Νοσοκομειακοί γιατροί: Εκκληση για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών
Δυστυχώς προέχουν τα οικονομικά συμφέροντα, λέει η Δάφνη Κατσίμπα - ΙΣΑ: Είμαστε απολύτως πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Εκκληση για άμεση επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών (γιατρών, υποδομών, εργαστηρίων κλπ.) απευθύνει μέσω του ethnos.gr η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα, σημειώνοντας ότι όλοι οι συνάδελφοί της στα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν καθημερινά συνθήκες πολέμου και ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους με πολύ μεγάλη δυσκολία. Αναφερόμενη στον πολύ μικρό αριθμό ιδιωτών γιατρών που έχουν μέχρι στιγμής ανταποκριθεί στην έκκληση του Υπουργείου Υγείας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία, σημειώνει δηκτικά ότι δυστυχώς προέχουν τα οικονομικά συμφέροντα, κάτι που συμβαίνει και από την πλευρά της Πολιτείας.
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι οι ιδιώτες γιατροί της γειτονιάς, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σηκώνουν βάρος για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό και με δικό τους κόστος συνδράμουν στα νοσοκομεία.
Διαβάστε επίσης: Μέτρα: Τι αλλάζει σε μετακινήσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας - Οι περιοχές σε lockdown
«Με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους το κράτος οφείλει άμεσα να προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, δομών και εργαζομένων. Να περιέλθουν υπό τη δικαιοδοσία του κράτους, για όσο διάστημα χρειαστεί, ώστε να ανταποκριθούμε και στους με covid-19 αλλά και στους no covid-19 ασθενείς. Διαφορετικά θα χάνουμε ασθενείς τώρα που τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε μονάδες για κορονοϊό. Πολλοί ιδιώτες συνάδελφοι, οι οποίοι δεν ανήκουν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, βοηθάνε στα ιατρεία τους, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού κι έτσι ουσιαστικά βοηθάνε και τα νοσοκομεία. Το κάνουν με δικά τους έξοδα και χωρίς να είναι εμβολιασμένοι. Σκέφτονται ότι, αν αφήσουν τα ιατρεία τους και τους ασθενείς τους για δύο μήνες, θα βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά και μετά δε θα ξέρουν, τι να κάνουν. Αυτή είναι λογική σκέψη και είναι προσωπική επιλογή του καθενός να βοηθήσει εθελοντικά. Ο αριθμός των μόλις 50 ενδιαφερομένων γιατρών αποτελεί πρόβλημα και γι’ αυτό, αν γίνει η επίταξη, θα σταματήσει η δυνατότητα προσωπικής επιλογής», τονίζει στο ethnos.gr η κ. Κατσίμπα.
Κατά την ίδια η δυσαρέσκεια των συναδέλφων της, νοσοκομειακών γιατρών, στρέφεται εναντίον της Πολιτείας που δεν προχωρεί στην επίταξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της Υγείας. «Οι επιχειρηματικοί όμιλοι διαθέτουν γιατρούς που μπορούν να βοηθήσουν για την αντιμετώπιση του covid-19. Δυστυχώς, υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα και αυτά προέχουν. Με βάση το οργανόγραμμα του 2012 υπάρχουν 8.000 κενές οργανικές θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία, ενώ για όλο το προσωπικό τα κενά ξεπερνούν τις 30.000», υποστηρίζει η κ. Κατσίμπα.
Παγώνη: Άμεση πρόσληψη γιατρών που περιμένουν να διοριστούν
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, υποστηρίζει ότι η λύση στο πρόβλημα είναι η άμεση πρόσληψη στα νοσοκομεία πνευμονολόγων, παθολόγων και γενικών γιατρών, οι οποίοι έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους και περιμένουν να διοριστούν.
«Οι συνάδελφοί μας ιδιώτες γιατροί έχουν τα ιατρεία τους και είναι λογικό αυτό που λένε ότι δεν μπορούν να αφήσουν τους ασθενείς τους και να πάνε στα νοσοκομεία, τα οποία έχουν εντελώς διαφορετικό τρόπο λειτουργίας. Λύση στο πρόβλημα υπάρχει, χωρίς να χρειάζεται να σκοτωθούμε μεταξύ μας οι γιατροί. Υπάρχουν οι λίστες με πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς γιατρούς, οι οποίοι έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους και βρίσκονται στις λίστες, προκειμένου να διοριστούν στα νοσοκομεία. Αυτοί οι συνάδελφοι έχουν όρεξη και μπορούν να βοηθήσουν. Ας πάρουν γιατρούς από αυτές τις λίστες και θα τελειώσει το πρόβλημα», τονίζει στο ethnos.gr η κ. Παγώνη.
ΙΣΑ: Στήριξη του ΕΣΥ χωρίς αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Να ανταποκριθούν στην έκκληση του Υπουργείου Υγείας για στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας καλεί τα μέλη του με απόφασή του το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, τονίζοντας, παράλληλα, ότι είναι κρίσιμο να μην αποδυναμωθεί περαιτέρω η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να παραμείνουν ανοιχτά τα ιατρεία της γειτονιάς. Όπως υποστηρίζει ο ΙΣΑ, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα ιατρεία της γειτονιάς αποτελούν το ανάχωμα για να αποτραπούν οι σοβαρές επιπλοκές και να μην φτάσουν τα περιστατικά covid-19 στα νοσοκομεία.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Φώτης Πατσουράκος, θα είναι πολύ μεγάλο λάθος η Πολιτεία να προχωρήσει σε διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προκειμένου να ενισχύσει τα νοσοκομεία, διότι «αυτό θα το βρούμε μπροστά μας». Παράλληλα, ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι ιδιώτες γιατροί έχουν παραμείνει απολύτως πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη και τονίζει ότι οι 50 ιδιώτες γιατροί που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Υπουργείου Υγείας, αφορούν μόνο τις ειδικότητες των πνευμονολόγων, των παθολόγων και των γενικών γιατρών.
«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί έχουν βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης μέσα από τα ιατρεία τους, που συντηρούν με δικά τους έξοδα και στα οποία δέχονται έκτακτα περιστατικά. Αν φύγουν από τη γειτονιά, η Πρωτοβάθμια Υγεία θα δεχτεί μεγάλο πλήγμα. Επίσης, σε ποσοστό 80% οι ιδιώτες γιατροί δουλεύουν και σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Αν φύγουν από εκεί, δε θα δουλέψουν οι ιδιωτικές κλινικές και θα επιβαρυνθεί περισσότερο το δημόσιο σύστημα υγείας. Άλλωστε, το τελευταίο δε χρειάζεται 65άρηδες, αλλά νέους γιατρούς, οι οποίοι, δυστυχώς, είναι πολύ λίγοι, αφού πάνω από το 50%, όσων πήραν το πτυχίο τους, έχουν φύγει στο εξωτερικό», λέει ο κ. Πατσοράκος.
Κατά τον ίδιο, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα η Πολιτεία, θα πρέπει να προχωρήσει σε οριζόντια επίταξη του 50% των ιδιωτικών κλινικών (γιατρών, κρεβατιών, υποδομών). «Ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχουμε καλέσει τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς να βοηθήσουν. Και ο πρόεδρος και εγώ έχουμε πάρει τηλέφωνα σε συναδέλφους και τους λέμε να βοηθήσουν. Το ίδιο κάνει όλο το προσωπικό του ιατρικού συλλόγου. Επίσης, πήραμε απόφαση ότι, όσοι βοηθήσουν στα νοσοκομεία, δε θα πληρώσουν στο σύλλογο συνδρομές για πέντε χρόνια», υποστηρίζει ο κ. Πατσουράκος.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός - Πρόεδρος εργαζομένων Λαϊκού: Σε κλινικές covid έχουμε και 20χρονους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr