Γούλας για εμβόλιο κορονοϊού: Λιγότερο αποτελεσματικό σε άνω των 65 - Τι ισχύει για εγκύους
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Αντώνιος Γούλας μιλά στο ethnos.gr για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τον κορονοϊό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Λιγότερο αποτελεσματικά είναι και τα τρία εμβόλια που κυκλοφόρησαν πρόσφατα κατά του κορονοϊού για ηλικίες άνω των 65 ετών ενώ προσφέρουν χαμηλότερη ανοσία κατά της Covid σε όσους πάσχουν κυρίως από ρευματοπάθειες. Όσοι έχουν υψηλό πυρετό δεν θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο αλλά αφού πρώτα αυτός πέσει, ενώ δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να έχουν συμπεριλάβει μεγάλο αριθμό εγκύων. «Ακόμη όμως και οι παραπάνω κατηγορίες πολιτών θα πρέπει να εμβολιαστούν. Γιατί είναι καλύτερο να έχεις μια μειωμένη ανοσιακή αντίδραση, μια μειωμένη προστασία στην Covid από το να μην έχεις καθόλου» τονίζει μιλώντας στο ethnos.gr ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Α’ Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, δρ. Αντώνιος Γούλας.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που μας δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους άνω των 65 είναι λίγο χαμηλότερη σε σχέση με τις μικρότερες ηλικίες αλλά και πάλι παραμένει αρκετά υψηλή. «Σε κάθε περίπτωση ο ηλικιωμένος καλύπτεται από τον εμβολιασμό. Δεν τον κάνει τζάμπα». Σε ό,τι αφορά τις εγκύους δεν υπάρχει σοβαρή αντένδειξη για να μην κάνουν το εμβόλιο. «Δεν υπάρχουν κάποια δεδομένα που να μας λένε ότι οι εγκυμονούσες δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Απλά επειδή οι κλινικές μελέτες δεν έχουν συμπεριλάβει μεγάλο αριθμό εγκύων δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα που να μας λένε 100% ότι είναι 100% ασφαλές. Όποιος έχει, όμως, αμφιβολίες να συμβουλευτεί το γιατρό του. Και το ίδιο ισχύει και για τις εγκύους».
Δεν αναμένεται να αντιδράσουν στην ίδια έκταση οι ρευματοπαθείς
Χαμηλότερη αποτελεσματικότητα έχει το εμβόλιο και σε όσους πάσχουν από ρευματοπάθειες. Σύμφωνα με τον κ. Γούλα η αποτελεσματικότητα του εμβολίου εξαρτάται από την ανοσοικανότητα και με το πόσο καλά λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Οι πολίτες που πάσχουν από κάποια νόσο που προκαλεί ανοσοκαταστολή-παίρνουν φάρμακα με σκοπό να κρατήσουν το επίπεδο γενικά της ανοσιακής αντίδρασης χαμηλό για οποιοδήποτε λόγο-, υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα η ανοσιακή τους αντίδραση που θα προκληθεί από τον εμβολιασμό να μην είναι το ίδιο αποτελεσματική όπως άλλων που δεν παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα για να αναστείλουν τον οργανισμό. «Για παράδειγμα αυτοί που πάσχουν από ρευματικές παθήσεις, δεν αναμένεται να αντιδράσουν στην ίδια έκταση στην οποία θα αντιδράσει κάποιος που δεν έχει αυτό το πρόβλημα. Και σε αυτούς τους ανθρώπους, όμως, συνιστάται να γίνει εμβολιασμός». Πρόβλημα μπορεί να υπάρξει και με βιολογικούς παράγοντες όπως για παράδειγμα ένας ασθενής με ψωρίαση παίρνει ένα βιολογικό παράγοντα για να θεραπεύσει το πρόβλημά του ή με ένα άλλο φάρμακο που προκαλεί ανοσοκαταστολή.
Τι ισχύει με τις αλλεργίες
Ζήτημα δεν τίθεται ούτε και με τις αλλεργίες. Όπως εξήγησε ο κ. Γούλα δεν έχει σημασία αν έχει κάποιος αλλεργία στα τρόφιμα, στη σκόνη, κτλ.. «Αυτό δεν επηρεάζει την αντίδρασή στο εμβόλιο». Η μόνη αντένδειξη για να κάνει κάποιος το εμβόλιο είναι να έχει ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (πχ αναφυλαξία) σε συστατικά των εμβολίων. Πρόκειται για κάποια λιπαρά συστατικά που περιέχονται ως έκδοχα και περιέχονται στη δομή και των τριών εμβολίων τα οποία ενοχοποιούνται για τα πολύ λίγα σχετικά περιστατικά αναφυλακτικής αντίδρασης που έχουν παρουσιαστεί , τα οποία δεν ξεπερνούν τα 2 με 3 για κάθε εκατομμύριο εμβολιασμών.
Oχι στο εμβόλιο με πυρετό
Όσοι είναι άρρωστοι και έχουν υψηλό πυρετό δεν θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο μέχρι αυτός να πέσει γιατί μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές από την ανοσιακή αντίδραση. «Το εμβόλιο το κάνουμε για να αντιδράσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν όμως έχουμε πυρετό, το ανοσποποιητικό σύστημα ήδη αντιδρά με κάποιο τρόπο. Έχουμε μια κατάσταση που λέγεται φλεγμονή και έχουμε και μια αντίδραση σε επίπεδο τουλάχιστον φυσικής ανοσίας. Όταν κάνω και ένα εμβόλιο το πράγμα γίνεται πιο περίπλοκο και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές και να μην ξεχνάμε ότι ένα σημαντικό αίτιο της θνητότητας που οδηγεί κάποιους ασθενείς που πάσχουν από την covid στο θάνατο είναι μια υπέρμετρη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οπότε δεν θέλουμε να τα μπλέξουμε αυτά».
Δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη που να λέει ότι οι καρδιοπαθείς δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο
Σε ότι αφορά όσους αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα ο καθηγητής τονίζει ότι δεν υπάρχει κάτι που να μας ανησυχεί. «Δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη που να λέει ότι αυτοί που πάσχουν από την καρδιακή νόσο δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Απλά αυτοί που έχουν κάποιο πρόβλημα με την πηκτικότητα του αίματος εκεί θέλει προσοχή στον εμβολιασμό. Όταν δηλ. γίνεται η ένεση να μην γίνει καμία αιμορραγία καμία εκχύμωση. Αλλά πάλι δεν αποτελεί αντένδειξη αλλά δεν είναι λόγος να μην το κάνεις».
Ντόναλντ Τραμπ, η επιστροφή: «Χρυσές» υποσχέσεις σε… γκρίζο φόντο – Αβάσιμοι ισχυρισμοί, επιθετική ατζέντα και αβεβαιότητα
Σεισμός στη Μυτιλήνη: 5,1 Ρίχτερ χτύπησαν το νησί - «Πρόκειται για μεγάλο ρήγμα, αναμένονται μετασεισμοί»
Ο δράστης του Περιστερίου πίσω από την επίθεση σε 18χρονη στην Πετρούπολη; Τι ερευνά η αστυνομία
Σάλος με την αποκάλυψη ότι στην ταινία «The Brutalist» χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr