Σε ποιες έξι πόλεις θα λειτουργήσει το νέο Διεθνές Πανεπιστήµιο της Ελλάδος
Ο υπουργός Παιδείας τόνισε πως «θα είναι σε πρώτη φάση τουλάχιστον οκτώ καινούργια τµήµατα, µε προοπτική για αρκετά περισσότερα»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Τον Φεβρουάριο ψηφίζεται ο νόµος για το νέο ∆ιεθνές Πανεπιστήµιο Ελλάδος που θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και τµήµατα σε έξι πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.
Αυτό επεσήµαναν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε σύσκεψη που είχαν στη Θεσσαλονίκη µε τους πρυτάνεις των ιδρυµάτων που θα απαρτίζουν το νέο πανεπιστηµιακό ίδρυµα. «Έως τα µέσα Ιανουαρίου θα έχουµε βγάλει σε διαβούλευση το νοµοσχέδιο, το οποίο στη συνέχεια θα ακολουθήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και θα ψηφιστεί στα τέλη Φεβρουαρίου» είπε ο κ. Γαβρόγλου. Σε ό,τι αφορά τον χρόνο έναρξης της λειτουργίας των νέων τµηµάτων του πανεπιστηµίου ανέφερε πως «υπάρχει ένα οµόφωνο πόρισµα, το οποίο προσδιορίζει και τους χρόνους έναρξης των νέων τµηµάτων, ένα µεγάλο ποσοστό θα είναι στο µηχανογραφικό του 2019 και τα υπόλοιπα θα είναι το 2020 και το 2021».
Ο υπουργός Παιδείας τόνισε πως «θα είναι σε πρώτη φάση τουλάχιστον οκτώ καινούργια τµήµατα, µε προοπτική για αρκετά περισσότερα. Εµάς µας ενδιαφέρει όχι µόνο η ίδρυση των νέων τµηµάτων αλλά και η στελέχωσή τους. Άρα δεν θα υπάρχει στο µηχανογραφικό πια κανένα τµήµα που δεν θα είναι στελεχωµένο µε τον µίνιµουµ αριθµό που χρειάζεται για να είναι αυτόνοµο ένα τµήµα».
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, το νέο ∆ιεθνές Πανεπιστήµιο θα πλαισιωθεί από ερευνητικά ινστιτούτα βασικής έρευνας στις επιστήµες, όπου θα δοκιµάζονται στην πράξη καινοτόµες παραγωγικές τεχνικές αλλά και διδακτικές µέθοδοι, από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας και Ανάπτυξης για την εφαρµογή νέων παιδαγωγικών µεθόδων στα γνωστικά πεδία σπουδών του πανεπιστηµίου, αλλά και γενικότερα για την έρευνα καινοτόµων µεθόδων ηλεκτρονικής µάθησης, και από το Κέντρο Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης για τα διετή προγράµµατα σπουδών.
Το πανεπιστήµιο θα έχει 31 τµήµατα και 7 σχολές, µε περίπου 500 µέλη ∆ΕΠ. Για τους Έλληνες η φοίτηση θα είναι δωρεάν, ενώ ξένοι φοιτητές θα µπορούν να εγγράφονται στα αγγλόφωνα τµήµατα που θα λειτουργούν. Οι επτά σχολές που θα περιλαµβάνει το νέο πανεπιστήµιο θα είναι οι εξής:
- Μηχανικών, µε έδρα τις Σέρρες και λειτουργία σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη.
- Οικονοµικών, η οποία θα λειτουργήσει σε τρεις πόλεις, και συγκεκριµένα σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Καβάλα.
- Ανθρωπιστικών Σπουδών, η οποία θα λειτουργήσει µόνο στη Θεσσαλονίκη.
- Επιστηµών Υγείας, που επίσης θα λειτουργήσει µόνο στη Θεσσαλονίκη.
- Γεωπονίας, µε έδρα τη ∆ράµα και λειτουργία σε ∆ράµα και Θεσσαλονίκη.
- Σχεδιασµού, η οποία θα λειτουργήσει σε Σέρρες και Κιλκίς.
- Φυσικοµαθηµατική, η οποία θα λειτουργήσει στην Καβάλα
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr