«Παπανικολάου»: Σχεδόν 4 στους 10 ασθενείς με κορονοϊό κατέληξαν το 2020
Στις ΜΕΘ του συγκεκριμένου νοσοκομείου το περασμένο έτος νοσηλεύθηκαν συνολικά 229 ασθενείς, εκ των οποίων οι δώδεκα κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος και οι 217 κατά τη διάρκεια του δεύτερου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Συνολικά 74 ασθενείς με κορονοϊό κατέληξαν στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης μέσα στο 2020, σχεδόν τέσσερις στους δέκα (37,9%) από όσους νοσηλεύθηκαν ή εξακολουθούν να νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μέσα στη χρονιά. Στις ΜΕΘ του συγκεκριμένου νοσοκομείου το περασμένο έτος νοσηλεύθηκαν συνολικά 229 ασθενείς, εκ των οποίων οι δώδεκα κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος και οι 217 κατά τη διάρκεια του δεύτερου, γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα τη σφοδρότητα που χτύπησε τη Θεσσαλονίκη η πανδημία του κορονοϊού στο δεύτερο μισό του φθινοπώρου και τον πρώτο μήνα του χειμώνα.
Από τους 229 νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ του «Γεώργιος Παπανικολάου», εξήλθαν από αυτές οι 121 (62,1%), εκ των οποίων οι 81 αποσωληνώθηκαν και οι 40 συνέχισαν τη νοσηλεία τους σε non covid-19 μονάδα. Σήμερα στο συγκεκριμένο νοσοκομείο εξακολουθούν να παραμένουν για νοσηλεία 34 ασθενείς.
«Είναι πολύ καλό το ποσοστό των ασθενών που αποσωληνώθηκαν, ενώ επίσης πολύ σημαντικό είναι και το ποσοστό αυτών που διακινήθηκαν σε no covid-19 μονάδες. Το μεγαλύτερο βάρος και στα δύο κύματα της πανδημίας το σήκωσε η Α΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου. Από τους 229 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύθηκαν σε αυτήν 129 ασθενείς. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό των ασθενών που κατέληξαν από κορονοϊό, το οποίο έφτασε μέσα στο χρόνο το 37,9%, θεωρείται από τους χαμηλότερους μέσους όρους διεθνώς, αφού σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει ακόμα και το 70%», λέει στο ethnos.gr η διευθύντρια της Α΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου», Μηλίτσα Μπιτζάνη, η οποία επιμελήθηκε τα στοιχεία.
Πρόγραμμα εκπαίδευσης
Τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» το πρόγραμμα εκπαίδευσης C19-SPACE, το οποίο διοργανώθηκε από την ESICM (European Society of Intensive Care Medicine) σε συνεργασία με την Α΄ ΜΕΘ και με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε εκπαίδευση σε βασικά αντικείμενα και δεξιότητες της Εντατικής Ιατρικής με τη χρήση εικονικής πραγματικότητας και απευθυνόταν σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται εκτός ΜΕΘ. Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία δεξαμενής επαγγελματιών υγείας ικανών να υποστηρίξουν τις ΜΕΘ σε περιπτώσεις ύψιστης ανάγκης. Κατά τον 1ο κύκλο εκπαιδεύτηκαν 12 επαγγελματίες υγείας, ενώ για τον 2ο κύκλο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο δήλωσαν συμμετοχή 25.
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr