Καθηγητής ΑΠΘ: Ανησυχία για το άγνωστο στέλεχος της Ουγκάντα
Αγνοια στην επιστημονική κοινότητα για τη βιολογική σημασία του μεταλλαγμένου στελέχους της Ουγκάντας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την ανησυχία του για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Ουγκάντα και έχει έρθει πλέον και στη χώρα μας, εκφράζει μέσω του ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης. Κάνει λόγο για πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, αντίστοιχη με αυτήν του στελέχους από τη Νότια Αγγλία και κυρίως για το γεγονός ότι το στέλεχος από την Ουγκάντα βρίσκεται σε διαφορετικό γενετικό κλάδο από αυτόν που βρίσκεται όλες οι υπόλοιπες γνωστές και επικίνδυνες μεταλλάξεις (της Μεγάλης Βρετανίας, της Νότιας Αφρικής και της Καλιφόρνιας), με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή να υπάρχει άγνοια στην επιστημονική κοινότητα, για το πώς θα συμπεριφερθεί καθώς και για τις συνέπειες που θα προκαλέσει.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο ethnos.gr o κ. Τριανταφυλλίδης, όλες οι μέχρι στιγμής μεταλλάξεις του κορονοϊού που προκάλεσαν ανησυχία, βρίσκονται στη γενετική γραμμή Β΄ του ιού, ενώ αυτή της Ουγκάντας βρίσκεται στη γενετική γραμμή Α΄. «Αυτό σημαίνει ότι στην επιστημονική κοινότητα σήμερα υπάρχει άγνοια για τη βιολογική σημασία του συγκεκριμένου στελέχους και αυτό είναι γεγονός που μου προκαλεί ανησυχία. Δεν ξέρουμε ακόμα, για παράδειγμα, αν το συγκεκριμένο στέλεχος μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη θνητότητα. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσεκτική παρακολούθηση αυτής της παραλλαγής, ώστε να δούμε τις συνέπειές της», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Να σημειωθεί ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού είχαν ταξινομηθεί σε έξι βασικές γενετικές γραμμές (Α, Β, Β.1, Β.1.1, Β.1.177 και Β.1.1.7).
Διαβάστε ακόμα: Lockdown: Αλλη μια βδομάδα παράταση εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι
Υψηλή μεταδοτικότητα
Κατά τον ομότιμο καθηγητή Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του ΑΠΘ, είναι δεδομένο ότι το στέλεχος του κορονοϊού από την Ουγκάντα παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα, κατά τουλάχιστον 50% υψηλότερη από αυτή του αρχικού στελέχους που εντοπίστηκε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο στην Κίνα.
«Και η υψηλή μεταδοτικότητά του είναι γεγονός που μου προκαλεί ανησυχία για τη συγκεκριμένη παραλλαγή. Η μεταδοτικότητά του είναι αντίστοιχη με το στέλεχος που εντοπίστηκε στη Νότια Αγγλία, δηλαδή κατά τουλάχιστον 50% υψηλότερη σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος που εμφανίστηκε το Δεκέμβριο του 2019 στη Γουχάν. Είναι ανησυχητικό ότι στην πρωτεύουσας της Ουγκάντας μέσα σε μόλις 4-5 μήνες το συγκεκριμένο στέλεχος παρουσιάζει συχνότητα κατά 61%. Η εξάπλωση μιας νέας παραλλαγής με αυξημένη μεταδοτικότητα ή και μολυσματικότητα μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας και τελικά να οδηγήσει σε υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Υπάρχει, επίσης, ο κίνδυνος νέες παραλλαγές να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Τουλάχιστον 4.000 μεταλλάξεις
Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 4.000 μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό, το RNA, του κορονοϊού. Εκτός από την παραλλαγή της Ουγκάντας από αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με τα συμβατικά στελέχη χαρακτηρίζονται οι παραλλαγές της Νότιας Αγγλίας, της Νότιας Αφρικής και της Καλιφόρνια. Μάλιστα, οι δύο τελευταίες χαρακτηρίζονται και από μειωμένη αντίδραση σε παραγωγή αντισωμάτων από τα μολυσμένα άτομα.
Διαβάστε ακόμα: Σπάνιο υπερφλεγμονώδες σύνδρομο σε 5χρονο που νόσησε από κορονοϊό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr