Στο τραπέζι απόρων αντί για τη χωµατερή 100 τόνοι τρόφιµα
Σκοπός του προγράµµατος, εκτός από τη σίτιση ασθενέστερων οµάδων, είναι και η παροχή εργασίας σε µακροχρόνια ανέργους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σχεδόν 100 τόνοι φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχουν διατεθεί σε ευπαθείς κοινωνικές οµάδες αντί να θαφτούν στη χωµατερή, στη διάρκεια των πρώτων 7 µηνών εφαρµογής της δράσης «Save the Food», που υλοποιεί η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία µε δεκάδες οργανώσεις αρωγής (ΜΚΟ, κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια εκκλησιών, συλλογικότητες κ.ά.). Πρόκειται για τρόφιµα που διακινούνται µέσω της Αγοράς, αλλά για διάφορους λόγους θεωρούνται ως µη εµπορεύσιµα. Αλλα έχουν µικρό µέγεθος σε σχέση µε αυτό που προτιµούν οι καταναλωτές, άλλα είναι µη εµφανίσιµα και κάποια µπαίνουν στο περιθώριο γιατί ο έµπορος θέλει να ξεσκαρτάρει αναµένοντας τις νέες προµήθειες.
Ένα µεγάλο ποσοστό αυτών των τροφίµων, που ως τώρα κατέληγαν στη χωµατερή, µεταφέρονται καθηµερινά στο γραφείο διαχείρισης οργανικών υπολειµµάτων που έχει δηµιουργηθεί εντός της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης. Εκεί λειτουργεί διαλογητήριο, όπου υπάλληλοι της Αγοράς σε συνεργασία µε εθελοντές από διάφορους συλλόγους αρωγής κάνουν τον ποιοτικό διαχωρισµό των τροφίµων και αυτά που κρίνονται κατάλληλα για κατανάλωση διατίθενται στους κοινωνικούς φορείς. Από τον περασµένο Απρίλιο, όταν ξεκίνησε πιλοτικά η εφαρµογή της δράσης, µέχρι το τέλος του χρόνου, έχουν µεταφερθεί στο διαλογητήριο συνολικά 160 τόνοι φρούτα και λαχανικά εποχής και από αυτά έχουν δοθεί στις ευπαθείς οµάδες περισσότεροι από 95 τόνοι, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 450.000 µερίδες. Οι οργανώσεις αρωγής που συµµετέχουν στο πρόγραµµα και επωφελούνται από αυτό έχουν αυξηθεί αυτούς τους 7 µήνες από 30 σε άνω των 55.
«Το πρόγραµµα πάει πολύ καλύτερα από όσο περιµέναµε» λέει στον «Αγρότη» ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης ΑΕ, ∆ηµήτρης Χαµπίδης, και θέτει ως µεσοπρόθεσµο στόχο τον τριπλασιασµό των ποσοτήτων τροφίµων που διατίθενται, καθώς σήµερα η δράση λειτουργεί µε τη συµµετοχή του 25% των εµπόρων, λόγω περιορισµένης υποδοµής. «Σταδιακά επεκτείνουµε την υποδοµή, τόσο µε επιπλέον χώρους όσο και µε εξοπλισµό, όπως ένα νέο διαλογητήριο, ένα κλαρκ και ένα αυτοκίνητο για τη φόρτωση και τη µεταφορά των τροφίµων από τους εµπόρους.
Στόχος είναι να ξεπεράσουµε τους 300 τόνους τον χρόνο» προσθέτει ο κ. Χαµπίδης και συµπληρώνει πως «η δράση συνδυάζει την κοινωνική προσφορά µε την κυκλική οικονοµία, αλλά και τη διαπαιδαγώγηση του κόσµου». Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύµφωνα µε εκτιµήσεις του ΟΗΕ, κάθε χρόνο απορρίπτονται ανά την υφήλιο 1,3 δισεκατοµµύρια τόνοι τρόφιµα, µε κόστος 2,6 τρισ. δολ. Το 30% της παγκόσµιας αγροτικής παραγωγής καταλήγει στα σκουπίδια και στις χωµατερές, µε τον Οργανισµό να θέτει ως στόχο της παγκόσµιας καµπάνιας του τον περιορισµό της απώλειας κατά το ήµισυ ως το 2030. Ολα αυτά συµβαίνουν την ώρα που 1 δισεκατοµµύριο άνθρωποι υποσιτίζονται και άλλοι τόσοι δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές διατροφικές τους ανάγκες.
Ο σχεδιασµός της διοίκησης της ΚΑΘ ΑΕ στο επόµενο διάστηµα κινείται σε διπλή κατεύθυνση: από τη µία θα απευθυνθεί και σε άλλους φορείς, όπως συνεταιρισµούς, συσκευαστήρια, διαλογητήρια τροφίµων, που θα µπορούν να συνεισφέρουν στο πρόγραµµα, και από την άλλη θα ζητήσει την ενεργή συµµετοχή δηµοσίων φορέων και την ενίσχυσή του µε οικονοµικά και τεχνικά µέσα. Κυκλική οικονοµία «Στη διάρκεια του 2019 θα συνδυάσουµε το πρόγραµµα και µε δράσεις κυκλικής οικονοµίας. Τα προϊόντα που κρίνονται στο διαλογητήριο ως µη εµπορεύσιµα δεν θα καταλήγουν στη χωµατερή, αλλά θα µπορούν να αξιοποιούνται ενεργειακά ή για την παραγωγή λιπάσµατος» τονίζει ο επικεφαλής της ΚΑΘ ΑΕ. Η δράση εντάσσεται στο έργο «Supporting Social Enterprises in combating poverty and social exclusion» («Social Plate») και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράµµατος INTERREG V-A Ελλάδα – Βουλγαρία 2014- 2020.
Για την εφαρµογή του ιδρύθηκε η «Κοινωνική Επισιτιστική Βοήθεια Αστική µη Κερδοσκοπική Εταιρεία» µε εταίρους την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής και το ∆ιεθνές Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Τεχνόπολις. Η ΚΑΘ ΑΕ ανέπτυξε την ιδέα του «Social Plate» ως δική της συµβολή από τη µία στα προβλήµατα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισµού και από την άλλη στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Σκοπός του προγράµµατος είναι η σίτιση των κοινωνικά ασθενέστερων οµάδων, η παροχή εργασίας σε µακροχρόνια άνεργους και ο περιορισµός της απώλειας τροφίµων. Αναπόσπαστο κοµµάτι του είναι η διάδοση της λύσης αυτής σε όλα τα κοινωνικά στρώµατα και η ενεργή τους συµµετοχή για αλλαγή νοοτροπίας σε ό,τι αφορά θέµατα απώλειας τροφίµων. Το θέµα της αξιοποίησης αδιάθετων τροφίµων απασχόλησε εκτενώς τις εργασίες του συνεδρίου της Παγκόσµιας Ενωσης Κεντρικών Αγορών (WUMN) που έγινε πριν από δύο χρόνια στη Ρώµη, µε τη συµµετοχή και εκπροσώπων της ΚΑΘ ΑΕ. Το ζήτηµα απασχολεί έντονα και τον ΟΗΕ από το 2015, ενώ και η ΕΕ έχει δηµιουργήσει πλατφόρµα δράσεων για το ζήτηµα του περιορισµού της απώλειας τροφίµων.
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr