Σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία : Τι προβλέπει ο νόμος, τι μπορεί να κάνει το θύμα
Τι προβλέπει ο νόμος για τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία. Τι μπορεί να κάνει το θύμα όταν πρόκειται για εργοδότη και τι για συνάδελφο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τα όπλα που έχουν στα χέρια τους τα θύματα που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή εκφοβισμό στον χώρο εργασίας ανέλυσε η δικηγόρος Ανδριάνα Ζαχαρίου, στην εκπομπή του Open «Τώρα ό,τι συμβαίνει». Η παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, σύμφωνα με όσα εξήγησε, κατηγοριοποιείται ως εξής:
- Σεξουαλική
- Ηθική
- Λεκτική βία
- Σωματική βία
Η δικηγόρος αναφέρθηκε αναλυτικά και στην έννοια της ηθικής παρενόχλησης, το λεγόμενο mobbing, το οποίο συναντάται μόνο στον εργασιακό χώρο. Πρόκειται για μια συστηματική ψυχολογική και ταπεινωτική βία, με αποτέλεσμα το θύμα να περιθωριοποιείται από τους υπόλοιπους στον εργασιακό του χώρο και να εξαναγκάζεται να φύγει τελικά από αυτόν. Το mobbing μπορεί να γίνει και από τον συνάδελφο και από τον προϊστάμενο και από τον εργοδότη. Συνήθως, η ηθική παρενόχληση είναι το αποτέλεσμα τιμωρησίας, επειδή το θύμα δεν δέχθηκε τη σεξουαλική παρενόχληση.
Διαβάστε ακόμα: Αλλαγές στον νόμο για γενετήσια αξιοπρέπεια, αδικήματα κατά ανηλίκων
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία:
- Το 55% των γυναικών στην ΕΕ έχουν δεχθεί τουλάχιστον από μία φορά παρενόχληση στον εργασιακό χώρο
- Στην Ελλάδα η αναλογία αυτή έρχεται σε μία στις τρεις γυναίκες
Αναφορικά με τα εργαλεία που έχει στα χέρια του το θύμα της οποιασδήποτε μορφής παρενόχλησης, και είτε πρόκειται από εργοδότη, είτε από προϊστάμενο, είτε από συνάδελφο έχει δικαίωμα μήνυσης εντός όμως, τρίμηνης προθεσμίας. Από εκεί και πέρα, επειδή είναι πλημμέλημα και για τα πλημμελήματα ισχύει η πενταετής παραγραφής, μπορεί και πάλι να λειτουργήσει ως μαξιλαράκι και να επέμβει ο εισαγγελικός λειτουργός. Επίσης, όταν γίνεται λόγος για σεξουαλική παρενόχληση, το θύμα έχει δικαίωμα να υποβάλει και αγωγή για προσβολή προσωπικότητας.
Παρενόχληση από συνάδελφο
Όταν η παρενόχληση γίνεται από συνάδελφο, τότε το θύμα μπορεί να ενημερώσει τον εργοδότη κι εκείνος με τη σειρά του οφείλει να κάνει ισχυρή σύσταση στον υπάλληλο-θύτη, ή να τον απομακρύνει από τη θέση που κατέχει στο τμήμα κι αν δεν συμμορφωθεί να του καταγγείλει τη σύμβαση. Το θύμα έχει δικαίωμα πέραν από την αγωγή για προσβολή προσωπικότητας στον δράστη, να ασκήσει αγωγή για ηθική ικανοποίηση και κατά του εργοδότη στην περίπτωση που ενώ ενημερώθηκε δεν τήρησε την ίση μεταχείριση μεταξύ των εργαζομένων. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα της μήνυσης προς τον συνάδελφο για σεξουαλική / ηθική παρενόχληση, η οποία μπορεί να επιφέρει έως και ένα έτος φυλάκισης και για εξύβριση η οποία μπορεί επίσης να επιφέρει έως ένα έτος φυλάκισης.
Παρενόχληση από τον εργοδότη
Όταν η παρενόχληση γίνεται από τον εργοδότη, τότε το θύμα μπορεί να κινηθεί νομικά εναντίον του για εξύβριση, η οποία επιφέρει έως ένα έτος φυλάκισης και για σεξουαλική / ηθική παρενόχληση η οποία σε αυτή την περίπτωση επιφέρει έως τρία έτη φυλάκισης. Πάντως, πέραν της οποιασδήποτε αγωγής ή μήνυσης, πρέπει να ενημερωθεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ο Συνήγορος του Πολίτη. Επίσης, το θύμα έχει δικαίωμα να κάνει αγωγή κατά του εργοδότη για μονομερή βλαπτική μεταβολή των συνθηκών που υπάρχουν στο περιβάλλον της εργασίας και να ζητήσει αποζημίωση, επειδή τον αναγκάζει να φύγει να τον οδηγήσει σε παραίτηση.
Αν όμως, το θύμα οδηγηθεί σε απόλυση, τότε μπορεί να προχωρήσει σε αγωγή για καταχρηστική καταγγελία σύμβασης εργασίας, η οποία είναι άκυρη και παράνομη και θεωρείται προϊόν τιμωρίας και εμπάθειας. Το θύμα έχει δικαίωμα εν προκειμένων να αιτηθεί αποζημίωση έως 25.000 ευρώ, η οποία δεν είναι η ίδια με την αποζημίωση της απόλυσης.
Διαβάστε επίσης: Μetoogreece.gr: Ανοιξε η πλατφόρμα καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr