Νεκροί γιατροί στον Όλυμπο: Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής - Τα στοιχεία της τραγωδίας
Αλπικό σκι στην πιο «καθαρή» από δέντρα πίστα του Ολύμπου επιχείρησαν να κάνουν οι τρεις σκιέρ. Μιλά στο ethnos.gr o Διευθυντής Περιφερειακών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας Ευάγγελος Φαλάρας.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Οι γρήγορες εναλλαγές του καιρού που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα-απόρροια και της κλιματικής αλλαγής- πιθανολογείται ότι ευθύνονται για την αποκόλληση της χιονοστιβάδας η οποία παρέσυρε τους δύο από τους τρεις γιατρούς που ανέβηκαν το πρωί της Πέμπτης στον Όλυμπο για να κάνουν σκι. Οι δύο γιατροί που έχασαν τη ζωή τους χθες ήταν πρωταγωνιστές της μάχης κατά του κορονοϊού όλο το προηγούμενο διάστημα στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ethnos.gr o Διευθυντής Περιφερειακών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας Ευάγγελος Φαλάρας, οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχουμε χιονοστιβάδα είναι πάρα πολλοί. Η χιονοστιβάδα μπορεί να αποκολλήθηκε είτε λόγω του βάρους του χιονιού, είτε εξαιτίας έντονου ήχου από πτώση πέτρας η οποία μπορεί να δημιουργήσει ρήξη κομματιού μεγάλου όγκου χιονιού και στην συνέχεια να παρασύρει και υπόλοιπα τμήματα. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς ξεκίνησε η χιονοστιβάδα. Εγώ εικάζω λόγω του καιρού. Ο καιρός έχει πολλές εναλλαγές από το ζεστό στο κρύο το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να είναι τελείως γυαλιστερό το χιόνι ενώ το φρέσκο κάθεται πάνω και γλιστράει. Η ζέστη δημιούργησε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε το χιόνι να γλιστράει εκείνη τη στιγμή επειδή το περιστατικό έγινε τις μεσημεριανές ώρες με αποτέλεσμα να έχουμε το φαινόμενο της αποκόλλησης της χιονοστιβάδας. Προφανώς δημιουργήθηκαν οι συνθήκες πάγου πάνω-κάτω. Είναι σαν να γλιστρούν δύο κομμάτια πάγου μεταξύ τους. Η τριβή, η αντίσταση, είναι μηδαμινή σε αυτές τις περιπτώσεις και μπορούν να φύγουν πιο εύκολα μεγάλα κομμάτια χιονιού» δήλωσε στο ethnos.gr o Διευθυντής Περιφερειακών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας Ευάγγελος Φαλάρας.
Η χιονοστιβάδα ξεκίνησε από τα 1.950 μέτρα υψόμετρο - Ελεύθερρη πτώση 80-100 μέτρων για τους σκιέρ
Οι σκιέρ είχαν πάρει όλα τα μέτρα προστασίας και ο εξοπλισμός τους ήταν αρκετά καλός σύμφωνα με τον κ. Φαλάρα. Η αποκόλληση της χιονοστιβάδας έγινε σύμφωνα με την ΕΜΑΚ από τα 1.950 μέτρα υψόμετρο-ίσως και ψηλότερα- ενώ οι επιχειρήσεις έγιναν στα 1.670 μέτρα. «Πιθανολογείται ότι έπεσαν από 80-100 μέτρα πιο ψηλά υψομετρικά. Ή υπερεκτίμησαν τον εαυτό τους ή υποεκτίμησαν την επικινδυνότητα της περιοχής».
Ανέβηκαν για να κάνουν αλπικό σκι
Οι σκιέρ ανέβηκαν τη διαδρομή από την πλευρά του Κοκκινοπηλού. Στη μέση της διαδρομής έκοψαν νότια και βγήκαν στη βάση του ρέματος στο Ξερολάκι. Όλη εκείνη η περιοχή είναι πετρώδης. Το καλοκαίρι θεωρείται μία από τις πιο δύσκολες αναβάσεις και καταβάσεις. Κυρίως όμως κάνουν καταβάσεις σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΕΜΑΚ. «Κατεβαίνουν από τα μεγάλα καζάνια του Ολύμπου. Είναι μια επίπονη διαδρομή και ένα από τα πιο επικίνδυνα μονοπάτια του Ολύμπου. Και με πολλές ώρες. Τώρα το χειμώνα είναι ελεύθερο χωρίς δέντρα και μπορούν να κάνουν σκι ελεύθερο σκι. Γι' αυτό και το προτιμούν. Αντίστοιχα υπάρχει και από τη νοτιοανατολική πλευρά ελεύθερη επιφάνεια που και εκείνη προτιμάται».
Μειώθηκαν τα ατυχήματα στον Όλυμπο λόγω καραντίνας
Συνολικά καταγράφονται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 20 σοβαρά ορειβατικά ατυχήματα περιμετρικά του Ολύμπου στα οποία επεμβαίνουν ομάδες διάσωσης της ΕΜΑΚ. Φέτος σύμφωνα με τον κ. Φαλάρα αυτά δεν ξεπέρασαν τα 10 λόγω και των περιορισμών του lockdown. «Πρέπει να δούμε τα ορειβατικά ατυχήματα συνολικά με τη διαχείριση του Ολύμπου. Εκεί πρέπει να ενταχθεί και η ασφάλεια αυτών που επιτρέπεται να ανεβαίνουν και πως θα ανεβαίνουν. Αντίπαλος είναι ο χρόνος και το ζητούμενο είναι η εύρεση της θέσης. Όσο πιο γρήγορα τους εντοπίσουμε και τους προσεγγίσουμε τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες να μην έχουμε μεγάλες ζημιές». Για αυτό όπως εξήγησε είναι σημαντικό να υπάρχει μια δήλωση σε κάποια μονάδα από τους ίδιους που θα πάνε.
Δείτε και το ρεπορτάζ του OPEN TV
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr