«Ναι» στην υπερβολική ταχύτητα και το αλκοόλ λένε οι Έλληνες οδηγοί
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. το 2017 βεβαιώθηκαν κατά 1,3% περισσότερες κλήσεις σχετικές με υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Εντατικοί έλεγχοι έγιναν από την Τροχαία σε όλη τη χώρα με στόχο οι αστυνομικοί να «πιάσουν» κυρίως τους οδηγούς, οι οποίοι οδηγούσαν είτε υπερβαίνοντας το όριο ταχύτητας είτε σε κατάσταση μέθης.
Τα αποτελέσματα είναι για ακόμη μία φορά ενδεικτικά του γεγονότος ότι ο Έλληνας οδηγός, δυστυχώς, δεν βάζει μυαλό, αφού από την Παραμονή Πρωτοχρονιάς μέχρι και ανήμερα των Φώτων βεβαιώθηκαν συνολικά 2.397 παραβάσεις, από τις οποίες 2.043 για υπέρβαση ορίου ταχύτητας και 354 για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος. Συνολικά έγιναν έλεγχοι σε 18.360 οχήματα, στους οποίους συμμετείχαν 866 συνεργεία Τροχαίας που συγκροτήθηκαν σε όλη τη χώρα.
Οι περισσότερες παραβάσεις σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (268), της Αττικής (256), της Πιερίας (128), των Ιωαννίνων (123), της Φθιώτιδας (110) και της Θεσσαλονίκης (104). Πάντως, τα τελευταία χρόνια οι παραβάσεις σε βάρος οδηγών που κατά τον έλεγχο της Τροχαίας εντοπίζονται να οδηγούν σε κατάσταση μέθης παρουσιάζουν σταθερά ανοδικές τάσεις. Μόνο για το α' εξάμηνο του 2018 εν συγκρίσει με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017 η αύξηση είναι της τάξεως 4,4%.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. το 2017 βεβαιώθηκαν κατά 1,3% περισσότερες κλήσεις σχετικές με υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από ό,τι το προηγούμενο έτος. Το 2016 από την άλλη η αύξηση ανήλθε στο 13,7% σε σχέση με το 2015. Με βάση τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, το 2017 από 679 θανατηφόρα δυστυχήματα τα 99 οφείλονται σε μέθη (14,6%), το 2016 από τα 753 τα 167 αντιστοίχως οφείλονται σε μέθη (22,2%) και το 2015 από τα συνολικά 746 δυστυχήματα, τα 206 είχαν ως αιτία την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (7,6%).
Σύγχυση μνήμης, ζαλάδα, απώλεια προσανατολισμού, υπερδιόγκωση συναισθημάτων φόβου, λύπης, θυμού ή βίας είναι μόνο μερικά από τα «συμπτώματα» που εμφανίζει ένα άτομο που έχει καταναλώσει από 0,60 mg και μέχρι 1,20 mg αλκοόλ. Σύμφωνα με ειδικούς, με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ελαττώνεται η αίσθηση του πόνου και μειώνεται η λεκτική ικανότητα του ατόμου, το οποίο παράλληλα αδυνατεί να διατηρήσει την ισορροπία του κατά το βάδισμα και παρουσιάζει δυσκολίες στο να διαχωρίζει χρώματα και σχήματα. Με βάση τον νέο κώδικα οδικής κυκλοφορίας, που τέθηκε σε ισχύ στις 30 Απριλίου 2018, ο οδηγός που θα έχει κάνει τρεις παραβάσεις σχετικές με την κατανάλωση αλκοόλ μέσα σε πέντε χρόνια χάνει διά βίου το δίπλωμα οδήγησης.
Όπως επισημαίνουν έμπειροι αστυνομικοί της Τροχαίας στο ethnos.gr, τα στοιχεία από την μέχρι τώρα εφαρμογή του νέου ΚΟΚ δεν είναι ενθαρρυντικά για την βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς των Ελλήνων. «Ευελπιστούσαμε ότι με τον νέο κώδικα οι Έλληνες οδηγοί θα συνειδητοποιούσαν επιτέλους ότι αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί. Δυστυχώς, οι παραβάσεις σχετικές με την κατανάλωση οινοπνεύματος εξακολουθούν να εμφανίζουν ανοδικές τάσεις.
Ο προηγούμενος ΚΟΚ προέβλεπε ότι αν έχουμε δύο παραβάσεις αλκοόλ μέσα σε ένα πραγματικό έτος τότε προχωρούσαμε σε αφαίρεση διπλώματος και ο οδηγός έδινε ξανά εξετάσεις έξι μήνες μετά την οριστική αφαίρεση της άδειας οδήγησής του. Παράλληλα, έπρεπε υποχρεωτικά να παρακολουθήσει το 50% των μαθημάτων σε σχολή οδηγών. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο αυστηρά και καλό είναι όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι στην τελική είναι θέμα παιδείας», λένε χαρακτηριστικά.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr