν στο δικαστήριο καταγγελίες και ευθείες βολές για την αντιμετώπιση των κατηγορουμένων από τα ΜΜΕ, για την Πολιτική Αγωγή «που δίνει έξω πρες κόφερανς» αλλά και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για την συγκέντρωση πολιτών έξω από το Εφετείο κατά την ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής.
Οι χιλιάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί χαρακτηρίστηκαν «όχλος», «ξυπόλυτοι», «παρακμιακοί και ύποπτοι», «αυτοί που θα έκαιγαν τα πάντα αν δεν τους άρεσε η απόφαση». Η δυναμική των κινητοποιήσεων αυτών και οι πολιτικές δηλώσεις, υπονοήθηκε με μικρή ή μεγαλύτερη έμφαση, πως επηρέασε την κρίση του δικαστηρίου. Ενδεικτικά ειπώθηκε πως το δικαστήριο «αποφάσισε υπό καθεστώς πολιορκίας».
Η απόφαση σε ό,τι αφορά τη διάσταση της δράσης της οργάνωσης ενάντια στη δημοκρατία αντιμετωπίστηκε και με ειρωνική διάθεση με φράσεις όπως «κινδυνεύει η Δημοκρατία από το καφάσι του Μπαρμπαρούση» και άλλες.
Μπρα ντε φερ προέδρου και εισαγγελέα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, το κλίμα ανάμεσα στην πρόεδρο του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη και την εισαγγελέα, Αδαμαντία Οικονόμου, είναι περίεργο. Η συγκεκριμένη αίσθηση που έχει δημιουργηθεί είναι κοινή από όλο το ακροατήριο, και από τις δύο πλευρές μάλιστα, τους συνηγόρους υπεράσπισης αλλά και της πολιτικής αγωγής. Όλα ξεκίνησαν μετά την απόφαση να κηρυχθούν ένοχοι οι 50 κατηγορούμενοι.
Μάλιστα το περίεργο αυτό κλίμα μεταξύ των δύο γυναικών αποτυπώνεται και στις αποφάσεις που κρίνουν τον ρυθμό με τον οποίο προχωράει η δίκη. Αν και σήμερα (9/10) αναμένονταν η απόφαση επί των ελαφρυντικών, τελικά όταν ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις η κυρία Λεπενιώτη ζήτησε να αποσυρθεί το δικαστήριο για διάσκεψη, όμως η Εισαγγελέας ζήτησε διακοπή λόγω κόπωσης. Παράλληλα με αφορμή την σημερινή τοποθέτηση, η εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής παραμένει σταθερά στο επίκεντρο εδώ και μήνες, από όταν τον περασμένο Δεκέμβριο πρότεινε την αθώωση των κατηγορουμένων για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.
Οι εναλλαγές στις αποφάσεις της έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Την Παρασκευή μάλιστα η Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε τον λόγο, προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά με την αντίδραση των συνηγόρων των κατηγορουμένων για την πρόταση της επί των ελαφρυντικών. Η εισαγγελική λειτουργός ένιωσε την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις στους συνηγόρους των κατηγορουμένων σχετικά με ότι δεν πρότεινε κανένα ελαφρυντικό, πλην μιας ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται από το ίδιο το άρθρο για το οποίο καταδικάστηκαν.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr