Lockdown: Τι έφερε παράταση - Σαρηγιάννης και Γκίκας απαντούν για το άνοιγμα της αγοράς
Ο Αχιλλέας Γκίκας και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξηγούν γιατί ήταν αναγκαία η παράταση του lockdown και πότε αναμένεται μια επιστροφή σε μερική κανονικότητα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με το lockdown να παίρνει παράταση για μία εβδομάδα ακόμη λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού, το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν θα μπορεί να επανέλθει η χώρα σε ρυθμούς μερικής κανονικότητας από τις 8 Μαρτίου. Αυτό, όπως τονίζουν οι ειδικοί, μιλώντας στο OPEN TV και τη Φαίη Μαυραγάνη, θα προκύψει από δύο παράγοντες, δηλαδή την εικόνα στις ΜΕΘ και τον αριθμό των κρουσμάτων. Αυτό θα εξετάσουν, άλλωστε, ξανά οι επιδημιολόγοι, όταν θα κληθούν να κάνουν τις σχετικές εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση.
Εξετάζοντας τα στοιχεία για τα οποία φτάσαμε το lockdown να παίρνει παράταση για μία ακόμη εβδομάδα (έως τις 8 Μαρτίου) μπορεί να διαπιστώσει κανείς τα εξής:
- Οτι τα κρούσματα ήταν τετραψήφια για αρκετές ημέρες μέσα στην εβδομάδα. Μόνο την Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 1.790 σε όλη τη χώρα.
- Η εικόνα στις ΜΕΘ ήταν ασφυκτική, καθώς υπήρξαν και ώρες που είχαμε μονοψήφιο αριθμό κρεβατιών στα νοσοκομεία.
Διαβάστε επίσης: Παράταση lockdown έως 8 Μαρτίου - Ανησυχία για Πειραιά και Δυτική Αττική
Σε όλα αυτά οι ειδικοί Αχιλλέας Γκίκας και Δημοσθένης Σαρηγιάννης δίνουν τις απαντήσεις τους, μιλώντας στο OPEN TV. Ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Eμπειρογνομόνων, μίλησε στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας και για τους λόγους για τους οποίους το lockdown θα συνεχιστεί για μία ακόμη εβδομάδα. Όπως είπε, «τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα θέλαμε και έχουμε πολύ μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας, επομένως δεν μπορούσε να ανοίξει κάποια δραστηριότητα. Ελπίζουμε ότι οι επόμενες μία με δύο εβδομάδες θα μας δώσουν καλύτερες προοπτικές. Είμαστε σε έναν κυκλώνα».
Στο ερώτημα γιατί δεν αποδίδουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού, ο κ. Γκίκας απαντά ότι από τη μια η μετάλλαξη και από την άλλη η κόπωση που έχει επικρατήσει, επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων. «Βλέπουμε να αποκλιμακώνεται ο αριθμός μεγάλων ηλικιών που μπαίνουν στις ΜΕΘ. Ίσως αρχίζει να κάμπτεται η επιθετικότητα του τρίτου κύματος», ανέφερε, τονίζοντας ότι όταν θα αρχίσει ο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ο ίδιος θα ήθελε αυτό να ξεκινήσει από τα σχολεία.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημείωσε ότι πανελλαδικά είμαστε σε κορύφωση και τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αποκλιμάκωση. «Στην Αττική για 2-3 μέρες θα βλέπουμε αυξημένα τα κρούσματα. Ανησυχητικό είναι το θέμα των μεταλλάξεων. Μπορεί να χειροτερέψουν την έκφανση του 3ου κύματος και για αυτό χρειάζεται προσοχή», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αρκεί μια εβδομάδα lockdown και θα ήταν καλύτερο να επεκταθεί για μια ακόμη εβδομάδα. «Τέλος Ιουνίου θα είμαστε σε χαμηλά επίπεδα διασποράς, διακοπές θα κάνουμε καλύτερα από ότι είναι τώρα η κατάσταση», είπε.
Διαβάστε επίσης: Παπαευαγγέλου: Πολλές μικρές «πυρκαγιές» και ευρεία διασπορά του ιού στη χώρα
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr