Αυθαίρετα: Παράταση 12 μηνών σε παλιές τακτοποιήσεις
Οι παρατάσεις στις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών αφορούν υπαγωγές αυθαιρέτων στους προηγούμενους νόμους και όχι στον τελευταίο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Παράταση ενός έτους στην υποβολή των δικαιολογητικών για τα αυθαίρετα δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προσέγγισης του τεχνικού κλάδου και αποδεχόμενο τη σχετική πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, αναλαμβάνει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την παράταση προθεσμιών οι οποίες εκπνέουν το επόμενο διάστημα και αφορούν στην αυθαίρετη δόμηση.
Οι καταληκτικές ημερομηνίες είναι διαδοχικές και η πρώτη από αυτές λήγει, κατόπιν των παρατάσεων που έχουν ήδη δοθεί, στις 8 Φεβρουαρίου 2021. Με την προωθούμενη ρύθμιση του υπουργείου οι καταληκτικές ημερομηνίες μετατίθενται εντός του 2022 και ειδικότερα στις ημερομηνίες 8.2.2022, 8.5.2022 και 8.8.2022.
Σημειώνεται ότι οι παρατάσεις αφορούν υπαγωγές αυθαιρέτων στους προηγούμενους νόμους και όχι στον τελευταίο, ο οποίος έληξε την περασμένη χρονιά. Συγκεκριμένα, αφορούν παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών για τις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν. 4178/2013 (οι οποίες δεν μεταφέρονται στον ν. 4495/2017) και για τις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν. 4014/2011 (που έχουν μεταφερθεί στον ν. 4178/2013).
Το υπουργείο εκτιμά ότι η παράταση καθίσταται αναγκαία, καθώς λόγω της πανδημίας υφίσταται μεγάλος αριθμός αιτημάτων μηχανικών που αντιμετωπίζουν σημαντική δυσχέρεια στην εμπρόθεσμη συγκέντρωση και καταχώρηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
Η παράταση θα δοθεί με ρύθμιση που θα ενταχθεί σε σχέδιο νόμου, το οποίο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και θα μεταθέτει κατά ένα έτος τις προθεσμίες για την περαίωση δηλώσεων και υποβολή σχεδίων – δικαιολογητικών για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.
«Αποδέχομαι την πρόταση του ΤΕΕ και προχωρώ άμεσα στην ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για να δώσουμε αναγκαίο χρόνο και περιθώριο στους μηχανικούς ώστε να ολοκληρώσουν τις υπαγωγές που έχουν κάνει με βάση παλαιότερους νόμους για την αυθαίρετη δόμηση. Διότι είναι κρίσιμο η διαδικασία να γίνει ορθά και να είναι πλήρης, ακριβώς επειδή ξεκίνησε η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου», επεσήμανε σχολιάζοντας την πρωτοβουλία ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Πολεοδομίας, Νίκος Ταγαράς, προσέθεσε πως «οι μηχανικοί έχουν αναλάβει ένα πολύ σημαντικό μέρος της εφαρμογής της πολεοδομικής νομοθεσίας. Ειδικά στα αυθαίρετα, εδώ και μια 10ετία συμβάλλουν ουσιαστικά στην προσπάθεια της Πολιτείας για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης. Το έργο της καταγραφής των αυθαιρέτων, που η Πολιτεία τους ανέθεσε, πρέπει, λόγω της νέας ηλεκτρονικής εποχής που ήδη δημιουργούμε στα θέματα δόμησης, να ολοκληρωθεί σωστά και πλήρως, με όλα τα αναγκαία σχέδια και δικαιολογητικά που απαιτούνται».
Μια ανάσα από την ανακοίνωση εκεχειρίας στον Λίβανο: Έτοιμη δηλώνει η Χαμάς, αποφασίζει σήμερα το Ισραήλ – Τι προβλέπει η συμφωνία
Ο Τραμπ στηρίζει τον Ελληνοαμερικανό Τζίμι Πατρώνη για την Βουλή των Αντιπροσώπων
Επίδομα παιδιού: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Οι πρώτες δηλώσεις του Κωσταντίνου Αργυρού μετά το εξιτήριο της Αλεξάνδρας Νίκα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr