Κώστας Φωτιάδης: Προσφέρω κειμήλια που μάζευα 45 χρόνια για μουσείο ποντιακού ελληνισμού
Ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, μέσω του ethnos.gr ζητάει από τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου την παραχώρηση ενός χώρου στη Θεσσαλονίκη, που θα λειτουργήσει ως μουσείο και ερευνητικό κέντρο για τον ποντιακό και τον παρευξείνιο ελληνισμό, τιμής ένεκεν στα αθώα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας και στον οποίο θα μπορεί να εκθέσει τα αμέτρητα πολύτιμα αντικείμενα για την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου που έχει στην κατοχή του🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τους ανεκτίμητους και μοναδικούς θησαυρούς για την ιστορία και τον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού, που συγκέντρωσε κομμάτι – κομμάτι στα 45 χρόνια της ακαδημαϊκής του καριέρας και όχι μόνο, προσφέρει σε όλους τους Έλληνες, ποντιακής και μη καταγωγής, ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Φωτιάδης.
Μέσω του ethnos.gr ζητάει από τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου την παραχώρηση ενός χώρου στη Θεσσαλονίκη, που θα λειτουργήσει ως μουσείο και ερευνητικό κέντρο για τον ποντιακό και τον παρευξείνιο ελληνισμό, τιμής ένεκεν στα αθώα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας και στον οποίο θα μπορεί να εκθέσει τα αμέτρητα πολύτιμα αντικείμενα για την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου που έχει στην κατοχή του. Μαζί με αυτά θα μπορεί να εκτεθεί και οτιδήποτε σημαντικό κειμήλιο κληρονόμησε ο κάθε απλός Πόντιος από τους προγόνους του.
Διαβάστε επίσης: Ευδοξία Καλπατσινίδου: Από τη Γαλίαινα του Πόντου αγωνίζεται ανάδειξη προσφυγικών κειμηλίων
Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Φωτιάδης, μεταξύ των αντικειμένων που είναι διατεθειμένος να προσφέρει στο εν λόγω μουσείο και ερευνητικό κέντρο, περιλαμβάνονται τα εξής: Περίπου 35.000 βιβλία, κάποια από τα οποία είναι μοναδικά για τον Πόντο και τον παρευξείνιο ελληνισμό, περίπου 1.500 προφορικές συνεντεύξεις από πρόσφυγες Α΄ και Β΄ γενιάς, πρωτότυποι χάρτες του 18ου και του 19ου αιώνα, γκραβούρες, καρτ – ποστάλ, χιλιάδες φωτογραφίες από τον Πόντο και την πρώην Σοβιετική Ένωση, ανέκδοτα προξενικά έγγραφα και άλλα ντοκουμέντα από τα αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών χωρών της Ευρώπης και της Αμερικής, 600 αυθεντικούς εικαστικούς πίνακες μεγάλης αξίας, με θέματα που αναφέρονται κυρίως στη Γενοκτονία, την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου, καθώς και εφημερίδες και περιοδικά που εξέδιδαν οι Πόντιοι πριν από τον ξεριζωμό στην ιστορική πατρίδα αλλά και στην περιοχή της Ρωσίας και της μετέπειτα Σοβιετικής Ένωσης. Κάποια από αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα σώθηκαν στη βιβλιοθήκη Λένιν της Ρωσίας και όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φωτιάδης, το υλικό που φωτοτύπησε μόνο από τη Ρωσία, του κόστισε ένα σπίτι στον Παλαιό Άγιο Παντελεήμονα Πιερίας.
«Το μουσείο προσφυγικού ελληνισμού, που εξαγγέλθηκε από την Πολιτεία ότι θα γίνει στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη δυτική Θεσσαλονίκη, δε μας χωράει. Θα είναι συνολικού εμβαδού 600 τετραγωνικών μέτρων, ενώ με το δικό μας αρχείο για τον Πόντο μπορούμε να γεμίσουμε ένα χώρο ακόμα και 5.000 τετραγωνικών μέτρων. Όλο το υλικό που συγκέντρωσα στα 45 χρόνια της ακαδημαϊκής μου καριέρας, θέλω να το κληροδοτήσω στις επόμενες γενιές, αφού ανήκει στον ποντιακό ελληνισμό. Θέλω να το καταθέσω και να χαίρομαι από εκεί που θα βρίσκομαι. Στην προσπάθειά μου για την ίδρυση Μουσείου Ποντιακού και Παρευξείνιου Ελληνισμού και Ερευνητικού Κέντρου έχω αρωγό το Θεό και ζητώ να συστρατευθούν μαζί μου, να γίνουν σημαιοφόροι, πανεπιστημιακοί, ποντιακά σωματεία και επιφανείς Πόντιοι με οικονομική δυνατότητα, όπως ο Ιβάν Σαββίδης, ο Δημήτρης Μελισσανίδης και άλλοι. Δεν έχουμε το δικαίωμα να στερήσουμε από κανένα να συμμετάσχει στην προσπάθεια», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Φωτιάδης.
Πολύπλευρη η χρησιμότητα
Κατά τον ομότιμο καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, θα είναι τεράστια και πολύπλευρη η χρησιμότητα του μουσείου και του ερευνητικού κέντρου για τον ποντιακό και τον παρευξείνιο ελληνισμό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μεταξύ άλλων «θα βοηθήσει στη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και θα αποτελέσει ένα μάθημα στην Τουρκία, ώστε να πάψει να προκαλεί. Παράλληλα, θα δώσει συμβουλές και επιχειρήματα στην Πολιτεία για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, για το τι έπραξαν οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλιστές, αλλά και μετέπειτα οι Τούρκοι στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Επίσης, η Πολιτεία θα βάλει ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα της, αφού θα αναδειχθεί και η ποντιόφωνη μουσουλμανική με ελληνική συνείδηση μειονότητα που βρίσκεται σήμερα στον Πόντο καθώς και σε άλλα μέρη της Μικράς Ασίας», τονίζει ο κ. Φωτιάδης.
Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι πολύ πλούσιο υλικό θα μπορεί να βρει στο μουσείο και το ερευνητικό κέντρο η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ώστε να βοηθηθεί στο έργο της. Επίσης, σημαντική βοήθεια θα προσφέρει το μουσείο στην έρευνα μουσειολόγων και άλλων ειδικών επιστημόνων και ερευνητών, ενώ θα μπορούν να το επισκέπτονται και μαθητές, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν και σε διαδραστικές εργασίες.
«Η νέα γενιά έχει ευαισθησίες γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού και πρέπει να έχει το δικό της χώρο για να τις αναπτύσσει. Ο μεγάλος Πόντιος Λεωνίδας Ιασωνίδης έλεγε ότι οι Πόντιοι ήρθαν στην Ελλάδα, αλλά ο Πόντος έμεινε εκεί. Εμείς θέλουμε, εκατό χρόνια μετά τον ξεριζωμό, να φέρουμε και τον Πόντο στην Ελλάδα», υπογραμμίζει ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Να σημειωθεί ότι ένα μέρος του πλούσιου αρχειακού υλικού του παρουσίασε ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης σε έκθεση που διοργάνωσε το 2018, σε χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Πόντος Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη» και η οποία σημείωσε τεράστια επιτυχία.
Διαβάστε επίσης: Τάκης Βαμβακίδης: Ο Πόντος είναι ηφαίστειο πόνου, αλήθειας και νοσταλγίας
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr