Κορονοϊός: Σε επιφυλακή για τη μεταδοτικότητα σε Αττική - Στο τραπέζι αυστηρό lockdown
Ανησυχία για τρίτο κύμα προκαλούν τα στοιχεία για την Αττική - Σκέψεις για νέα μέτρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σε επιφυλακή βρίσκονται κυβέρνηση και υπηρεσίες λόγω της πανδημίας από τον κορονοϊό, αλλά ιδιαίτερα για την αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας στην Αττική, ενώ στο τραπέζι είναι νέα μέτρα αλλά και αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου.
Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός ειδικά για την Αττική καθώς ο δείκτης μεταδοτικότητας (RT) αυξήθηκε στο 1,01, ενώ στη Νότια Ελλάδα ευρύτερα έχει ανέλθει στο 1,10.
Έκτακτη σύσκεψη - προετοιμασία για 3ο κύμα
Η προετοιμασία του ΕΣΥ έναντι ενός τρίτου κύματος της πανδημίας και εν μέσω μεταλλάξεων ήταν το αντικείμενο έκτακτης σύσκεψης υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr και αποφασίστηκε στη τηλεδιάσκεψη, το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την καλύτερη προετοιμασία του ΕΣΥ θα βασιστεί σε τρεις άξονες.
- Ενισχύεται περισσότερο ο ρόλος του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ που έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης των ΜΕΘ και των κλινικών κορονοϊού ως ο επιχειρησιακός βραχίονας υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας
- Τα Νοσοκομεία Αναφοράς θα διασυνδεθούν με ένα η περισσότερα επαρχιακά νοσοκομεία ώστε να υπάρχει έγκαιρη υποστήριξη όταν χρειαστεί
- Θα δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση του προσωπικού και την διαμόρφωση τυποποιημένων διαδικασιών φροντίδας και θεραπείας, την εφαρμογή των οποίων θα αναλάβουν τα Νοσοκομεία Αναφοράς».
Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, προετοιμάζει το νέο στρατηγικό σχέδιο που, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει ενίσχυση των ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς ώστε να μπορούν να ενισχύσουν και αυτά της επαρχίας, τη δημιουργία ενός πλέγματος συνεργασιών μεταξύ των μεγάλων και των μικρών νοσοκομείων αλλά και την ενεργοποίηση του προσωπικού, το οποίο θα εκπαιδευτεί σε νέα βάση.
Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: 1 στα 2 νέα κρούσματα στην Αττική, 64 στο κέντρο Αθήνας - Κατανομή
Πλέον καθημερινά έχουμε 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής. Στην πρώτη ΥΠΕ, που περιλαμβάνει την Αττική, μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες έχουν φτάσει τις 547. Αυτό ήταν ένα από τα κρίσιμα στοιχεία που ανησύχησαν όσους συμμετείχαν στη τηλεδιάσκεψη του υπουργείου Υγείας.
Στο τραπέζι ολικό lockdown
Λαμβάνουμε προληπτικά μετρά προσπαθώντας να προλάβουμε το ολικό lockdown αλλά, αν δεν τα καταφέρουμε, δεν θα διστάσουμε», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. «Πρέπει να συνηθίσουμε ότι θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα» του κορονοϊού, ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός διευκρίνισε ότι στο 70% της επικρατείας το λιανεμπόριο λειτουργεί, ενώ στις «κόκκινες» περιοχές τα καταστήματα λειτουργούν με παράδοση έκτος και εντός, αλλά κι εκεί δεν είναι κλειστή η αγορά. «Η αγορά δεν πήγε στο μηδέν, το Σάββατο στην Αττική έκανε 50% με 60% του τζίρου του προηγούμενου Σαββάτου, αλλά χωρίς εικόνα συνωστισμού», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον Σκάι.
Διαβάστε ακόμη: 5 ειδικοί απαντούν: Τι προκαλούν οι μεταλλάξεις, πότε δεν προστατεύει το εμβόλιο
Στο μεταξύ, συναγερμό έχει σημάνει ο εντοπισμός της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Η ιχνηλάτηση στη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται, οι έλεγχοι είναι εντατικοί, ενώ πρόσθετη ανησυχία πυροδοτεί και η συζήτηση για τη μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στη συγκεκριμένη μετάλλαξη.
Σαρηγιάννης: 6.000 κρούσματα ανά ημέρα το Μάιο αν δεν ληθούν νέα μέτρα
Από τις 17 με 20 Φεβρουαρίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε στη χώρα μας αύξηση στα ημερήσια κρούσματα από τον κορονοϊό εξαιτίας της μετάλλαξης στελέχους από τη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο έχει πολύ υψηλότερη μεταδοτικότητα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος, το κινέζικο εκτιμά ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Στις 17 Μαρτίου τα ημερήσια κρούσματα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο θα βρίσκονται στις 2.000, με την πολιτεία να αναγκάζεται να πάρει πολύ σκληρά νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τα μαθηματικά μοντέλα που εφαρμόζει ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για το Εκθεσίωμα και την Υγεία, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός - 5 ειδικοί απαντούν: Τι προκαλούν οι μεταλλάξεις, πότε δεν προστατεύει το εμβόλιο
Ο καθηγητής αναφέρει στο ethnos.gr ότι θεωρεί δεδομένο ότι η πολιτεία θα αναγκαστεί να πάρει πολύ αυστηρά μέτρα γύρω στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου. Η συγκεκριμένη απόφαση θα αποτελεί μονόδρομο, αφού το σύστημα υγείας θα δεχτεί πολύ μεγάλη πίεση. Σε διαφορετική περίπτωση, αν, δηλαδή, δε ληφθούν πολύ αυστηρά μέτρα στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου ,η κορύφωση αυτού του κύματος της πανδημίας εξαιτίας του βρετανικού στελέχους θα εντοπιστεί στη χώρα μας στις 15 με 17 Μαΐου. Τότε, στο καλό σενάριο, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο θα βρίσκεται στις 6.000.
Διαβάστε ακόμη: Task Force φυσικοθεραπευτών: Βήμα - βήμα η επιστροφή στην κανονικότητα για ασθενείς Covid
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr