Ελληνικό: Σφοδρές αντιδράσεις για την «κλειστή πόλη» με περιφράξεις στον αστικό ιστό
Οι περιφράξεις δε θα είναι μόνιμες, απαντά το υπουργείο Περιβάλλοντος και υπόσχεται νομοτεχνική βελτίωση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Με νομοτεχνικές βελτιώσεις υποσχέθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς να κάμψει το μπαράζ αντιδράσεων που προκάλεσε η ρύθμιση περί περιφράξεων στην επένδυση του Ελληνικού, με την οποία όπως είναι διατυπωμένη, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία μιας «περίκλειστης πόλης» (gated community) 25.000 κατοίκων και στη χώρα μας, στην οποία δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση σε επισκέπτες.
Σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη, η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για το Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού «επιτρέπεται η κατασκευή περιφράξεων για διαχωρισμό δραστηριοτήτων και λειτουργιών, ακόμα και εντός του ίδιου γηπέδου, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης».
Παράλληλα ορίζεται ότι «για την οριοθέτηση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά επιτρέπεται η κατασκευή περίφραξης περιμετρικά της συνολικής έκτασης κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης».
Διαβάστε ακόμη: Εγκρίθηκε η μελέτη για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού: Τι περιλαμβάνει
Προσπαθώντας να κάμψει τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν κατά τη σημερινή συζήτηση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, τόσο από εξωκοινοβουλευτικούς φορείς όσο και από σύσσωμη την αντιπολίτευση, ο κ. Ταγαράς επεσήμανε πως «δεν αλλάζουμε τίποτα ούτε από πλευράς χρήσεων ή όρων δόμησης και δε μεταβάλλουμε καμία από τις διατάξεις που τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί και αφορούν την κατασκευή του έργου του Ελληνικού».
Απέδωσε τη συγκεκριμένη πρόβλεψη στο μέγεθος του έργου τονίζοντας ότι οι περιφράξεις θα είναι προσωρινού και όχι μόνιμου χαρακτήρα και θα γίνουν για λογους ασφαλείας κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών: «Σέβομαι τις ανησυχίες. Δεν τίθεται ζήτημα μόνιμης περίφραξης. Το παραλιακό μέτωπο θα είναι ανοιχτό. Θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση που θα ξεκαθαρίζει ότι οι παρεμβάσεις θα είναι προσωρινού χαρακτήρα, θα είναι τμηματικές και ό,τι ολοκληρώνεται θα απελευθερώνεται από πλευράς περιφράξεων», είπε χαρακτηριστικά.
«Μιλάμε για λειτουργική περίφραξη παντού» είχε πει νωρίτερα ο Νίκος Μπελαβίλας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Τομέα Πολεοδομίας & Χωροταξίας ΕΜΠ: «Στη σελίδα 346 αναφέρεται ρητά η εργοταξιακή περίφραξη χωρίς πάντως να προβλέπεται η άρση της μετά τη λήξη του εργοταξίου. Την προβλέπει όμως ο κανονισμός και άρα θα μπορούσε να μην είχε εισαχθεί καν στο νόμο αφού θα αρκούσε μια γενική άδεια. Εξι σελίδες παρακάτω προβλέπεται άλλη περίφραξη, λειτουργική περίφραξη που καμία σχέση δεν έχει με τα εργοτάξια. Πρόκειται για μια περίκλειστη πόλη. Σ΄αυτήν την πόλη δε θα έχουν πρόσβαση οι κάτοικοι του Άνω Ελληνικού, της Γλυφάδας, του Αλίμου», υπογράμμισε ο καθηγητής του ΕΜΠ.
Αναφερόμενος στον αιγιαλό, επεσήμανε ότι πρόκειται για «φανερό αποκλεισμό»: «Τεράστιο τμήμα της ακτής Αγίου Κοσμά, πολύ μεγάλο τμήμα της ελεύθερης ακτής του 1 χλμ και όλη η μαρίνα αποκλείονται. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη της σχέσης της ομαλής σύνδεσης μέσω κοινοχρήστων χώρων» είπε προσθέτοντας ότι υπάρχει στένωση και κατάργηση πεζοδρόμων. «Επανερχόμαστε στο μοντέλο που κανείς δεν μπορούσε να πάει στη θάλασσα παρά μόνο αν αγόραζε τον καφέ του στην καφετερια».
Ερωτηθείς για ενδεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή, σημείωσε ότι όπως έχει καταδειχθεί από σχετικές μελέτες χρόνια πριν οι θερμοκρασίες θα ανέβουν έως και κατά 4 ή 5 βαθμούς: «Τόσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες όταν χτίζουμε μια πόλη 25.000 κατοίκων στη θέση ενός ελεύθερου χώρου, με τις εκπομπές, τις θερμονησίδες και τα κτίρια».
Απαντώντας σε ερωτήσεις η πρόεδρος της Ελληνικό Α.Ε, Σουλτάνα Σπυροπούλου επεσήμανε ότι «δε νοείται εργοτάξιο χωρίς περίφραξη», ενώ αναφερόμενη στις περιφράξεις εντός του οικοπέδου παρέπεμψε στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Σημείωσε πάντως ότι «προφανώς όταν ολοκληρώνονται τα κοινόχρηστα έργα, η περίφραξη θα απομακρύνεται. Χωρίς αυτήν θα έχουμε ατυχήματα. Δεν έχει σχέση με μία κλειστή πόλη. Αλλωστε ο μητροπολιτικός πόλος συνδέεται με πολλούς δρόμους με την πέριξ περιοχή, δεν είναι απομονωμένος» κατέληξε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Γιώργος Σταματογιάννης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις προβλέψεις βάσει των οποίων το Δημόσιο θα βρεθεί προ εκπλήξεων αφού εκχωρούνται στον επενδυτή δικαιώματα σε επίπεδο κυρίου του οικοπέδου με αποτέλεσμα στο μέλλον να δημιουργηθούν προβλήματα ως προς την πλήρη κυριαρχία επί του ακινήτου.
Αντιδράσεις και από τους δήμους
Η διαχείριση της παραλίας αποτελεί μείζον ζήτημα για το δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο: «Δε διευκρινίζεται πουθενά τι θα γίνει με αυτό το ζήτημα. Εμείς ρίξαμε τα συρματοπλέγματα και τις περιφράξεις και διαμορφώσαμε ομπρέλες ώστε να μετακινούμε τα ΚΑΠΗ για μπάνιο με τα λεωφορεία του δήμου. Αν νομίζουν ότι θα πληρώνουμε εισιτήριο για να πάμε στην παραλία μας, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Η διαχείριση πρέπει να δοθεί στο δήμο. Είναι αδιαπραγμάτευτο. Δε θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν, αλλά δε θα επιτρέψουμε να αποκλειστούμε κι εμείς οι ίδιοι», σημείωσε.
Ο κ. Κωνσταντάτος έθεσε επίσης το ζήτημα της μετεγκατάστασης των υπηρεσιών που απομακρύνθηκαν από το χώρο υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατό να προχωρήσει μία επένδυση αν δεν υπάρξει έναρξη πλεοδόμησης τόσο για τις ανάγκες των 25.000 νέων κατοίκων όσο και των υπηρεσιών που φιλοξενούνταν ήδη και πρέπει να μεταστεγαστούν σε οικόπεδα που οφείλει η κυβέρνηση να αποδώσει.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις που δημιουργούνται και δεν προβλέπουν εισφορά σε γη ως πολεοδομικό αντιστάθμισμα, ενώ δεν προσδιορίζεται και ο χρόνος απόδοσης στους δήμους των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων. Ο κ. Κονδύλης σημείωσε ότι σοβαρό ζήτημα τίθεται και για την ακτή: «Δε θα μιλούσα για πλήρη αποκλεισμό της πρόσβασης, αλλά η πρόσβαση καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής αφού οι διέξοδοι προς τους κοινόχρηστους χώρους είναι πάρα πολύ μικροί. Για παράδειγμα για τον Αγιο Κοσμά ο πολίτης έχει πρόσβαση στην παραλία από τρεις στενούς πεζοδρόμους», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη: Αθηναϊκή Ριβιέρα: Μέχρι 9.000 ευρώ το τετραγωνικό θα φτάσει η τιμή στη Βουλιαγμένη
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr