Κορονοϊός: Έντονη ανησυχία των λοιμωξιολόγων για λιανεμπόριο και κομμωτήρια
Ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί είναι οι λοιμωξιολόγοι για το άνοιγμα της αγοράς - Τι λένε για κομμωτήρια και εκκλησίες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το πώς και αν τελικά θα λειτουργήσουν εν μέσω κορονοϊού το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και οι εκκλησίες την περίοδο των Χριστουγέννων, με τους ειδικούς να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους. Το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων ήταν το πρώτο «crash test» που πραγματοποίησε η αγορά για να εξακριβώσει τι θα επακολουθήσει, την ώρα που αρκετοί επιστήμονες εκφράζουν ανοιχτά τις επιφυλάξεις τους για το επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου.
Βατόπουλος: Δεν αντέχουμε αύξηση κρουσμάτων
«H επιδημία δεν έχει ακόμα τιθασευτεί παρά τη μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων», τόνισε μιλώντας στο Mega o καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Ως εκ τούτου «η αύξηση της κινητικότητας, η αύξηση των επαφών ανάμεσα στους ανθρώπους είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων» προσέθεσε. «Εμείς δεν λέμε να ανοίξουν ή να μην ανοίξουν τα καταστήματα, αλλά ότι δεν πρέπει να αυξηθεί η κινητικότητα», εξηγεί.
Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να εξεταστεί και το άνοιγμα οποιουδήποτε καταστήματος σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν πρέπει να αυξηθεί η κινητικότητα. «Αύξηση κρουσμάτων δεν αντέχουμε προφανώς, για αυτό λέμε ότι πρέπει να έχουμε το δυνατόν μικρότερη αύξηση της κινητικότητας για να μην έχουμε αύξηση των κρουσμάτων» σημειώνει.
Λινού: Μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς στα κομμωτήρια
O κίνδυνος διασποράς του ιού στην κοινότητα ενόψει των εορτών σε συνάρτηση με το άνοιγμα των κομμωτηρίων, των καταστημάτων λιανικής πώλησης, αλλά και η ανάγκη για περισσότερα τεστ είναι τα επίμαχα σημεία στα οποία αναφέρθηκε η καθηγήτρια επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.
Η κ. Λινού έκανε έκκληση, μιλώντας στο Mega, «για τις γιορτές να είμαστε πολύ προσεχτικοί, να μην αφήσουμε τον ιό να πλησιάσει και να μπει στα σπίτια μας. Να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα οικογενειακό, χαρούμενο περιβάλλον, χωρίς να έχουμε πολλές επαφές με ανθρώπους».
Επεσήμανε, δε, ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα αυτή τη στιγμή». «Έχουμε και λίγες δυνατότητες να δούμε τι γίνεται στη νότια Ελλάδα, γιατί είναι ελάχιστα τα τεστ που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες» είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας «να μην αφήσουμε τον ιό να πλησιάσει και να μπει στα σπίτια μας».
Τόνισε πάντως το γεγονός πως «ο κίνδυνος διασποράς στα κομμωτήρια είναι μεγάλος, καθώς ερχόμαστε σε κοντινή επαφή και είναι αδύνατον να τηρηθεί η απόσταση των δύο μέτρων». Από την άλλη, στα εμπορικά καταστήματα, όπως είπε «μπορούν να τηρηθούν κάποιες αποστάσεις». «Θα ήταν πολύ πιο ασφαλές να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα στις γειτονιές, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε ένα χώρο» συμπλήρωσε.
Ειδικά για την Αττική σχολίασε όχι χρειάζονται πολλά περισσότερα τεστ και «καλό θα ήταν να είχαμε ένα τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα, ώστε να διατηρήσουμε μία ασφάλεια, να μην ξεφύγουμε στις γιορτές».
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την περίοδο του εμβολιασμού αφού, όπως ανέφερε, απαιτείται προσοχή μέχρι να εμβολιαστεί η πλειονότητα. «Και τον καιρό που θα κάνουμε το εμβόλιο, ο κίνδυνος παραμένει» τόνισε. «Σε άλλες χώρες δρομολογείται ο εμβολιασμός σε εξωτερικούς χώρους. Στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει και στα διόδια, με τον εμβολιαζόμενο να μένει μέσα στο αυτοκίνητό του» σημείωσε.
Βασιλακόπουλος: Eικόνες Harrods αν ανοίξουμε εκκλησίες
O καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας της ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε για εικόνες συνωστισμού τύπου Harrods αν ανοίξουν οι εκκλησίες, αλλά και εικόνες που θα θυμίζουν Euro 2004 αν ανοίξει το λιανικό εμπόριο χωρίς κανόνες.
O κ. Βασιλακόπουλος τάχθηκε κατά του ανοίγματος των εκκλησιών, καθώς όπως επισήμανε «δε νομίζω να καταφέρουμε να φτάσουμε σε τέτοια επιδημιολογική εικόνα που θα επιτρέπει το άνοιγμα των εκκλησιών με ασφάλεια». «Αυτό που έγινε στο Harrods στη Βρετανία με το που άνοιξε και το έδειξαν όλα τα κανάλια τι σας κάνει να πιστεύετε ότι δε θα γίνει από τους θρησκευόμενους Έλληνες όταν θα ανοίξουμε την εκκλησία και θα θέλει να πάει να ανάψει το κεράκι του;» διερωτήθηκε.
Όπως τόνισε: «Τα Χριστούγεννα φέτος θα τα κάνουμε με ευλάβεια και προσεκτικά για να προστατέψουμε εαυτό μας και συνανθρώπους μας. Ο Θεός είναι παντού, ακόμα κι αν δεν έχουμε δυνατότητα επίσκεψης της εκκλησίας η διαδικασία επικοινωνίας με το Θείο δεν διακόπτεται».
Για το λιανικό εμπόριο εξήγησε ότι θα πρέπει να ανοίξει μόνο για τα μικρά καταστήματα και μόνο με ραντεβού. Ειδάλλως, ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε ότι «τη μέρα που θα ανοίξει το λιανεμπόριο θα είναι όπως μια μέρα πριν κλείσει, που ήταν σαν το Euro του 2004 που είχε κερδίσει η Ελλάδα και πανηγύριζαν όλοι οι Έλληνες έξω, κάπως έτσι, πανηγύριζαν ότι θα γίνει η καραντίνα όποτε ‘’να προλάβουμε για την τελευταία βόλτα’’».
«Αν συνεχίσουμε να είμαστε τόσο χαλαροί όσο είμαστε, σε 15 μέρες με 20 μέρες από την ώρα που θα ανοίξουν τα πάντα θα έχουμε χειρότερες καταστάσεις, γιατί τότε το κρύο θα είναι μεγαλύτερο. Η μεταδοτικότητα του ιού θα είναι αυξημένη, το καλοκαίρι με το ‘’έξω’’ και την υψηλή θερμοκρασία βοήθησε να μας συγχωρέσει τα λάθη» τόνισε.
Γεωργιάδης: Δεν γίνεται να κρατήσουμε το μισό εμπόριο ανοιχτό και το μισό κλειστό
Τη θέση του Υπουργείου Ανάπτυξης για το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου και των Mall εξέθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην τηλεόραση του Alpha. Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι να ανοίξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το λιανικό εμπόριο, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. «Στόχος είναι το λιανικό εμπόριο να ανοίξει στις εορτές για να μπορέσουν τα καταστήματα να ισοσκελίσουν τη ζημιά που έχουν υποστεί», είπε χαρακτηριστικά και παράλληλα πήρε σαφή θέση σχετικά με το άνοιγμα των Mall.
Ειδικότερα, ξεκαθάρισε ότι η θέση του Υπουργείου είναι ξεκάθαρη: «Δεν μπορείς να κρατήσεις το μισό εμπόριο ανοιχτό και το άλλο μισό κλειστό, θα δημιουργούσε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού». Βέβαια, προσέθεσε πως ό,τι ανοίξει, θα ανοίξει με κανόνες και με προσοχή στα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. «Εδώ είμαστε σε συμπληγάδες πέτρες. Από τη μια έχουμε μια πανδημία που όσο αυξάνεται η κοινωνική κινητικότητα αυξάνουν τα κρούσματα και ενδεχομένως οι θάνατοι και από την άλλη μια οικονομική καταστροφή που λόγο των εορτών είναι μεγάλη. Πρέπει να βρεις μια στάθμιση. Είναι μια δύσκολη άσκηση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Σε έτερή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι και παραδέχτηκε ότι «είμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή: να ανοίξουμε με ένα σχετικά λελογισμένο ρίσκο, και από την άλλη να μην καταστραφούν επιχειρήσεις».
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr