Κορονοϊός: Ολοταχώς για lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου - 100.000 μη διαγνωσμένα κρούσματα
Γύρω στα 100.000 υπολογίζονται τα μη διαγνωσμένα κρούσματα - Οι ειδικοί προβληματίζονται από το γεγονός, ότι υπάρχουν περιοχές στην επικράτεια στις οποίες αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο, μέσα στην καραντίνα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού «χτυπά» την Ελλάδα και το σύστημα υγείας πιέζεται με τους διασωληνωμένους ασθενείς να ξεπερνούν τους 600, οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. Οι ειδικοί προβληματίζονται από το γεγονός, ότι υπάρχουν περιοχές στην επικράτεια στις οποίες αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο, μέσα στην καραντίνα.
O καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος μίλησε στον ΣΚΑΙ για τις «κόκκινες» περιοχές, τα μέτρα και την άρση του lockdown λόγω κορονοϊού. Όπως εξήγησε «το lockdown έγινε οριζόντια για να μη μεταφερθεί το κλίμα της Θεσσαλονίκης και στις άλλες πόλεις». Επίσης, «το πρόβλημα των κλειστών δομών είναι πολύ σημαντικό και το βλέπουμε τώρα». Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι καλά, όπως είπε ο κ. Γώγος, καθώς «η καμπύλη έχει επιπεδωθεί και πάει και λίγο προς τα κάτω. Τα δεδομένα από τα λύματα δίνουν καλές προβλέψεις για το μέλλον».
Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις για να αρθεί το απαγορευτικό είπε ότι το κακό δεν είναι μόνο ότι έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα. Είναι πάνω από 20.000 διαγνωσμένα, ενώ μη διαγνωσμένα υπολογίζονται γύρω στα 100.000. Ο κ. Γώγος είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συζήτηση για το τι θα ανοίξει, όμως πριν τις 14 Δεκεμβρίου είναι δύσκολο να ανοίξει κάτι. «Αρχίζουμε να έχουμε κάποια επάρκεια στις κλίνες, δυστυχώς όμως στις ΜΕΘ δεν είναι έτσι.» Για το αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέτρα και μετά τη λήξη του lockdown, ο κ. Γώγος είπε ότι τα μέτρα πρέπει να είναι οριζόντια, ωστόσο σε κάποιες «κόκκινες» περιοχές μπορεί να είναι επαυξημένα. «Υπάρχουν προβλεπτικά μοντέλα. Όσο πιο αργά ανοίξουμε τόσο πιο καλές είναι οι προβλέψεις. Υπάρχει όμως και το πρόβλημα στην οικονομία. Αυτή τη στιγμή προηγείται η υγειονομική κατάσταση», τόνισε.
Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα
Η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, για τις αποφάσεις σταδιακού ανοίγματος της αγοράς. Εφόσον δοθεί το πράσινο φως από τους επιδημιολόγους, στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων με αυστηρούς όρους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση βλέπει πώς εξελίσσεται το επιδημιολογικό φορτίο και προσαρμόζει τη στρατηγική της. «Στόχος είναι να ανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα κάποια στιγμή πριν τις γιορτές, προκειμένου να μπορέσουμε σιγά-σιγά να επιστρέψουμε σε μιας μορφής κανονικότητα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας. Γι' αυτό, η έκκληση της κυβέρνησης είναι όλοι να τηρούμε τα μέτρα για να ρίξουμε γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο» σημείωσε χαρακτηριστικά επιμένοντας πως είναι ενθαρρυντικό πως από ό,τι φαίνεται ο ρυθμός μετάδοσης πέφτει στην Βόρεια Ελλάδα, γεγονός, που, όπως είπε, καταδεικνύει ότι τα μέτρα τηρούνται καλύτερα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
«Κι αν συνεχίσουμε έτσι, θα μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε τα κρούσματα σε ένα επίπεδο που δεν θα πιέζει το Σύστημα Υγείας. Αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας. Μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες τηρώντας τα μέτρα και πραγματικά σώζοντας ζωές» επανέλαβε ο Στέλιος Πέτσας.
Οι περιοχές που «καίνε»
Η παράταση του lockdown κρίθηκε επιβεβλημένη, όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, καθώς υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές. Πηγή ανησυχίας, όπως είπε, αποτελούν περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Αυτές είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Πάτρα, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία και η Λέσβος.
Οριακή η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη
Την ίδια ώρα, οριακή είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστικό είναι πως την Πέμπτη στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος από τους 12 ασθενείς που ήταν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ εξέπνευσαν οι τρεις. Όμως έχει αρχίσει να φαίνεται και μια χαραμάδα αισιοδοξίας με τις εισαγωγές στις εφημερίες να παρουσιάζουν μικρή πτώση, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή.
«Σήμερα υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς και οι περισσότεροι από το 1/4 αυτών νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη. Με βάση όμως τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, αναμένουμε μία μείωση των νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία μέσα στην προσεχή εβδομάδα. Όλοι γνωρίζετε την πληρότητα των ΜΕΘ, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. Και είδαμε για πρώτη φορά αυτές τις ημέρες αεροδιακομιδή ασθενών. Στην επικράτεια η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ είναι στο 88%. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, που όμως βασίζονται στα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, περίπου 1.600 συνάνθρωποί μας θα χρειαστεί να νοσηλευτούν, ενώ εισαγωγή σε ΜΕΘ θα χρειαστεί να κάνουν περίπου 250 άτομα» ανέφερε.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr