Κορονοϊός: «Σήμα κινδύνου» μετά το lockdown στην εστίαση - Τα μέτρα στήριξης
Η ανακοίνωση των μέτρων δεν φαίνεται να καθησυχάζει τους επιχειρηματίες της εστίασης, οι οποίοι προεξοφλούν τσουνάμι λουκέτων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Οι πρωινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το lockdown βρήκε πολλούς ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στους χώρους εργασίας τους. Ένας εξ αυτών ο Χρήστος Καπετανάκης μίλησε στο Open TV και είπε πως «μπαίνουμε σε μία δύσκολη κατάσταση καθώς συνολικά η επιχείρησή μου έχει χάσει το 30% της λειτουργίας της. Βέβαια έχουμε χάσει τρομακτικά έσοδα και από το πρώτο lockdown».
«Τα μέτρα νομίζω είναι ανεπαρκή και απλά μεταθέτουν τους φόρους και τις υποχρεώσεις για τον Απρίλιο χωρίς όμως να λένε πως θα έχουμε τα προς το ζην», λέει στο Open TV ο Μιχάλης Κολλιός, ιδιοκτήτης εστιατορίου. Το νέο lockdown που θα ξεκινήσει από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου οδηγεί τους απασχολούμενους στην εστίαση, σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι χιλιάδες σερβιτόροι, μάγειρες και άλλοι εργαζόμενοι θα επιβιώσουν για έναν μήνα με το ποσό των 534 ευρώ και θα ελπίζουν ότι από τον Δεκέμβριο δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.
«Καλά τα 534 ευρώ αλλά για να πληρώσουμε μόνο τους λογαριασμούς», επισημαίνει στο Ανοιχτό Κανάλι, ο σερβιτόρος Χρήστος Συκελούδης. «Η Θεσσαλονίκη μετράει πάνω από 5.000 επιχειρήσεις εστίασης. Σε αυτές δουλεύουν πάνω από 100.000 - 150.000 κόσμος και άρα αντιλαμβάνεστε ότι οι μισοί εξ αυτών θα μείνουν χωρίς δουλειά», υποστηρίζει ο Νίκος Νυφούδης, εκπρόσωπος επιχειρήσεων εστίασης στη Θεσσαλονίκη.
Βάσει των ανακοινώσεων του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, όσοι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες πλήττονται από τα νέα μέτρα θα έχουν κάποιες από τις παρακάτω δυνατότητες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο της κυβέρνησης:
- Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού. Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων. Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.
- Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.
- Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.
- Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης
- Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.
- Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.
- Επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία ανά την επικράτεια σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας. Επεκτείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην εργασία τους, με αντίστοιχη προσαρμογή του ωραρίου τους για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου.
- Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια. Για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο επίπεδο «Επιτήρησης», ισχύει η προαιρετική μείωση ενοικίου, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας τους με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
- Χορηγείται Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου. Επιπλέον, θα χορηγηθεί 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου. Και στις 2 καινούργιες Επιστρεπτέες Προκαταβολές, το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.
Την ίδια ώρα οι εστιάτορες έχουν θέσει στα υπόψιν της κυβέρνησης μία σειρά από μέτρα που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις όπως είναι:
- Το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας προκαταβολής
- 100% επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών
- Μείωση ενοικίων έως τον Μάρτιο
- Εξάμηνη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη
«Η επιστρεπτέα προκαταβολή που έχει δοθεί στα καταστήματα της εστίασης θα πρέπει να γίνει μη επιστρεπτέα και άμεσα η Περιφέρεια Αττικής θα πρέπει να φτιάξει ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι αποκλειστικά για τον κλάδο της εστίασης», υπογραμμίζει στο Ανοιχτό Κανάλι, ο πρόεδρος των εστιατόρων Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης. «Θα πρέπει να υπάρξει ένα γενναίο κούρεμα και όχι απλό πάγωμα των υποχρεώσεων τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία», επισημαίνει στο Open TV ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ. Τόσο τα εστιατόρια όσο και οι καφετέριες στις περιοχές όπου έχει επιβληθεί lockdown θα μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες του μόνο μέσω παραλαβής από το κατάστημα ή μέσω παράδοσης στο σπίτι.
Εστιατόρια και μπαρ η κύρια εστία μετάδοσης
Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης οδηγήθηκε στις πρωινές του εξαγγελίες αφού πρώτα άκουσε τόσο όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τον κορονοϊό όσο και τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Ο πρωθυπουργός πήρε την πολιτική απόφαση να κλείσει την εστίαση και τα πανεπιστήμια καθώς πιστεύει ότι τα προαναφερόμενα είναι οι δύο βασικές εστίες διασποράς του κορονοϊού. Αυτό το μείγμα μέτρων θα έχει διάρκεια ενός μήνα. Έτσι λοιπόν πιστεύεται εάν περιοριστεί η πανδημία τότε τα Χριστούγεννα θα ανοίξει ξανά η εστίαση. Ωστόσο εάν τα μέτρα δεν πάνε καλά τότε η κυβέρνηση αναγκαστικά θα επιβάλει νέο lockdown.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr