Κορονοϊός - Παυλάκης: Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει Πορτογαλία
Ο Γιώργος Παυλάκης επισημαίνει ότι η Πορτογαλία άνοιξε μια βδομάδα παραπάνω από την Ελλάδα και αντιμετώπισε ένα φοβερό επιδημικό κύμα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ανησυχία για το άνοιγμα δραστηριοτήτων εξέφρασε ο Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος προειδοποίησε ότι «αν ανοίξουμε πρόωρα μπορεί να τριπλασιαστούν τα κρούσματα» και προσθέτονας ότι εάν το άνοιγμα δεν γίνει με προσοχή, τότε η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει Πορτογαλία. Υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων και της εστίασης από τον επόμενο μήνα.
Ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ, εξήγησε ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να φανεί πρώτα από όλα εάν το επιδημικό κύμα αρχίζει να χαμηλώνει και τότε σιγά σιγά να αρχίσει μια αποσυμπίεση. Ο ίδιος τόνισε πως τα μέτρα που υπάρχουν αυτή την στιγμή δουλεύουν και ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει Πορτογαλία αν ανοίξει απρόσεχτα.
Διαβάστε επίσης: Lockdown: Γεραπετρίτης και Πέτσας απαντούν για τις αλλαγές στις μετακινήσεις
Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά στην Πορτογαλία «άνοιξαν μια βδομάδα παραπάνω από την Ελλάδα και είχαν φοβερό επιδημικό κύμα με αποτέλεσμα να τραβήξουν μεγάλο κύμα που είδαν και έπαθαν να το κατεβάσουν. Η Ελλάδα κινδυνεύει να πάθει το ίδιο». Σημείωσε ωστόσο πως μπορούν να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους, σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα το τρίτο κύμα στην Ελλάδα έχει κρατηθεί πολύ χαμηλά.
Καπραβέλος: Ηφαίστειο που βράζει η Αθήνα
Από την πλευρά του, ο Νίκος Καπραβέλος προχώρησε στην εκτίμηση ότι ακόμα δεν έχει γίνει «έκρηξη κρουσμάτων στην Αθήνα όπως στη Θεσσαλονίκη», παρομοιάζοντας την κατάσταση με ένα «ηφαίστειο που βράζει» και προειδοποίησε ότι χρειάζεται προσοχή μέχρι το τέλος Απριλίου για οποιοδήποτε άνοιγμα δραστηριότητας, την ώρα που γίνεται συζήτηση για άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων.
Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καπραβέλος αναφερόμενος στην κορονοϊό, «δεν έχει γίνει ακόμα έκρηξη κρουσμάτων στην Αθήνα, όπως στη Θεσσαλονίκη» και έκανε λόγο για ένα «ηφαίστειο που βράζει», μιλώντας για την επιδημιολογική εικόνα στο λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας. Ο Διευθυντής Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι ήταν λάθος η στρατηγική «να κυνηγήσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα και όχι το κρούσμα». Ο ίδιος επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Ιαπωνίας των 120 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει περίπου τον ίδιο αριθμό θανάτων με την Ελλάδα.
«Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς», προειδοποίησε, καθώς μία «λάθος τακτική θα οδηγήσει σε έκρηξη του ηφαιστείου». Είπε πως κάποια μέτρα, που αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά, μπορούν να αρθούν, ωστόσο πρέπει να υπάρχει εγρήγορση. Σε ό,τι αφορά τα self test, υπογράμμισε πως πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά. Το ζήτημα, όπως ανέφερε, είναι το πώς θα γίνει η διαχείριση των κρουσμάτων, εξηγώντας πως με τη μαζική χρήση των self test, ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να φθάσει στις 15.000.
Διαβάστε επίσης: Ενταση μεταξύ Δερμιτζάκη - Παυλάκη στο Facebook: «Αφελές σχόλιο» - «Το έκαψες»
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr