Θεσσαλονίκη: Τα λύματα οδηγούν σε καθολικό lockdown από Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου
Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη μετά την αύξηση του ιικού φορτίου στην πόλη. Αναμένεται να μπει σε προληπτικό lockdown από την επόμενη βδομάδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ολοταχώς για lockdown οδηγείται η Θεσσαλονίκη από την επόμενη βδομάδα. Αν και οι τελικές εισηγήσεις των λοιμοξιολόγων αναμένεται να κατατεθούν στη καθιερωμένη συνεδρίαση της Επιτροπής την Παρασκευή, εντούτοις η παρουσία Κικίλια από το πρωί της Πέμπτης στην πόλη έχει σημάνει συναγερμό. Στην Θεσσαλονίκη έχει χτυπήσει καμπανάκι μετά και το διπλασιασμό του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης, προβληματίζοντας τους ειδικούς.
Οι μετρήσεις των λυμάτων είναι αυτές πάνω στις οποίες όπως φαίνεται θα στηριχθούν οι ειδικοί για να επιβάλλουν νέα περιοριστικά μέτρα στην πόλη μετά το Σαββατοκύριακο τα οποία θα έχουν προληπτικό χαρακτήρα. Τον προβληματισμό της κυβέρνησης για την επιδημιολογική κατάσταση της Θεσσαλονίκης μετέφερε και ο Βασίλης Κικίλιας στη συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, χωρίς να τεθεί ζήτημα νέων μέτρων μέχρι στιγμής.
Την ίδια ώρα αύξηση αλλά όχι ανησυχητική παρατηρείται στις κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων της πόλης τις τελευταίες μέρες. «Η πανδημία είναι σαν μια φωτιά σε ένα χωράφι με ξηρά χορτάρια. Όσο πιο έγκαιρα και πιο σωστά επέμβουμε τόσο μικρότερη θα είναι η ζημιά. Είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα εφόσον ο καθένας από εμάς προσέχει και εφόσον όλοι είμαστε ταγμένοι σε αυτή την προσπάθεια ούτως ώστε να μην αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει» δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε ακόμη: Ζέρβας για σχολεία: Το 10% των ημερήσιων κρουσμάτων είναι παιδιά ως 12 ετών
Εξαδάκτυλος: Χρειάζονται ταχύτερες αποφάσεις
«Το σίγουρο είναι ότι η Θεσσαλονίκη θα είναι διαφορετική από τη Δευτέρα. Θα έχει άλλη κατάσταση απ' αυτήν που έχει σήμερα» είπε ο Θανάσης Εξαδάκτυλος στην «Ωρα Ελλάδος» και πρόσθεσε: «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το έγκαιρο της αποφάσεως (σ.σ.: για την Αττική), μας κάνει να βλέπουμε μικρότερο κόστος και υγειονομικό και οικονομικό. Εκτιμώ ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί τώρα, είναι μικρότερος απ' αυτόν που θα χρειαζόταν αν αργούσαμε πάλι μια δυο βδομάδες» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος στην «Ωρα Ελλάδος». «Οι μεταλλάξεις δημιουργούν νέο περιβάλλον. Είναι δεδομένο ότι θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις. Χρειάζεται ταχύτερες αποφάσεις και πρόληψη» επεσήμανε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
Έχουμε ανέβει επίπεδο συναγερμού στη Θεσσαλονίκη
Μετά τον διπλασιασμό του ιικού φορτίου, που υπολογίστηκε στα δείγματα που ελήφθησαν από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) στις 5 και 7 Φεβρουαρίου, οι επόμενες αναλύσεις από δειγματοληψίες της 8ης και 9ης Φεβρουαρίου έδειξαν μία τάση σταθεροποίησης στα αυξημένα αυτά επίπεδα.
«Αυτό που κρατάμε ως θετικό στοιχείο είναι πως μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται μία εκρηκτική αύξηση, αντίστοιχης δυναμικής της πορείας που καταγράφηκε το φθινόπωρο. Οι πιο πρόσφατες μετρήσεις της ομάδας μας θα έλεγα ότι απλά επιβεβαίωσαν ότι έχουμε ανέβει ένα επίπεδο συναγερμού. Παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα πώς εξελίσσεται η κατάσταση, αλλά τη δεδομένη στιγμή δεν είμαστε σε μία εκθετική διασπορά του ιού στην κοινότητα» δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Πρύτανης: Ξεκάθαρα έντονα αυξητική η τάση στα λύματα
Ερωτηθείς εάν η τάση σταθεροποίησης φαίνεται να έχει δυναμική να παγιωθεί, απάντησε: «Είμαστε σαφώς σε αυξητική πορεία. Διαχειρίσιμη μεν ακόμη, αλλά όταν διαπιστώνουμε διπλασιασμό του ιικού φορτίου μέσα σε μία εβδομάδα, δεν πρόκειται για μία διακύμανση ή μια αναστρέψιμη άνοδο, είναι μία ξεκάθαρη έντονα αυξητική τάση, που θα συνεχιστεί και που ευνοείται από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, τα οποία όλο και περισσότερο μεταδίδονται στην κοινότητα, όσο και από τις καιρικές συνθήκες και αντικοινωνικές συμπεριφορές».
Στο διάγραμμα φαίνεται, σε σχέση με τα τέλη του περασμένου Οκτώβρη και την πορεία της πανδημίας στην πόλη τον Νοέμβρη, ότι το ιικό φορτίο στα λύματα απέχει ακόμη από το κόκκινο επίπεδο, ενώ και η καμπύλη της ανόδου είναι πιο ομαλή. Αντίστοιχα φαίνεται πως στις μετρήσεις από τις 23 έως τις 28 Οκτωβρίου καταγραφόταν μία σαφής ανοδική τάση, που στη συνέχεια όμως έγινε εκρηκτική. «Πιστεύω ότι κανείς μας δεν θέλει να βιώσει ξανά τον εφιαλτικό Νοέμβρη. Είμαστε εδώ και μήνες σε καθεστώς μέτρων πρόληψης της διασποράς. Όσο τα τηρούμε μένουμε ασφαλείς», πρόσθεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Ζέρβας: Το πρόβλημα δημιουργήθηκε τέλη Ιανουαρίου
Τα πράγματα δείχνουν να είναι καλύτερα απ’ ό,τι στην Αττική και σαφέστατα καλύτερα από τον Οκτώβριο και Νοέμβριο το κακό όμως παραμονεύει και δεν θέλει και πολύ, δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας από την πλευρά του μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο ράδιο Θεσσαλονίκη. «Τρεις τέσσερις μέρες να εκτεθούμε μπορεί να επιστρέψουμε πάλι στις άσχημες εικόνες στα νοσοκομεία ακόμα και στα κοιμητήρια, Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία» πρόσθεσε.
Μιλώντας για τα σχολεία τόνισε πως έχουμε 2 εκατ. μετακινήσεις το πρωί και άλλες δυο εκατ. το μεσημέρι όταν είναι ανοιχτά όλα τα σχολεία. «Σύμφωνα με στοιχεία που έχω μπροστά μου από τον ΕΟΔΥ, από 0 έως 12 ετών παιδιά ήταν από 8,5 έως 11% δηλαδή συν πλην το 10% των ημερήσιων κρουσμάτων. Ένα στα οκτώ κρούσματα που είχαμε πρόσφατα είναι κάτω των 17 ετών. Αυτός ο πληθυσμός είναι κατά κανόνα ασυμπτωματικός και πιο επικίνδυνος. Το πρόβλημα στην χώρα δημιουργήθηκε κάπου τέλη Ιανουαρίου όταν συμπληρώθηκαν οι δύο εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων».
Στα 10 εκατ.η ζημιά από την προηγούμενη χρονιά
Ο δήμαρχος υπογράμμισε πως «εφόσον έχουμε την πολυτέλεια να επιλέγουμε θα πρέπει να επιλέξουμε. Μην ξεχνάμε ότι τα σχολεία λειτουργούν και με τηλεκπαίδευση. Υποκατάστατο μεν αλλά κάτι υπάρχει. Για την κίνηση στην αγορά δεν υπάρχει. Η ζημία είναι 3 δισ. το μήνα με το λιανεμπόριο ανοιχτό η ζημιά είναι στο 1,5 δισ.». «Αντίστοιχες ζημίες έχει και ο δήμος Θεσσαλονίκης. Είχε γύρο στα 10 εκατ. ζημία την προηγούμενη χρονιά. Προφανώς η οικονομία επηρεάζει τους πάντες προφανώς προέχει η υγεία και θα πρέπει να κάνουμε το παν αλλά, εφόσον έχουμε την πολυτέλεια θα πρέπει να επιλέξουμε. Να κάνουμε σωστές επιλογές».
Για τον κλάδο της υγείας και ενόψει της σημερινής επίσκεψης του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος τόνισε πως «αυτή τη στιγμή είναι να μπορέσουμε να έχουμε ξεκούραστους γιατρούς νοσηλευτές την καλύτερη κατάσταση στα νοσοκομεία και να είναι εμβολιασμένοι. Να μπούμε σε αυτή την κατάσταση έχοντας μια ασφάλεια. Άρα έχουμε άλλο ένα συν αυτή την περίοδο πάμε με ένα σύστημα υγείας σε καλύτερη κατάσταση και με τις ευπαθείς ομάδες πιο προστατευμένες».
Ο δήμαρχος σημείωσε πως πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνει ο καθένας από εμάς αλλά και η κοινωνία λέγοντας πως ο «χάρτη υπάρχει είναι σαφέστατος». «Υπάρχουν ειδικοί και συγκεκριμένα νούμερα. Υπάρχει μια καθημερινή ακτινογραφία. Καθημερινά γίνονται 50 χιλιάδες τεστ. Άρα ξέρουμε πόσο συμβάλει ο κάθε κλάδος της ζωής στην κινητικότητα. Έχουμε πει πόσο συμβάλει το εμπόριο, τα σχολεία. Πρέπει να τα σταθμίσουμε όλα αυτά».
Διαβάστε ακόμη: Κικίλιας: 500.000 εμβολιασμοί ως το Σάββατο - Ανοίγει η ΔΕΘ για εμβόλια
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr