Κορονοϊός - Δερμιτζάκης: Φοβάμαι μην γίνουμε Ιταλία με 6.000 κρούσματα την ημέρα
Δραματική προειδοποίηση από τον Μανώλη Δερμιτζάκη για μέχρι και 6.000 κρούσματα από κορονοϊό την ημέρα στην Ελλάδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Φόβους ότι η Ελλάδα μπορεί να ζήσει σκηνές Ιταλίας εάν τα κρούσματα από τον κορονοϊό βγουν εκτός ελέγχου στη χώρα μας εξέφρασε ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. «Βεβαίως φοβάμαι ότι μπορούμε να δούμε 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα, άσχετα με τα τεστ, και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου. Φοβάμαι ότι μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να ακολουθούν όλοι την πιστή εφαρμογή των μέτρων κατά του κορονοϊού.
«Τα νούμερα που βλέπουμε είναι πριν από τα τελευταία μέτρα. Χρειάζεται μείωση με τα μέτρα, η σταθεροποίηση δε φτάνει» ξεκαθάρισε ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης μετά την τελευταία έξαρση στα κρούσματα. «’’Εκτός έλεγχου’’ σημαίνει αυτό που βλέπαμε στην Ιταλία το Μάρτιο… Μπορεί να τα ξαναδούμε αυτά και στην Ιταλία, μπορούμε να τα δούμε και στην Ελλάδα. Φοβάμαι να μην υπάρχει χωρητικότητα για ΜΕΘ στους ασθενείς COVID… H Ελλάδα απόλυτα βρίσκεται στην πορεία των χωρών που βρίσκονταν άλλες χώρες πριν 2 με 3 εβδομάδες και αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα» εξήγησε ο κ. Δερμιτζάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Κορονοϊός: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα
«Είμαστε δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη, δεν είναι ότι γίνεται εδώ κάτι καλύτερα από άλλες χώρες, ίσως λόγω καιρού, ίσως και λόγω ιδιοσυγκρασίας των πολιτών έχει καθυστερήσει να ‘’φύγει’’ ο ιός» ανάμεσα στα άλλα.
«Έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα από 600 κάτι σε 1259 χθες. Μπορεί να φτάσουμε σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είμαστε δυο βήματα μπροστά. Έχουμε ξεχάσει πόσοι μπορούν να καταλήξουν ή όχι αλλά μόνο αν το Σύστημα Υγείας θα αντέξει, πιέζονται και συστήματα με πολύ μεγάλη χωρητικότητα» υπογράμμισε ο κ. Δερμιτζάκης.
«Εδώ που είμαστε τώρα αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι είναι να κτίσουμε τη συνείδηση που είπε ο κ. Τσιόδρας… Η διαφορά των τελειών μέτρων με τα σημερινά είναι πολύ μικρή. Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη δική τους προσωπική συμμετοχή. Ο ένας δρόμος είναι να βρεθεί μοντέλο πολυπαραγοντικό, είναι πολύ δύσκολο, και με μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα μέτρα όπως πχ την αφομοίωση του μέτρου της μάσκας στους πολίτες. Ο δεύτερος είναι το λοκντάουν. Εάν οι πολίτες δεν μπουν στη διαδικασία να τηρήσουν τα μέτρα με σοβαρή συμμετοχή» είπε ο κ. Δερμιτζάκης.
Ραγδαία η αύξηση στα κρούσματα
Τρομάζει πλέον η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα, αφού το προηγούμενο 24ωρο η χώρα μας κατέγραψε 1.259 νέα περιστατικά μόλυνσης, αριθμός που συνιστά το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ μέχρι σήμερα και οδηγεί τους ειδικούς σε συσκέψεις για λήψη νέων μέτρων. Ο κορονοϊός παρελαύνει στον τόπο που τέτοιες μέρες κυμάτιζαν σημαίες, κυριαρχούσαν στρατιωτική και μαθητική παρέλαση και το χαμόγελο περίσσευε. Ας δούμε, όμως, αναλυτικά σε τι επίπεδο συναγερμού βρίσκονται οι περιοχές της χώρας μας.
Από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στις 06:00 το πρωί, τα Ιωάννινα και οι Σέρρες ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού και πηγαίνουν από το 3 στο 4, δηλαδή από το «πορτοκαλί» στο «κόκκινο», που σημαίνει lockdown. Την ίδια στιγμή, λόγω της αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου ανεβαίνουν επίπεδο η Νάξος και η Ροδόπη που θα βρίσκονται πια στο «πορτοκαλί» του επιπέδου 3, από το «κίτρινο» του επιπέδου 2. Η Δράμα, επίσης, ανεβαίνει στο «κίτρινο» επίπεδο 2, από το «πράσινο» επίπεδο που βρίσκεται σήμερα. Η Αμοργός λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων, κατεβαίνει στο «πράσινο» επίπεδο, από το επίπεδο 2 που βρίσκεται σήμερα.
Πώς καθορίζεται το επίπεδο κινδύνου
Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης της κάθε περιοχής, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης, αλλά και της συσχέτισης των κρουσμάτων και των επαφών τους. Τα κριτήρια αναλύονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση, προκειμένου να καθοριστεί το επίπεδο συναγερμού κάθε περιοχής. Τα τέσσερα επίπεδα με τα οποία διαχωρίζονται οι περιοχές βάσει της επιδημιολογικής τους εικόνας είναι τέσσερα. Το επίπεδο 1, επίπεδο 2, επίπεδο 3 και το επίπεδο 4.
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr