Μεγάλη Βρετανία: Σύστημα υγειονομικού διαβατηρίου τίθεται σε εφαρμογή
«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιτρέψουμε το άνοιγμα της χώρας μας», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Όπως έγινε γνωστό την Κυριακή 4 Απριλίου, η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας πρόκειται να δοκιμάσει από τα μέσα Απριλίου ένα σύστημα υγειονομικού διαβατηρίου, έτσι ώστε να επιτρέψει την επανέναρξη των δραστηριοτήτων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, όπως τους ποδοσφαιρικούς αγώνες και τις εκδηλώσεις που γίνονται σε αίθουσες.
Την στιγμή που η Βρετανία έχει να άρει σταδιακά τους αυστηρούς περιορισμούς που είχε θέσει σε ισχύ εδώ και μήνες, χάρη στην επιτυχία της εκστρατείας των εμβολιασμών, το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί λεπτομερώς από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, που αναμένεται να ανακοινώσει, επίσης, νέους κανόνες για τις διακοπές στο εξωτερικό, που έχουν απαγορευτεί τουλάχιστον έως τις 17 Μαΐου.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Καμπανάκι από τον «Σωτήρη Τσιόδρα» της Βρετανίας - Ο ιός δεν θα φύγει
«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιτρέψουμε το άνοιγμα της χώρας μας (…) με όσο το δυνατόν ασφαλέστερο τρόπο», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Σε αυτό το πλαίσιο, ένα «πιστοποιητικό κατάστασης Covid», που θα επιβεβαιώνει ότι ένας πολίτης έχει εμβολιαστεί, είναι αρνητικός στον κορονοϊό και ότι διαθέτει αντισώματα, θα αναπτυχθεί «τους επόμενους μήνες», ώστε να επιτρέψει μαζικές συναθροίσεις. Δεν θα απαιτείται στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα καταστήματα με απαραίτητα προϊόντα, ούτε στις παμπ, όταν επαναλειτουργήσουν.
Εννέα πιλοτικές δοκιμές θα ξεκινήσουν από τα μέσα Απριλίου, μεταξύ άλλων για τον ημιτελικό και τον τελικό του αγγλικού Κυπέλλου ποδοσφαίρου στο στάδιο Γουέμπλεϊ αλλά και για μια βραδιά σε ένα νυχτερινό κέντρο και ένα συνέδριο στο Λίβερπουλ. Η Εθνική Αρχή Υγείας εργάζεται σε ένα εργαλείο που θα επέτρεπε να δείχνει κανείς την «κατάστασή» του μέσω μιας εφαρμογής ή ενός εγγράφου, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.
Αυτό το σχέδιο ενός υγειονομικού διαβατηρίου δεν έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από περισσότερους από 70 Βρετανούς βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα, για το οποίο θεωρούν ότι ευνοεί τις «διακρίσεις».
Σε σχέση με τα ταξίδια στο εξωτερικό, η βρετανική κυβέρνηση προβλέπει ένα σύστημα με τρία χρώματα για να κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με τον βαθμό προόδου της εκστρατείας των εμβολιασμών εκεί, το ποσοστό μολύνσεων ή την παρουσία των μεταλλάξεων.
Οι «πράσινοι» προορισμοί θα εξαιρούνται της καραντίνας κατά την επιστροφή, σε αντίθεση με τις χώρες που θα βρίσκονται στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο. Ο κατάλογος των χωρών δεν έχει προς το παρόν καταρτιστεί.
Διαβάστε επίσης: Μεγάλη Βρετανία: Ακτιβιστές για το κλίμα πέταξαν μπογιά στην Τράπεζα της Αγγλίας
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr