Εξαδάκτυλος στο ethnos.gr: Χωρίς νομικό πλαίσιο η χώρα για ένταξη εθελοντών γιατρών στο ΕΣΥ
Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουμε το νομικό πλαίσιο για το πώς ένας γιατρός εθελοντής εντάσσεται μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξηγεί στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Τοίχο» συνάντησαν περισσότεροι από 200 εθελοντές γιατροί από την Αττική, την Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη την τελευταία βδομάδα οι οποίοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στα κατά τόπους νοσοκομεία τα οποία έχουν φρακάρει με νοσούντες από κορονοϊό λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου.
Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης (πνευμονολόγος) και οι βουλευτές της ΝΔ Χρήστος Κέλλας (αναισθησιολόγος- εντατικολόγος) και Κωνσταντίνος Μπλούχος (Γενική Χειρουργική και Χειρουργική Ογκολογία) οι οποίοι ζήτησαν πρόσφατα να αποδεσμευθούν από τον πρόεδρο της Βουλής από τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα προκείμενου να ριχτούν στη μάχη κατά του Covid στα νοσοκομεία της Λάρισας και Δράμας αντίστοιχα. Έφυγαν, ωστόσο, με άδεια χέρια καθώς δεν έχουν… σύμβαση με το ΕΣΥ!
«Η πραγματικότητα είναι δεν έχουμε το νομικό πλαίσιο για το πως ένας γιατρός εθελοντής εντάσσεται μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και επειδή η ιατρική εργασία έχει την έννοια της ευθύνης μάλλον φέρεται να υπάρχει ένα κενό» δήλωσε στο ethnos.gr πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Πού κολλάει το θέμα με τους εθελοντές γιατρούς
Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι από τους 230 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον μόνο από τους ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Λάρισας μέχρι την περασμένη Τρίτη για να βοηθήσουν την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, η κυβέρνηση επέλεξε μόλις 50 γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων (πνευμονολόγοι παθολόγοι, αναισθησιολόγοι γενικοί γιατροί). Ωστόσο, από αυτούς τους 50 εντάχθηκαν στο σύστημα μόλις 13 γιατί το σύστημα απαιτούσε πλήρη απασχόληση από όλους αυτούς και οπωσδήποτε να υπογράψουν σύμβαση.
«Άρα αν ήθελε κάποιος να πηγαίνει εθελοντικά ή μερικώς δεν μπορούσε να πηγαίνει. Για άλλον δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο να ενταχθεί, για άλλον την ειδικότητά του δεν την θέλει τώρα, αλλά θα τη ζητήσει αργότερα, για άλλον το σύστημα του ζητάει να πάει ένα 8ωρο ενώ μπορεί να διαθέσει 4-5 ώρες ή μόνο τρεις μέρες τη βδομάδα. Όλες αυτές τις περιπτώσεις προσπαθεί να τις διορθώσει το υπουργείο για να μπορέσουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ».
Στα χέρια του πρόεδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας βρίσκεται, εξάλλου, λίστα με τουλάχιστον 25 ονόματα γιατρών της περιοχής οι οποίοι δήλωσαν παρών στην πρώτη γραμμή της μάχης.
«Οι γιατροί αυτοί δεν μπορούν να προσφέρουν όλο το ωράριο αλλά προσφέρονται να εξοικονομήσουν κάποιες ώρες από τον προσωπικό τους χρόνο και να τον διαθέσουν στα νοσοκομεία της πόλης» δήλωσε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντίνος Γιαννακόπουλος και πρόσθεσε: «Δυστυχώς όμως δεν μπορούν. Βάσει νόμου δεν μπορεί κάποιος εθελοντικά να περιθάλψει ασθενή του ΕΣΥ. Προκύπτουν θέματα αστικής ευθύνης και μπορεί κάποιος ασθενής ή συγγενής του να στραφεί εναντίον σου. Υπάρχει καθυστέρηση στο να σταλεί η εγκύκλιος και να λυθεί το ζήτημα».
Η περιπέτεια του Λαμπρούλη
Την περιπέτεια του κ. Λαμπρούλη την περιέγραψε, κάπως πιο παραστατικά, ο «Βηματοδότης»: «Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στο γραφείο του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, το πρωί της Πέμπτης: “Χαίρετε, ήρθα εθελοντής”, είπε ο πνευμονολόγος Γιώργος Λαμπρούλης, αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και πρώτος βουλευτής που δήλωσε εθελοντής στη μάχη κατά του κορονοϊού. Ο διοικητής και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά τον βουλευτή-πνευμονολόγο, λέγοντάς του πόσο ανάγκη τον έχουν στα δύσκολα περιστατικά νοσηλείας αλλά και διασωλήνωσης ασθενών με Covid. Ο κ. Λαμπρούλης και αυτός έδειξε τη χαρά του, αφού ζήτησε να ανασταλούν τα καθήκοντά του ως βουλευτή για να πιάσει αμέσως δουλειά στο νοσοκομείο: “Εντάξει λοιπόν”, τους είπε. “Αύριο φοράω ποδιά και έρχομαι στο νοσοκομείο”.
Εδώ ακριβώς συνέβη το εξής περίεργο: “Ένα λεπτό”, του λένε από το νοσοκομείο, “θα πρέπει πρώτα να δούμε το καθεστώς που διέπει τους εθελοντές”. Και ξέρετε γιατί; Για την αστική ευθύνη σε περίπτωση που συμβεί κάτι κακό. Ο βουλευτής του ΚΚΕ τα έχασε και τους ρώτησε: “Δεν έχετε ανάγκη από πνευμονολόγους; Γι’ αυτό ήρθα”. Οι άλλοι τον κοίταζαν έκπληκτοι: “Και η αστική ευθύνη; Πρέπει να δούμε το θέμα”. Έτσι έφυγε άπραγος και έως τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ουδείς από τους 17 εθελοντές γιατρούς έπιασε δουλειά.
Το ίδιο συνέβη και με τον γαλάζιο βουλευτή Χρήστο Κέλλα (αναισθησιολόγο- εντατικολόγο) που εμφανίστηκε και στα τρία νοσοκομεία της Θεσσαλίας αλλά του είπαν και αυτού να περιμένει έως ότου ρυθμιστεί το θέμα του εθελοντισμού. Ο κ. Κέλλας πήρε αμέσως τηλέφωνο το υπουργείο Υγείας όπου του υποσχέθηκαν ότι θα φέρουν λίαν συντόμως τροπολογία στη Βουλή που θα ρυθμίζει οριστικά το ζήτημα. Έως ότου όμως συμβεί αυτό δεν θα μπορούν να προσφέρουν ούτε εθελοντικά τις υπηρεσίες τους»…
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr