Σχολεία: Πρώτο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για την άρση του lockdown
Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί το μεγάλο τεστ της κυβέρνησης - Πώς επηρεάζει την άρση του lockdown🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει στη σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown αναζητά η κυβέρνηση και το άνοιγμα των σχολείων (Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και όλες οι βαθμίδες της Ειδικής Αγωγής) αύριο Δευτέρα 11 Ιανουαρίου αποτελεί το πρώτο μεγάλο crash test μέχρι στιγμής.
Τα αμέσως επόμενα 24ωρα θεωρούνται πολύ κρίσιμα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους λοιμωξιολόγους, καθώς το άνοιγμα των σχολείων, αναμένεται να συμπέσει με αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που θα οφείλεται στην κινητικότητα της περιόδου των Χριστουγέννων και όλων όσων συνέβησαν στη χώρα τα Θεοφάνεια. Αυτό επισημαίνουν επανειλημμένα οι ειδικοί. Δεν είναι τυχαίο ότι και σήμερα, ένα μόλις 24ωρο πριν από το άνοιγμα των σχολείων, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο OPEN TV, ανέφερε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι θα ήταν καλύτερο να άνοιγε το λιανεμπόριο παρά τα σχολεία.
Το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να μην φτάσει ξανά στα όριά του το ΕΣΥ και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος κορονοϊού, για το οποίο φυσικά προειδοποιούν. Για το λόγο αυτό δεν προκρίνεται ακόμα το άνοιγμα του λιανεμπορίου ούτε και η επιστροφή των μαθητών του Γυμνασίου και της Α’ και Β΄Λυκείου στα θρανία. Αυτό μπορεί εύκολα να φανεί και από τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, ότι προτεραιότητά μας είναι να ανοίξει πρώτα η Γ' Λυκείου λόγω των πανελληνίων εξετάσεων.
Σημειώνεται ότι το άνοιγμα των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί «πιλότο» και για το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων. Όπως έχει ξεκαθαρίσει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν άμεσα στα σχολεία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι στο τέλος του σχολικού έτους θα κληθούν να δώσουν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων εκπαίδευσης θα παρθούν στο τέλος αυτής της εβδομάδας, κάτι που θα κριθεί, φυσικά, από τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Ανησυχία λοιμωξιολόγων για την επιστροφή στα σχολεία
Πολλοί ειδικοί λοιμωξιολόγοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το αυριανό άνοιγμα των σχολείων. Από τη μία πλευρά σημειώνουν ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν εύκολα τον κορονοϊό αλλά από την άλλη υπάρχει ανησυχία για τη χρονική στιγμή που αποφασίστηκε η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, καθώς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη η εικόνα στο επιδημιολογικό φορτίο λόγω του κορονοϊού από τη χαλάρωση των εορτών των Χριστουγέννων.
O πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σχολιάζει, μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Τώρα, ό,τι συμβαίνει» το άνοιγμα των σχολείων και απαντά με ποια κριτήρια θα άνοιγαν και περισσότερες βαθμίδες εκπαίδευσης αλλά και τι θα μπορούσε να γίνει έτσι ώστε να μπορέσει να ανοίξει και το λιανεμπόριο για να ισορροπήσει η οικονομία.
Αυτό που ανησυχεί τον κ. Εξαδάκτυλο είναι η χρονική στιγμή που ανοίγουν τα σχολεία, αν και όπως ανέφερε, δεν έχει πλέον σημασία εφόσον η απόφαση για το άνοιγμά τους έχει παρθεί. «Πρέπει να καταβάλλουμε όλοι μια προσπάθεια ώστε αυτό το πρώτο βήμα άρσης του lockdown να γίνει με ασφάλεια. Εδώ θα παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο οι γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια να μη δουν το άνοιγμα των σχολείων ως μια ευκαιρία κοινωνικοποίησης δικής τους. Δηλαδή θα πρέπει να μην το δουν σαν μια ευκαιρία να συναντηθούν οι γονείς των παιδιών που αναπτύσσουν και φιλικές σχέσεις μεταξύ τους, να μην συναντιούνται το πρωί ή το μεσημέρι να πιουν καφέ η να συζητούν, γιατί ειδικά την ώρα που κάνουμε διάλειμμα ή πίνουμε καφέ, κατεβαίνουν οι μάσκες και εκεί υπάρχει διάδοση του κορονοϊού», τόνισε.
Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος από την πλευρά του ανέφερε ότι υπάρχει μια ασφάλεια για το άνοιγμα των δημοτικών, αλλά πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα και σταδιακή προσέλευση των μαθητών για να μην δημιουργηθεί συγχρωτισμός. «Είναι ήπιο βήμα, τα παιδιά δεν μεταδίδουν εύκολα τον ιό, είναι μια ομάδα σχετικά ασφαλής για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία απεμπλοκής μας από αυτή την απομόνωση. Η κοινωνική και η οικονομική δραστηριότητα έχει μείνει πίσω και μας ανησυχεί. Ο λόγος που μείναμε πίσω για την Γ' λυκείου ήταν για να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη εβδομάδα. Θα δούμε ξανά τα δεδομένα και είναι όλα τα σενάρια ανοιχτά, η ανάγκη να γυρίσουν στο σχολείο τα παιδιά υπάρχει, τα θέματα είναι σοβαρά, η εξ’ αποστάσεως μάθηση δεν είναι πανάκεια» σημείωσε.
O διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος αναφέρθηκε σε μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων. «Βλέπω μια υψηλού ρίσκου κίνηση τη στιγμή που δεν έχουν καταγραφεί ακόμη οι επιπτώσεις από τη χαλάρωση των γιορτών, για αυτό θα το ήθελα αργότερα το άνοιγμα των σχολείων. Φοβάμαι μήπως η κινητικότητα ευνοήσει το άνοιξε κλείσε και αυτό δεν είναι καλό. Θα θέλαμε στη Θεσσαλονίκη να άνοιγαν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα, να είχαμε ακολουθήσει μια πιο λογική προσέγγιση», είπε.
Μήνυμα στους γονείς για το άνοιγμα των σχολείων
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί αν το παιδί τους παρουσιάσει το παραμικρό σύμπτωμα, δεν θα πρέπει να πηγαίνει στο σχολείο, αλλά θα πρέπει να αναζητηθεί η βοήθεια του παιδιάτρου άμεσα. «Το κρυολόγημα που θα αντιμετώπιζε η μαμά παραδοσιακά και σε δύο ημέρες περνούσε στο σπίτι, χωρίς να ζητήσει τη βοήθεια του παιδιάτρου, τώρα θα πρέπει να ζητείται η συμβουλή του ακόμη και για ένα ασήμαντο σύμπτωμα του παιδιού», σημείωσε. «Ξέρουμε ότι τα παιδιά παρουσιάζουν πολύ ελαφρά ή ακόμη και καθόλου συμπτώματα αν τυχόν προσβληθούν από Covid-19 και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει τα μικρά παιδιά να μένουν στο σπίτι», ανέφερε.
Όσον αφορά στο άνοιγμα των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων, ο κ. Εξαδάχτυλος ανέφερε ότι αν είμαστε σε ασφαλές περιβάλλον όλα πρέπει να ανοίξουν. «Δεν είπε κανείς ότι πρέπει να καθόμαστε σε αυτή τη μίζερη κατάσταση, αλλά αυτό θα το καθορίσουν τα δεδομένα που θα πρέπει να δείχνουν μικρή διασπορά του ιού στην κοινότητα και να αρθεί η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας», επεσήμανε. Είναι η πρώτη φορά - το Σάββατο- που εντοπίζεται μείωση της τάξεως του 7-8% στις εντατικές, το οποίο είναι παρήγορο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Πάντως, ανασταλτικός παράγοντας για το άνοιγμα και των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων είναι οι «κόκκινες περιοχές» στην Αττική, αφού ο αριθμός των νοσηλευομένων αυξήθηκε. «Δεν είμαστε σε αυτή τη φάση της ευδαιμονίας που όλα είναι πίσω μας. Κάνουμε διστακτικά βήματα όπου είναι απολύτως αναγκαία», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο δίλημμα «λιανεμπόριο ή σχολεία» που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η επιτροπή των ειδικών. «Ή το ένα θα γινόταν ή το άλλο. Η πλειοψηφία απάντησε το σχολείο, η μειοψηφία το λιανεμπόριο. Τα διλήμματα αυτά, που είναι σκληρά και δύσκολα τα θέτει η άνιση μάχη που δίνουμε με τον ιό. Κατά τη δική μου άποψη, είναι σημαντικότερο να κρατηθεί η δουλειά και το εισόδημα του σπιτιού από το να επιστρέψει το παιδάκι στο φυσικό του περιβάλλον μια εβδομάδα νωρίτερα», είπε.
Η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορονοϊού
Μία μόλις ημέρα πριν από το άνοιγμα των σχολείων ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε μειωμένα κρούσματα κορονοϊού. Ωστόσο επισημαίνεται ότι τις Κυριακές τα τεστ είναι μειωμένα συγκριτικά με τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Σήμερα ανακοινώνουμε 445 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 14.4738, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5616 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43776 (30.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
353 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 243 (68.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 84.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.954 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 36 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5263 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3107 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr