Κορονοϊός: Χριστούγεννα όπως Πάσχα - Το πλάνο για άρση lockdown, σχολεία, εστίαση
Ολοταχώς για παράταση του lockdown, Χριστούγεννα χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό, με ανοιχτά σχολεία και ίσως χωρίς sms🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Να οπλιστούν με υπομονή και να ενδυναμώσουν το αίσθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης καλούνται όλοι οι πολίτες της χώρας, καθώς και το επόμενο διάστημα η κατάσταση θα παραμείνει ίδια, σε ό,τι αφορά στα μέτρα περιορισμού δραστηριοτήτων για την αναχαίτιση της φονικής πανδημίας του κορονοϊού. Η κυβέρνηση έχει αφήσει μια και καλή στην άκρη την 1η του Δεκέμβρη ως ημερομηνία μερικής επανεκκίνησης επιμέρους τομέων της οικονομίας, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν να γίνει κάτι τέτοιο.
Ο τριψήφιος αριθμός θανάτων σε ημερήσια πλέον διάταξη και οι εκατοντάδες διασωληνωμένοι συμπολίτες μας σε συνδυασμό με την θνητότητα που έχει πάρει την... κατηφόρα χτυπώντας και νεότερες ηλικίες, δεν επιτρέπουν σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους να ανάψουν το «πράσινο φως» για άρση του lockdown. Ετσι, όπως όλα δείχνουν, η απαγόρευση των μετακινήσεων θα συνεχίσει να υφίσταται, η εστίαση θα παραμείνει προς το παρόν κλειστή, καθώς και οι τομείς του λιανεμπορίου που έχουν βάλει προσωρινό λουκέτο ως τώρα.
Πιο διαλλακτική φαίνεται να είναι η κυβέρνηση με τα κλειστά σχολεία κι αναμένεται σταδιακή επανεκκίνηση ανά βαθμίδα εκπαίδευσης, όχι βέβαια στο αμέσως επόμενο διάστημα, δηλαδή από την ερχόμενη εβδομάδα για παράδειγμα. Σύμφωνα πάντως με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, όπως όλα δείχνουν, την περίοδο των Χριστουγέννων θα βιώσουμε μέρες... Πάσχα, καθώς είναι δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. «Για να ανοίξουμε με ασφάλεια, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις».
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Πέτσας εξήγησε πως η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά, πρώτα με το άνοιγμα των σχολείων και μετά με το λιανεμπόριο. Αναφορικά με τα σχολεία, τόνισε πως θα εξεταστούν οι εισηγήσεις των ειδικών για να ανοίξουν σταδιακά οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο αλλαγής στους έξι τρόπους μετακίνησης και τυχόν περιορισμό στον επιτρεπόμενο αριθμό SMS στο 13033, ο κ. Πέτσας είπε πως η εισήγηση του καθηγητή Βατόπουλου για αυστηρότερα μέτρα έγινε στη βάση ότι τα μέτρα δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Εξέφρασε πάντως μια συγκρατημένα αισιόδοξη άποψη ότι βάσει της εικόνας φαίνεται να υπάρχει περιορισμός της διασποράς του κορονοϊού.
«Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με προσοχή και θα εξακολουθήσουν να ισχύουν περιορισμοί» είπε ο κ. Πέτσας, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης των SMS για τις μετακινήσεις και της απαγόρευσης κυκλοφορίας για κάποιες ώρες. Σε ό,τι αφορά στις επιτάξεις, ανέφερε πως η συζήτηση αυτή έχει γίνει από τον περασμένο Μάρτιο και τον Απρίλιο. «Κάποια στιγμή που χρειάζεται άμεση ανταπόκριση και δεν την έχεις, τότε υπάρχει πάντα στο τραπέζι η λύση της επίταξης ιδιωτικών κλινικών και γιατρών», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως η διαχείριση των πόρων είναι ευθύνη του υπουργείου Υγείας.
Για το μεγάλο «αγκάθι» της εστίασης δεν απάντησε ευθέως κι άφησε να πλανάται μια αβεβαιότητα στην ατμόσφαιρα, λέγοντας ότι «θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν περιορισμοί». Ξεκαθάρισε δε, πως σίγουρα δεν θα υπάρχει δυνατότητα νυχτερινής διασκέδασης, δεν θα υπάρχουν όρθιοι και θα τηρούνται αποστάσεις. Περιορισμένος θα είναι, επίσης, και ο αριθμός των θαμώνων.
Γεραπετρίτης: Θα πάμε σε σταδιακή άρση των μέτρων
«Με βάση τα σημερινά δεδομένα φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη μια άρση του lockdown την ερχόμενη Δευτέρα, υπάρχει μια χρονική υστέρηση στην απόκριση των μέτρων», σημείωσε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στην ΕΡΤ. Φαίνεται ότι θα πάμε σε μια σταδιακή άρση μέτρων, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως τα σχολεία, και για λόγους ψυχολογικής ισορροπίας των παιδιών, θα επανέλθουν στην κανονική ροή με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις, το συντομότερο δυνατόν.
Ενδεχομένως να έπρεπε να είχαμε πάει σε πιο καθολικά μέτρα, πιο οριζόντια, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα η επιβάρυνση του ΕΣΥ έπαιξε ρόλο για την απόφαση του δεύτερου lockdown, σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης. Οσον αφορά στις υγειονομικές δομές, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι έγινε μια τιτάνια προσπάθεια για να ενδυναμωθεί το ΕΣΥ, τονίζοντας πως θα υπάρξουν κι άλλες προσλήψεις, ενώ υπογράμμισε πως το πιο σημαντικό από όλα είναι να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι. «Σε συνεννόηση με τις ιδιωτικές κλινικές είχαμε ήδη στη διάθεση του ΕΣΥ, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, τη δυνατότητα να έχουμε περισσότερες κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε ο υπουργός.
Δερμιτζάκης: Παράταση lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου
Την άποψη ότι πρέπει να γίνει παράταση μιας εβδομάδας στο lockdown ώστε να βεβαιωθούμε ότι σταθεροποιείται η μείωση των κρουσμάτων και να βγούμε συντονισμένα και συντεταγμένα (εστίαση, λιανεμπόριο, παιδεία) εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης.
Εκτίμησε δε ότι και με τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε δει πολύ μεγάλη αλλαγή στο σύστημα υγείας αφότου αρχίσει ο πληθυσμός να εμβολιάζεται με βάση το εμβολιαστικό πλάνο. «Τον Ιούνιο, ίσως και τον Μάιο, τα πράγματα θα είναι σχεδόν κανονικότητα, θα γυρίσουμε στην κανονικότητα» προέβλεψε, λέγοντας μάλιστα ότι ο ίδιος θα προγραμματίσει διακοπές.
Για το τρίτο κύμα ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι κάτι εξωγενές, είναι αποτέλεσμα συμπεριφορών. Συντεταγμένα η Ευρώπη αποφάσισε να πάει σε χαλαρά μέτρα», τόνισε, με αφορμή το δεύτερο κύμα του ιού. «Ελπίζω ο επόμενος συντονισμός στην Ευρώπη να γίνει με πιο σοβαρά κριτήρια και να είναι με πιο αυστηρά μέτρα απ’ ότι ο προηγούμενος» είπε.
«Όπως είχαμε σοκ εγκλεισμού χρειαζόμαστε κι ένα σοκ έξω απ’ αυτό» υπογράμμισε ακόμα ο κ. Δερμιτζάκης. «Επιμένω στο άνοιγμα, προσπαθούμε να κάνουμε μικροδιαχείριση, και δεν δουλεύει, γιατί είναι πολύ δύσκολο για τους πολίτες να την εφαρμόσουν γιατί υπάρχει απογοήτευση, κόπωση κλπ. Ο κόσμος λειτουργεί καλύτερα με θετικά κίνητρα παρά με τιμωρία» σημείωσε.
«Το σύστημα υγείας όσο μειώνονται τα κρούσματα σε ορίζοντα περίπου 2 με 3 εβδομάδες αργότερα θα μας δίνει χαμηλότερους αριθμούς. Αν το σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει το σημερινό, έστω και με τρομερή πίεση, μπορεί να αντέξει και με μικρότερη πίεση» εξήγησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr