ΕΛ.ΑΣ.: Προσοχή σε απίθανη απάτη - Πήραν 18.530 ευρώ με μήνυμα – Ποιο sms να προσέχετε
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εφιστά την προσοχή των πολιτών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Χάκερς κατάφεραν να αποσπάσουν από πολίτη 18.530 ευρώ με ένα sms. Το περιστατικό αποκαλύπτεται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που εφιστά την προσοχή των πολιτών. Οι χάκερς έστειλαν sms στο κινητό τηλέφωνο πολίτη από την Πιερία, με το οποίο τον «ενημέρωναν» ότι δήθεν έχει απενεργοποιηθεί η χρεωστική τραπεζική του κάρτα. Στο ίδιο μήνυμα υπήρχε link για τη δήθεν εκ νέου ενεργοποίηση της κάρτας.
Με τον τρόπο αυτό οι δράστες κατάφεραν να υφαρπάξουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό χρήστη (password) του τραπεζικού λογαριασμού (e-banking) του πολίτη και να αφαιρέσουν τα χρήματα.
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας ενημερώνει τους πολίτες για την περίπτωση εξαπάτησης, καθώς και για την μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε, με στόχο την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών. Αναλυτικότερα, όπως περιγράφεται από την ΕΛ.ΑΣ., όλα ξεκίνησαν όταν το θύμα έλαβε μήνυμα (sms) στο κινητό του τηλέφωνο, που εμφανιζόταν ως αποστολέας τράπεζα και τον ενημέρωνε δήθεν ότι η χρεωστική του κάρτα έχει απενεργοποιηθεί και θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί εκ νέου.
Για την ενεργοποίηση έπρεπε να χρησιμοποιήσει υπερσύνδεσμο (link) που εμφανιζόταν στο μήνυμα και τον οδηγούσε σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε την ιστοσελίδα της τράπεζας, ζητώντας να εισάγει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό χρήστη (password) του τραπεζικού του λογαριασμού (e - banking).
Έτσι κατάφεραν να υφαρπάξουν τα παραπάνω στοιχεία και να έχουν πλήρη πρόσβαση στον τραπεζικό του λογαριασμό, όπου μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα πραγματοποίησαν 4 εμβάσματα σε τραπεζικό λογαριασμό, συνολικού χρηματικού ποσού 18.530 ευρώ.
Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, η ΕΛ.ΑΣ. προτρέπει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση που λάβουν παρόμοια ειδοποίηση είτε μέσω μηνύματος (sms) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), να διαγράφουν το μήνυμα και σε καμία περίπτωση να μην «πατάνε» πάνω στον υπερσύνδεσμο (link).
«Επισημαίνεται ότι οι τράπεζες ποτέ δεν στέλνουν μηνύματα (sms) στο κινητό τηλέφωνο ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (emails) των πελατών τους, ζητώντας να εισάγουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό χρήστη (password) του τραπεζικού τους λογαριασμού. Ενημερώστε φίλους και συγγενείς ώστε να μην πέσουν θύματα των απατεώνων», αναφέρεται από την Αστυνομία.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr