Κορονοϊός: Οι 815 νεκροί από την αρχή του lockdown οδηγούν σε παράταση των μέτρων
Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για να ανοίξει η αγορά, σύμφωνα με τις οδηγίες των επιδημιολόγων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί σε κυβέρνηση και ειδικούς η αύξηση των νεκρών λόγω κορονοϊού και με την παράταση του lockdown να έχει «κλειδώσει». H κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία όλης της χώρας και ειδικά σε εκείνα της Βόρειας Ελλάδας είναι απελπιστική, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν αποκλείεται να υπάρξει και τρίτο κύμα της πανδημίας στις αρχές του νέου έτους, κάτι που φοβάται και ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι από την ημέρα που ξεκίνησε το lockdown μέχρι και το Σάββατο 21 Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ 815 θάνατοι στη χώρα μας.
Ο καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Στέργιος Λογοθετίδης δήλωσε πως την άλλη εβδομάδα θα ξεκινήσει η πτώση σε νεκρούς και διασωληνωμένους, ενώ τόνισε την ανάγκη να μένουμε μακριά από καπνιστές, καθώς ο καπνός περνάει από κάθε είδους μάσκα. Μιλώντας στο Open και στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» υπογράμμισε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει η πτώση, ενώ όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη όπου το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του, ανέφερε ότι προς το τέλος της εβδομάδας θα σημειωθεί η κορύφωση.
Σχολιάζοντας την ενδεχόμενη άρση των περιοριστικών μέτρων, τόνισε ότι η κορύφωση στις λοιμώξεις έχει περάσει αλλά θέλει χρόνο να μειωθούν τα νούμερα και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη σημείωσε ότι θα χρειαστεί 1,5 μήνας. «Το lockdown θα παραταθεί τουλάχιστον για μια εβδομάδα, στη Θεσσαλονίκη περισσότερο. Τα Χριστούγεννά μας θα είναι κλειστά» είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, όταν οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά σχολεία, ενώ οι ημερομηνίες που έχουν πέσει στο τραπέζι για το άνοιγμα σύμφωνα με το Open TV, είναι η 7η ή 14η Δεκεμβρίου. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε πως οι μελέτες έδειξαν ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες διασποράς του κορονοϊού και τα σχολεία έκλεισαν για να περιοριστεί η κινητικότητα των ενηλίκων.
Χριστούγεννα με sms στο 13033
To ενδεχόμενο άρσης του lockdown την 1η Δεκεμβρίου δεν μοιάζει πια πιθανό και η κυβέρνηση περιμένει το «πράσινο» φως από τους λοιμωξιολόγους, ώστε να ανακοινώσει τις νέες αποφάσεις που θα κριθούν από τα καθημερινά νούμερα και από το πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα. Το επόμενο βήμα της άρσης των μέτρων θεωρείται βέβαιο ότι θα αφορά το λιανεμπόριο, ενώ τρίτη στη σειρά θα είναι η εστίαση, με πολλές ωστόσο επιφυλάξεις για το αν και πότε θα ανοίξει.
Όλα δείχνουν ότι με sms στο 13033, θα γίνει η έξοδος των πολιτών για τα ψώνια των Χριστουγέννων. Με την παράταση του lockdown να έχει «κλειδώσει» λόγω της αύξησης των θανάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων από κορονοϊό, το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση σκέφτεται πολύ σοβαρά να συνεχίσει να εφαρμόζει το sms στο 13033, προκειμένου οι πολίτες που θα βγουν στην αγορά για τα ψώνια τους τα Χριστούγεννα, να μην δημιουργήσουν προβλήματα συνωστισμού.
Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι πρώτα θα ανοίξουν τα καταστήματα λιανικής ενώ οι γιορτές και συγκεκριμένα το ρεβεγιόν θα γίνει με τις οικογένειες αλλά με λίγα άτομα.
Το σχέδιο της κυβέρνησης, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Τα καταστήματα εστίασης αναμένεται να πάρουν το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν ενόψει τον εορτών των Χριστουγέννων, μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου. Και φυσικά πρόκειται για εστιατόρια και καφέ μόνο με καθήμενους και όχι τα κέντρα διασκέδασης.
Επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι Χριστούγεννα οι πολίτες θα τα περάσουν στον τόπο διαμονής τους και δεν θα επιτραπεί η μετακίνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα ανοίξει η αγορά για τα Χριστούγεννα.
Ποια είναι η μέθοδος click away με την οποία θα ψωνίζουμε
Ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι τα ψώνια με τον τρόπο του click away. Ειδικότερα:
- θα γίνεται παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα,
- η παραγγελία θα ετοιμάζεται,
- ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη
- και στη συνέχεια θα πηγαίνει στο κατάστημα για να παραλάβει την παραγγελία.
Με αυτό τον τρόπο θα μειώνεται στο ελάχιστο η ανθρωπινή επαφή ενώ θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό και ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα.
Γώγος: Είναι νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων
«Είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μιλώντας το Σάββατο στην ΣΚΑΪ.
Στη σκιά του αρνητικού ρεκόρ των 108 νεκρών και των 522 διασωληνωμένων, ο καθηγητής είπε ότι πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, είναι αναμφισβήτητα η ασφαλής, αποτελεσματική και ισότιμη αντιμετώπιση των ασθενών που βρίσκονται όχι μόνο ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες COVID.
Εξήγησε ότι παρατηρείται επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων αλλά η αντανάκλασή της στην ελάττωση του αριθμού των νοσηλευομένων ακολουθεί μετά από περίπου μια εβδομάδα, καθώς χρειάζονται επτά ημέρες για να εμφανιστούν τα βαριά συμπτώματα της νόσου.
«Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία», σημείωσε ο κ. Γώγος.
Σύψας: Αν δεν υπήρχε το lockdown θα είχαμε 6.000 κρούσματα
«Ήδη το απαγορευτικό, το οποίο ισχύει πλέον για δύο εβδομάδες, έχει δώσει το πρώτο του αποτέλεσμα που είναι η σχετική επιπέδωση της πανδημίας με την έννοια ότι έχουμε μεν 3.000 κρούσματα αλλά αν δεν υπήρχε το απαγορευτικό θα είχαμε 5.000 με 6.000 κρούσματα.
Άρα, σε πρώτη φάση βλέπουμε τις καμπύλες τόσο για την Αθήνα όσο για τη Θεσσαλονίκη, υπάρχει μια σχετική επιπέδωση των κρουσμάτων. Θεωρητικά, λοιπόν, στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του Δεκέμβρη θα δούμε και μια πτωτική τάση της καμπύλης. Το πρόβλημα είναι ότι παρότι αναμένουμε την πτώση της καμπύλης και του αριθμού των κρουσμάτων, την πτώση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνώσεων θα αργήσουμε να τις δούμε. Θα έχουμε δηλαδή ακόμα δύο εβδομάδες μετά την πτώση των κρουσμάτων», δήλωσε ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ, υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας και πρόεδρος στην Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΓΝΑ «Λαϊκό» και Μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, Νίκος Σύψας, μιλώντας στον Realfm 97,8.
«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει οι πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα που ήδη υπάρχουν, δηλαδή να μην κάνουν κατάχρηση των sms και όταν λέμε μένουμε σπίτι, να μένουμε σπίτι μόνοι μας και να αποφεύγουμε οποιουδήποτε είδους κοινωνική συγκέντρωση. Εάν τηρηθούν αυτά τα μέτρα αυτοαπομόνωσης των πολιτών, δεν είναι αναγκαίο να πάρουμε άλλα μέτρα», πρόσθεσε.
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr