Η ιστορία του ύποπτου τζιχαντιστή που συνελήφθη στην Τρίπολη
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι σε θέση, με βάση τα λιγοστά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, να γνωρίζουν το κατά πόσο ο 27χρονος είναι τζιχαντιστής ή διωκόμενος από το καθεστώς της πατρίδας του🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Σε μία λέμβο μαζί με άλλους μετανάστες είχε επιβιβαστεί το 2017 ο 27χρονος από το Τατζικιστάν που συνελήφθη στην Πελοπόννησο, προκειμένου να φτάσει από τα τουρκικά παράλια στη Λέσβο μαζί με τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά τους.
Οι αστυνομικοί κατέγραψαν τότε τα έξι μέλη της οικογένειας, τα οποία πήραν στη συνέχεια το δρόμο για τον καταυλισμό της Μόριας. Εκεί ο 27χρονος έκανε αίτημα για να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Στη συνέχεια, και αφού πέρασε αρκετός καιρός, Μη Κυβερνητική Οργάνωση διέθεσε σπίτι στην οικογένεια, καθώς ο 27χρονος θεωρήθηκε πολιτικός πρόσφυγας και έλαβε πολιτικό άσυλο. Στις αναφορές του στην Υπηρεσία Ασύλου φέρεται να υποστήριξε ότι διώκεται στην πατρίδα του από το καθεστώς που κυβερνά τη χώρα. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι η σύζυγός του είναι η αδερφή του ηγέτη της αντιπολίτευσης στο Τατζικιστάν.
Κάπως έτσι, η οικογένεια εγκαταστάθηκε τελικά σε σπίτι στην Τρίπολη. Στο μεταξύ, σε βάρος του 27χρονου εκδόθηκε «ερυθρά αγγελία», βάσει της οποίας είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους. Σε έλεγχο που του έκαναν την περασμένη Τετάρτη αστυνομικοί στην Τρίπολη διαπίστωσαν ότι σε βάρος του εκκρεμεί ερυθρά αγγελία, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός. Ο 27χρονος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Ναυπλίου.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι σε θέση, με βάση τα λιγοστά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, να γνωρίζουν το κατά πόσο ο 27χρονος είναι τζιχαντιστής ή διωκόμενος από το καθεστώς της πατρίδας του.
Το καθεστώς στο Τατζικιστάν
Ο ισχυρός άντρας του Τατζικιστάν είναι ο πρόεδρος Εμομάλι Ραχμόν, ο οποίος στις τελευταίες εκλογές επανεξελέγη με ποσοστό άνω του 90% των ψήφων, χωρίς να συμμετέχουν ουσιαστικά στην εκλογική διαδικασία υποψήφιοι της αντιπολίτευσης.
Έτσι, ο Εμομάλι Ραχμόν εξασφάλισε μία νέα επταετία ως πρόεδρος της χώρας. Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά θητεία του, καθώς βρίσκεται στο τιμόνι του Τατζικιστάν ως πρόεδρος από το 1994. Ένας 30χρονος δικηγόρος που είχε προσπαθήσει να είναι υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 200.000 υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητάς του. Ο Ραχμόν είναι ο μακροβιότερος ηγέτης πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, ενώ επαναλαμβανόμενες είναι επί σχεδόν τρεις δεκαετίες οι καταγγελίες για ανελεύθερες εκλογές αλλά και οι αναφορές του ΟΑΣΕ που κάνουν λόγο για εκλογικές διαδικασίες που δεν είναι ελεύθερες.
Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης- Ανδρουλάκης στο σημερινό τετ α τετ: Σε ποια θέματα ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση
«Προωθούν φαραωνικές ΔΕΥΑ»: Αντιδρά η ΚΕΔΕ στο νομοσχέδιο για τις Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Τι περιλαμβάνει
Τα ιδιωτικά σχολεία εξαγοράζονται το ένα μετά το άλλο από ξένα funds - «Η κυβερνητική πολιτική μας εξαναγκάζει να πουλήσουμε»
Νότια Κορέα: Η αντιπολίτευση προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά του προέδρου για «ανταρσία» - Γενική απεργία «επ’ αόριστον» στη χώρα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr