Κορονοϊός: Ένας άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί κάθε 30 δευτερόλεπτα
Κι όμως, στη Γαλλία ένας Παριζιάνος μολύνεται κάθε 30 δευτερόλεπτα ενώ κάθε 15 λεπτά εισάγεται σε νοσοκομείο ως αποτέλεσμα της νόσου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Ο κορονοϊός δείχνει τα «δόντια» του σε ολόκληρη την Ευρώπη και ειδικότερα στις χώρες της κεντρικής Γηραιάς Ηπείρου όπως για παράδειγμα στη Γαλλία όπου ένας Παριζιάνος μολύνεται κάθε 30 δευτερόλεπτα ενώ κάθε 15 λεπτά ένας Παριζιάνος εισάγεται σε νοσοκομείο ως αποτέλεσμα της νόσου. Σε αυτή τη διαπίστωση προχώρησε ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν. Οι χώρες της Ευρώπης προχωρούν η μία μετά την άλλη σε lockdown και η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο και γι' αυτό λαμβάνονται δραστικά μέτρα που σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν και σε εκρηκτικές καταστάσεις, με τους πολίτες των χωρών αυτών να αντιδρούν στα «λουκέτα».
Ο Βεράν έκανε τα σχόλια αυτά στον ραδιοσταθμό RTL Radio απαντώντας σε αιτήματα της δημάρχου του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, να ανοίξουν μικρά βιβλιοπωλεία και άλλα μικρότερα καταστήματα σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν η εμπορική και η κοινωνική δραστηριότητα παρά το νέο lockdown στη Γαλλία. Ο Βεράν δήλωσε πως οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα ήταν υπερβολικά επικίνδυνη δεδομένου του υψηλού ρυθμού των μολύνσεων στη γαλλική πρωτεύουσα. Η δήμαρχος «δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι κάθε 15 λεπτά στα νοσοκομεία του Παρισιού υπάρχει ένας ασθενής που εισάγεται με Covid. Δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι κάθε 30 δευτερόλεπτα ένας Παριζιάνος μολύνεται», δήλωσε ο Βεράν. «Θέλουμε να σώσουμε τους Παριζιάνους και το γαλλικό λαό και θα το πράξουμε με αποφασιστικότητα και συνέπεια», πρόσθεσε. Η Γαλλία κατέγραψε χθες αριθμό ρεκόρ 52.518 νέων κρουσμάτων Covid-19 ενώ ο απολογισμός των θανάτων από Covid-19 αυξήθηκε κατά 416 στους 37.435.
Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Ακόμα και 2.000 κρούσματα σήμερα
Τρομάζουν οι προβλέψεις του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα αναφορικά με τα σημερινά κρούσματα καθώς δεν απέκλεισε να ξεπερνούν τα 2.000. Βάσει των εκτιμήσεων των ειδικών η Ελλάδα βρίσκεται δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων. «Σήμερα είναι πιθανόν να ακούσουμε πάλι για 2.000 κρούσματα, μετά τον μειωμένο χθεσινό αριθμό, όπως συμβαίνει τις Δευτέρες» είπε και τόνισε ότι «κύριος λόγος για τη διασπορά του κορονοϊού είναι οι μετακινήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ.
Να δούμε τις επόμενες ημέρες αν θα καταφέρουμε έστω σταθεροποίηση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, ανέφερε ακόμη και επέμεινε να υπενθυμίζει ότι αν οι υπερμεταδότες είναι το 10% η διασπορά που προκαλούν φτάνει στο 80%. Ανεξάρτητα του τεστ κάποιος που ιχνηλατήθηκε ως στενή επαφή πρέπει να τηρήσει υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών, επεσήμανε για μία ακόμη φορά.
Στη Β. Ελλάδα γίνεται αξιολόγηση και εξετάζονται σε κάποιες περιοχές και οι μαθητές ανέφερε, εξηγώντας ότι, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, γίνεται εκτίμηση ρίσκου, δηλαδή αν πρόκειται για συρροή ή όχι. «Πρώτη μας προτεραιότητα για να προφυλάξουμε το σύστημα υγείας, είναι οι ευπαθείς ομάδες» σημείωσε ο κ. Αρκουμανέας. «Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για όλη τη χώρα, η Β. Ελλάδα έχει πιο πολλές περιοχές που μπήκαν στο κόκκινο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Εχουμε πίεση στο σύστημα υγείας και ελπίζουμε –όπως έχουμε δει και σε άλλες περιοχές- η εφαρμογή των μέτρων να φέρουν αποτελέσματα», τόνισε ακόμη.
Πέντε νέοι θάνατοι στη χώρα μας
Πέντε νέοι θάνατοι από κορονοϊό καταγράφηκαν σήμερα στη χώρα μας, ενώ άλλη μία γυναίκα δηλώθηκε ότι έχασε χθες το απόγευμα τη ζωή της στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, κατέληξαν μια 79χρονη και μια 82χρονη που νοσηλεύονταν στο Παπανικολάου, ένας 73χρονος που νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο και μία 92χρονη που νοσηλευόταν στην Αλεξανδρούπολη από τις 24 Οκτωβρίου. Όλοι τους έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα. Επίσης, πριν λίγο έγινε γνωστό ότι χθες, στις 15:30 κατέληξε γυναίκα 73 ετών με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από κορονοϊό στη χώρα μας ανέρχεται στους 647.
Ανησυχητική αύξηση λυμάτων στην Αττική
Στο μεταξύ στην αποκάλυψη ότι το ιικό φορτίο στην Αττική αυξάνεται τις τελευταίες μέρες προχώρησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης. «Την Κυριακή είδαμε πάλι μία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα κρούσματα είναι της τάξης των 50 με 60 χιλιάδων», είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας μιλώντας στο Θέμα FM 104,6. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη με αυτά τα δεδομένα «ναι μεν μία καραντίνα τύπου Μαρτίου δεν θα ξαναγίνει, διότι δεν τη θέλει κανείς, αλλά η Αττική βαδίζει στο καθεστώς που ισχύει στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα». Επίσης πρόσθεσε ότι «τα λύματα βλέπουν προς τα πού θα πάνε τα πράγματα μερικές μέρες πριν από τα τεστ του ΕΟΔΥ» και διευκρίνισε ότι «είδαμε για παράδειγμα μία απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στις 20 Οκτωβρίου, κάτι που αποτυπώθηκε στα κρούσματα του ΕΟΔΥ λίγες μέρες μετά».
Σύμφωνα με τα στοιχεία «την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μία σταθερότητα στο ιικό φορτίο, κάτι που αντιστοιχούσε σε 30 με 40 χιλιάδες κρούσματα». «Παίρνουμε κάθε πρωί τα δείγματα της προηγούμενης ημέρας και τα στέλνουμε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων και στην επιτροπή Δημόσιας Υγείας», είπε ακόμη. «Εάν εφαρμοστούν τα μέτρα, θα ανακοπεί η διάδοση. Αλλά επειδή η δραστηριότητα συνεχίζεται και σίγουρα δεν θα δούμε αυτό που είχαμε τον Μάιο, που εξαφανίστηκε ο ιός», κατέληξε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας.
Εκρηξη κρουσμάτων στα παιδιά
Παράλληλα κατακόρυφη αύξηση του κορονοϊού σε παιδιά διαπιστώνουν το τελευταίο διάστημα οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, όπως τονίζουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μία εβδομάδα κατεγράφησαν επισήμως 709 κρούσματα σε παιδιά που αποτελεί περίπου το ¼ από την αρχή της πανδημίας. Συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες στους ειδικούς του υπουργείου Υγείας σήμανε συναγερμός, αφού διαπίστωσαν ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση νέων μολύνσεων σε παιδιά μέχρι 17 ετών. Και μπορεί τα περισσότερα να είναι ασυμπτωματικά, όμως η εικόνα αυτή δείχνει ότι η επιδημία στη χώρα μας είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη. Στους λοιμωξιολόγους επικρατεί έντονη ανησυχία γι αυτό λαμβάνονται με ρυθμούς εξπρές νέα μέτρα.
Ειδική συνεδρίαση για τα παιδιά και καραντίνα
Γι αυτό και όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές του ethnos.gr, στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής θα συζητηθούν οι νέες οδηγίες που θα πρέπει να δοθούν στα σχολεία στην περίπτωση που εντοπισθεί κρούσμα σε μαθητή. Βασικός προβληματισμός είναι εάν θα πρέπει τελικά να κλείνει όλο το σχολείο ή μόνο το τμήμα τελικά εάν εντοπίζεται κρούσμα, σε αυτό το νέο πιο επιθετικό κύμα της επιδημίας. Βασικός στόχος όμως της συνεδρίασης των ειδικών θα είναι – όπως μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr- να προσδιορισθεί εκ νέου πόσες ημέρες θα πρέπει να μένει καραντίνα ένα παιδί εάν έχει προσβληθεί από κορονοϊο έστω κι αν δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Άλλωστε είναι γνωστό πως και ασυμπτωματικοί ασθενείς μεταδίδουν εξίσου συχνά τον ιό και ιδιαίτερα τα παιδιά.
Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί
Ταυτόχρονα στο τραπέζι των ειδικών θα βρεθεί και το θέμα των βρεφονηπιακών σταθμών και αν αυτοί θα πρέπει να κλείσουν το επόμενο διάστημα στις κόκκινες ζώνες, κυρίως επειδή πρόκειται για παιδιά σε ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία, αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr. Πάντως ο βασικός προβληματισμός των ειδικών είναι εάν κοινωνικά ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερες δυσκολίες στις οικογένειες με μικρά παιδιά ειδικά όταν και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι.
Στα 709 κρούσματα σε μία εβδομάδα
Όμως η ανησυχία και οι φόβοι των ειδικών σχετίζονται με τους αριθμούς που δείχνουν ανεξέλεγκτη διασπορά του κορονοϊού σε μικρές ηλικίες. Συγκριμένα μέσα σε 7 ημέρες από τις 27 Οκτωβρίου έως και τις 2 Νοεμβρίου εντοπίσθηκαν και κατεγράφησαν επισήμως από τον ΕΟΔΥ 709 κρούσματα σε παιδιά. Αριθμός εξαιρετικά υψηλός εάν σκεφτεί κανείς ότι από την πρώτη ημέρα της πανδημίας (24 Φεβρουαρίου) έχουν καταγραφεί σε παιδιά μέχρι 17 ετών συνολικά 3.088 κρούσματα, ενώ τα 709 ήταν μέσα στην τελευταία εβδομάδα.
Να σημειωθεί ότι συνολικά στη χώρα μας από τη αρχή της επιδημίας έχουν καταγραφεί σε όλη τη χώρα 42.080 κρούσματα σε όλες τις ηλικίες, ενώ στα παιδιά αντιστοιχεί το 7,8%. Συγκεκριμένα από 2.379 συνολικά κρούσματα σε παιδιά από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, έφθασαν μέσα σε επτά ημέρες τα 3.088.
Ειδικότερα:
2 Νοεμβρίου - 3.088 (7.8%) παιδιά έως 17 ετών
1 Νοεμβρίου - 2.997 (7.8%) παιδιά έως 17 ετών
31 Οκτωβρίου - 2.855 (7.8%) παιδιά έως 17 ετών
30 Οκτωβρίου - 2.710 (7.7%) παιδιά έως 17 ετών
29 Οκτωβρίου - 2.585 (7.7%) παιδιά έως 17 ετών
28 Οκτωβρίου - 2.489 (7.7%) παιδιά έως 17 ετών
27 Οκτωβρίου - 2.379 (7.7%) παιδιά έως 17 ετών
Ιωάννινα: Και οι 56 ηλικιωμένοι στο γηροκομείο είναι θετικοί στον κορονοϊό
Την ίδια ώρα δύσκολες στιγμές για το γηροκομείο στα Ιωάννινα όπου έχουν διαγνωστεί και οι 56 ηλικιωμένοι θετικοί στον κορονοϊό Είμαστε σε απόγνωση. Έχουμε πλήρη αδυναμία προστασίας των ηλικιωμένων. Είναι βαριά περιστατικά, άνθρωποι που υποστηρίζονται με οξυγόνο. Επικοινωνήσαμε με την Πολιτική Προστασία και μας είπαν ότι θα μεταφερθούν αλλού οι ηλικιωμένοι. Δεν γνωρίζουμε, όμως, ακόμη πού» είπε στο ethnos.gr ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου Χρήστος Ζαμπίρας, ο οποίος επιβεβαίωσε λίγο αργότερα στο ethnos.gr ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι διακομιδές των τροφίμων.
Για την υπόθεση υπάρχει έρευνα από τον εισαγγελέα κατόπιν αιτήματος από το διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Από το σύνολο των ηλικιωμένων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία 21. Άλλοι 35 παραμένουν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Φροντίδας.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr