Υγεία: Στην «εντατική» ο οικογενειακός γιατρός - τι ισχύει με τις ΤΟΜΥ
«Καυτή πατάτα» του 2019 οι ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε σταυρόλεξο το οποίο μέχρι στιγμής δε φαίνεται να έχει λύση, αποδεικνύεται το «κτίσιμο» της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο όμως έχει άμεση σχέση με τη λειτουργία και των νοσοκομείων.
Η έμπνευση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού να δημιουργήσει ένα πρώτο σκαλοπάτι για την υγειονομική περίθαλψη των πολιτών πριν αυτοί φθάσουν στο νοσοκομείο, εκ πρώτης όψεως δεν μοιάζει κακή. Ωστόσο το εγχείρημα αυτό έχει μετατραπεί πλέον σε «καυτή πατάτα» του 2019 για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς και οι ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν ενώ από την άλλη τα νοσοκομεία συνεχίζουν να σηκώνουν το βάρος της ιατρικής φροντίδας.
Γι αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα επιχειρήσει τους πρώτους μήνες του νέου έτους να βρει μια λύση πάση θυσία, πριν πλησιάσουν οι εκλογές.
Και το βέβαιον είναι πως το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί το Α και το Ω για το ΕΣΥ, αφού από αυτό εξαρτάται η εύρυθμη λειτουργία όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας.
Ενδεικτικό είναι με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, πως από τους 10 πολίτες που φθάνουν στα «Επείγοντα» των Νοσοκομείων ή στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) από τον οικογενειακό τους γιατρό. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν και από τις πρόσφατες καταγραφές στις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας αλλά και τις ΤΟΜΥ. Η γενική στατιστική πάντως του υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι σχεδόν το 70% των ασθενών που φθάνει σε νοσοκομείο θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί και σε απλή Μονάδα.
Από την άλλη, επειδή η ελληνική αντίληψη επιβάλει επίσκεψη στο Νοσοκομείο ακόμη και για …ψύλλου πήδημα, κάθε χρόνο αυξάνονται οι επισκέψεις στο ΕΣΥ, την ώρα όμως που το λιγοστό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αναστενάζει.
Ενδεικτικό είναι πως με βάση την τελευταία καταμέτρηση (2017) των Υγειονομικών Περιφερειών, στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία όλων των Νοσοκομείων της χώρας προσήλθαν για εξέταση συνολικά 7.378.960 ασθενείς. Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών από την άλλη βρέθηκαν για την ίδια χρονιά, 4.754.040 ασθενείς.
Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο στα Νοσοκομεία της Α΄ Υγειονομικής Περιφέρειας που περιλαμβάνει όλο τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα του κέντρου της Αθήνας όπου βέβαια παρατηρείται και συνωστισμός, τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία επισκέφθηκαν 1.493.340 ασθενείς που θα μπορούσαν πιθανώς να εξετασθούν και σε Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) ή σε Κέντρα Υγείας. Δεν είναι τυχαία η πολύμηνη αναμονή που παρατηρείται για ένα ραντεβού σε Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία ορισμένων νοσοκομείων, όπου σε κάποιες ειδικότητες μπορεί να φθάνει και τους 6 μήνες ενδεχομένως και παραπάνω.
Ταυτόχρονα η συνεχής αύξηση των επισκέψεων στα νοσοκομεία ακόμη και για απλές εξετάσεις σε γιατρό, δείχνουν την ανάγκη των πολιτών για πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες όπου δεν απαιτούνται χρήματα. Άλλωστε το 2017 προσήλθαν λόγω και της οικονομικής κρίσης 428.607 περισσότεροι ασθενείς στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων όλης της χώρας σε σχέση με το 2016.
Όσο για τα Τμήματα των Επειγόντων Περιστατικών, κατεγράφησαν 60.000 περισσότερες επισκέψεις και εξετάσεις το 2017 σε σύγκριση με το 2016.
Ίσως γι αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιμένει στη δημιουργία των ΤΟΜΥ αλλά και στην εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ώστε στο άμεσο μέλλον να μπορέσουν να ανασάνουν τα δημόσια νοσοκομεία.
Βέβαια το εγχείρημα απαιτεί κονδύλια για αμοιβές γιατρών και προσλήψεις προσωπικού, το οποίο μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει εξασφαλισθεί για έναν περιορισμένο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών, ενώ δεν καταγράφεται καμία αύξηση στα κονδύλια για τις συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών μέσω ΕΟΠΥΥ.
Το αρχικό σχέδιο πάντως το οποίο θα πρέπει μάλλον να εφαρμοσθεί εντός του 2019, προβλέπει την πρόσληψη συνολικά 1195 γιατρών στις ΤΟΜΥ αλλά και συμβάσεις με τουλάχιστον 2800 ιδιώτες συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (Παθολόγους, Γενικούς Γιατρούς, Παιδιάτρους).
Σήμερα με βάση το υπουργείο Υγείας έχουν προσληφθεί στις ΤΟΜΥ 500 γιατροί μαζί με τη νέα «φουρνιά» που τοποθετείται, ενώ με τον ΕΟΠΥΥ έχουν συμβληθεί 700 ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μέχρι το καλοκαίρι στον ΕΟΠΥΥ υπήρχαν 1700 συμβεβλημένοι Παθολόγοι, Γενικοί Γιατροί και Παιδίατροι, που αποτελούν τις ειδικότητες του οικογενειακού γιατρού.
Ταυτόχρονα ενώ θα έπρεπε ήδη να λειτουργούν 239 ΤΟΜΥ, σήμερα υπάρχουν μόνο 101. Στις ΤΟΜΥ αυτές πάντα με βάση την εικόνα που μεταφέρει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχουν γίνει πάνω από 500.000 επισκέψεις πολιτών.
Από αυτές τις 500.000 επισκέψεις, μόλις το 1,5% των περιστατικών έχει χρειαστεί να παραπεμφθεί σε άλλα επίπεδα του συστήματος υγείας είτε είναι σε νοσοκομεία είτε σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.
Τα επίσημα στοιχεία πάντως αναφέρουν ότι ήδη υπάρχουν περίπου 1.150.000 εγγραφές πολιτών σε οικογενειακό γιατρό ενώ υπάρχουν και 450.000 πολίτες σε αναμονή για τελική οριστικοποίηση. Ταυτόχρονα έχουν «ανοιχθεί» 150.000 ατομικοί φάκελοι υγείας.
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr